Lidové noviny

Nevěra do smlouvy nepatří

Šéf českých notářů vysvětluje, kdy je praktické upravit majetkové poměry manželů odlišně od zákona

- KRISTIÁN LÉKO

Zájem o předmanžel­ské smlouvy zřetelně stoupá. Notáři jich letos sepsali o desetinu více než loni, průměrně 800 za měsíc. „Snoubenci je uzavírají, pokud chtějí po uzavření sňatku svůj majetek uspořádat jinak, než jak ukládá zákon. Zejména se tak vyhnou případné nedořešené finanční minulosti svého partnera,“vysvětluje v rozhovoru prezident českých notářů Radim Neubauer. „V době, kdy velká část společnost­i žije na dluh, je taková smlouva rozumným řešením,“dodává.

LN Zvykli si už notáři na mnoho novinek, které přinesl nový občanský zákoník a další změny?

Nebylo to pro nás jednoduché. Notáři stáli v první linii a novou právní úpravu museli aplikovat od prvního dne její účinnosti prakticky ve všech oblastech svých činností. Právní jistota je pro nás klíčová a musíme ji přenášet i na lidi. Část nejistoty byla daná tím, že to bylo nové. A i kdyby nové kodexy byly úplně bezchybné, tak by chvíli trvalo, než si lidé na změny zvyknou. Řekl bych, že nakonec je pro notáře nejdůležit­ější právo vykládat rozumně, prakticky a s využitím zdravého rozumu.

LN Máte pocit, že se lidé s novým občanským zákoníkem začali více zajímat o právo?

Určitě ano. Informací o nové právní úpravě je dostatek a povědomí lidí roste. Často se nám stává, že něco zaslechnou a chtějí se o tom dozvědět více. Ptají se na nové instituty, ale když s nimi člověk probere jejich některá úskalí, obvykle se sáhne po tradičních a osvědčenýc­h institutec­h. Nejvíce je to vidět u pořízení pro případ smrti. Když se lidé dozvědí, že dědickou smlouvou lze pořídit jen o třech čtvrtinách majetku, tak raději sepíší závěť, kterou mohou rozhodnout o celém majetku.

LN Novinky se dotkly i předmanžel­ských smluv. Co je největší změna?

Velmi praktická je možnost uložení textu smlouvy do veřejného seznamu listin o manželskýc­h majetkovýc­h režimech, který vede

Naopak zúžení se často sjednává těsně před rozvodem, kdy si jeden z manželů kupuje bydlení, kam se odstěhuje ze společné domácnosti. Logicky chce, aby bylo jenom jeho, tudíž se vyjme ze společného jmění manželů.

A poslední možnost je vyhrazení vzniku SJM ke konci manželství. Do doby rozvodu se postupuje jako v režimu oddělených jmění, ale dojde-li k rozvodu, tak se to stává společným a musí se to vypořádat. Problém se odsune na konec manželství, takže tento institut se v praxi téměř nevyužívá.

LN Chtějí si lidé sjednávat i jiné klauzule?

Pokud se berou dva mladí lidé bez majetku a bez závazků, kteří nepodnikaj­í, tak je běžné společné jmění manželů rozumnou volbou. Nedává příliš smysl uzavírat manželskou smlouvu. Je ale vždy dobré před svatbou s někým probrat, jaké jsou možnosti a zda by nebylo výhodné uzavřít manželskou smlouvu. Může to být velmi praktické v situaci, kdy neznáte finanční situaci svého partnera.

LN Máte pocit, že se lidé už zorientova­li v novinkách v dědictví? Jak se praxe ustálila?

Lidé se hodně ptají na podmínky v závěti a odkazy, které nový občanský zákoník výslovně připustil. Máme s nimi první zkušenosti, ale stále jsou to jen sepsané závěti v šuplíku. Zatím se nesetkávám­e s aplikací těchto závětí po smrti zůstavitel­e.

Využívá se i nová možnost zřeknutí se dědictví. Pokud máte potomka, s nímž nevycházít­e a tu- šíte, že by mohl dělat problémy v dědickém řízení, tak se s ním lze domluvit, že se dědictví dopředu vzdá. Typicky za nějaké odstupné.

LN Jak v praxi funguje vydědění? Zákonné podmínky jsou totiž nastaveny velmi přísně.

Většina vydědění je v praxi úspěšně napadena. Zákonné důvody nejsou naplněny nebo dostatečně prokázány.

Navíc zde existuje jednodušší cesta. Pokud sepíšete závěť a některého z dědiců v ní opomenete, tak mu náleží pouze takzvaný povinný díl. Jenže ten není příliš velký a nově to je jen peněžitá pohledávka, nikoli podíl na každé věci v dědictví. Opomenutý potomek vůbec není účastníkem dědického řízení. Má jen pohledávku, kterou si řeší po skončení řízení proti dědicům. Pokud neplatí dobrovolně, musí se s nimi soudit.

LN Je časté, že se při projednává­ní dědictví objeví spory?

Nelze říci, že se to objevuje třeba jen jednou nebo dvakrát za rok. Obvykle se napadá platnost vlastnoruč­ní závěti nebo to, zda byl při jejím pořizování zůstavitel ještě při smyslech. Dojde-li ke sporu, dědictví obvykle nemůže být vypořádáno, dokud není vyřešen. Může se to tedy hodně protáhnout, v extrémních případech třeba i na deset let. Já jsem se stal notářem v roce 2011 a jeden dědický spis jsem ještě neviděl, protože u soudu běží spor.

LN Nově se dědí dluhy nejen do výše dědictví, ale v celém rozsahu, pokud tam není výhrada soupisu pozůstalos­ti. Jak to funguje v praxi?

Notář vedoucí dědické řízení má povinnost poučit o možnosti soupisu a dědici se musí rozhodnout, zda jej chtějí provést. Obecně bych řekl, že ve spořádanýc­h rodinách, kde byl úzký kontakt mezi zemřelým a pozůstalým­i, je to nadbytečné.

Soupis je užitečný ve chvíli, kdy existuje důvodná obava z dluhů. V tomto případě je druhou možností odmítnutí dědictví. Pak je ale důležité, že odmítnutí je jednou provždy, i kdyby se v budoucnu objevil třeba i milionovým­ajetek.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia