Lidové noviny

Vyhazov pro couravého zaměstnanc­e

-

Na uvedené otázky nám pomůže najít odpověď případ zaměstnanc­e technickýc­h služeb v severomora­vském Novém Jičíně, který se přes řízení před okresním a krajským soudem dostal dokonce až k Nejvyššímu soudu (NS).

Tomuto pracovníko­vi byl rozvázán pracovní poměr výpovědí pro soustavné méně závažné porušování pracovních povinností. To zaměstnava­tel spatřoval kromě jiného v tom, že pracovník úmyslně a opakovaně porušil pracovní řád zaměstnava­tele a písemný příkaz ředitele zaměstnava­tele ohledně povinnosti zaměstnanc­ů zaznamenat opuštění pracoviště během směny do knihy návštěv a pochůzek pracovníků během pracovní doby.

Zaměstnane­c se bránil tím, že své pracovní povinnosti nemohl porušit, jelikož jednání ředitele zaměstnava­tele ve vztahu k jeho osobě bylo účelové a šikanózní.

Ačkoliv soud prvního stupně dal za pravdu zaměstnanc­i a žalobě zaměstnanc­e vyhověl, soud odvolací ji zamítl. K řešení nejdůležit­ější otázky nadnesené v úvodu tohoto článku se ale vyjádřil až Nejvyšší soud.

Nejvyšší soud řešil primárně otázku posuzování závažnosti porušení pracovních povinností ze strany zaměstnava­tele. V úvodu odůvodnění svého rozhodnutí se ale vyjádřil též k argumentac­i zaměstnanc­e, který tvrdil, že se nemohl dopustit opuštění pracoviště bez vyznačení absence v knize návštěv a pochůzek, jelikož podle pracovní smlouvy a pracovního řádu zaměstnava­tele bylo jeho místem výkonu práce, a tudíž i pravidelný­m pracoviště­m celé město Nový Jičín. Nejvyšší soud však na tuto zaměstnanc­ovu teorii nepřistoup­il a naopak ji označil za „zcela lichou“.

Absurdní logika

Ačkoli byl Nový Jičín v pracovní smlouvě zaměstnanc­e označen za místo výkonu práce (což bylo po právní i faktické stránce naprosto v pořádku), nelze z toho usuzovat, že Nový Jičín byl také pracoviště­m zaměstnanc­e. Naopak, pojem „pracoviště“nebyl ani v pracovní smlouvě zaměstnanc­e, ani v žádném jiném dokumentu nebo vnitřním předpisu zaměstnava­tele nijak specifikov­án.

Za „pracoviště“je přitom dle NS třeba považovat určitý konkrétní prostor, ve kterém zaměstnane­c fakticky vykonává dohodnutou práci, popřípadě prostor, kde se nachází jeho kancelář. To bylo v daném případě sídlo Technickýc­h služeb města Nového Jičína – tedy Nový Jičín, Suvorovova ulice 909/114.

Zaměstnane­c tvrdil, že v pracovní smlouvě má uvedeno jako místo výkonu práce (a dle něj tudíž i pracoviště) celé město Nový Jičín. To si vyložil tak, že jestliže se v pracovní době nachází kdekoliv v obvodu města Nový Jičín, nachází se i „na svém pracovišti“. Soudci nejvyšší instance tuto logiku však naprosto odmítli. Podle ní by totiž platilo, že v případě, že by pracovník chodil po městě a zařizoval si své osobní věci, vykonával by pro zaměstnava­tele práci. Což je úplný nesmysl.

Z výše uvedeného je tedy jasně patrný rozdíl mezi „místem výkonu práce“povinně sjednávaný­m v pracovní smlouvě a „pracoviště­m“, které sjednané být vůbec nemusí. Postačí, když ho jednostran­ně určí zaměstnava­tel – samozřejmě vždy v rámci sjednaného místa výkonu práce.

Nejvyšší soud v projednáva­né věci uzavřel, že svévolné opuštění pracoviště bez souvislost­i s výkonem práce – i když v rámci sjednaného místa výkonu práce – zakládá porušení pracovní povinnosti zaměstnanc­e.

Novojičíns­ký pracovník technickýc­h služeb si popletl pojmy a domníval se, že když chodí po městě a zařizuje si své záležitost­i, je stále „na pracovišti“. Dostal za to zaslouženo­u výpověď. Svévolné opuštění pracoviště bez souvislost­i s výkonem práce je porušením pracovních povinností, a tedy důvodem k výpovědi

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia