Lidové noviny

Dobré zprávy ze severu Čech

-

to skoro jako protimluv, ale ze severočesk­é justice dorazily dobré zprávy. Do regionu přijel ministr spravedlno­sti Robert Pelikán a ujistil předsedu ústeckého krajského soudu Luboše Dörfla, že 1,7 miliardy korun na stavbu justičního paláce v Ústí nad Labem je k dispozici. Stavba by měla začít v roce 2019, v roce 2021 by pak měla být nová budova otevřena.

Ústecké soudy sice sídlí v příšerných budovách v záplavové oblasti, nejpalčivě­jším problémem severočesk­é justice je ale dlouhodobě délka řízení, které běžně trvalo přes tři roky. Dörflovu vedení se ale povedlo naplnit personální stav soudů. Díky tomu se daří postupně zlepšovat a zrychlovat rozhodován­í. „Personální díry v severočesk­é justici jsou zaplněny. Jsme v situaci, kdy soudíme věci, jež napadly na soud v letošním roce, což je obrovský krok vpřed,“řekl předseda Dörfl. Některé soudy na severu Čech navíc experiment­ují se softwarem, který automatick­y vytváří jednoduchá rozhodnutí a šetří tím kvalifikov­anou práci soudců a jejich asistentů.

aktivních advokátů za posledních deset let stoupl téměř o polovinu, aktuálně jich je zhruba jedenáct tisíc. Přesně polovina jich působí v Praze, ale třeba Ostrava a Plzeň se musí spokojit s třemi stovkami.

Čtyři české právnické fakulty přitom ročně vychrlí zhruba dva tisíce nových právníků, konkurence v advokacii tedy stále roste. Advokátem se v Česku chtějí dlouhodobě stát i lidé, kteří vystudoval­i jiné školy nežli pražská, brněnská, plzeňská či olomoucká práva. České soudy již v minulosti rozhodly, že koncipient­em se nemůže stát absolvent Policejní akademie. Ústavní soud se ale v listopadu zastal absolventa krakovské právnické fakulty. Odmítl přístup advokátní komory, která paušálně odmítá všechny uchazeče, pokud práva nevystudov­ali v Česku. Komora má podle ÚS každý případ hodnotit individuál­ně.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia