Lidové noviny

Radim Neubauer

-

notářská komora. Pokud to manželé udělají, tak nemusí třetí strany neustále upozorňova­t, že mají smlouvu uzavřenou.

Seznam je veřejný, přístupný přes webové stránky notářské komory. Každý si v něm může ověřit informaci, jestli mezi dvěma osobami byla uzavřena manželská smlouva a jaký je ujednaný manželský majetkový režim. Stojí to 30 korun, platit lze různými způsoby. Pokud smlouva existuje, systém vygeneruje žádost, se kterou můžete jít za nejbližším notářem. Ten vám vydá opis smlouvy a víte, co v ní přesně je. Vydání opisu pak stojí 300 korun plus daň. Je to rychlé a praktické.

LN To může být užitečné třeba u exekučního řízení?

Třeba. Tam je to navíc dotažené do té míry, že od loňského července má exekutor povinnost před nařízením exekuce zkontrolov­at seznam. Pokud eviduje manželskou smlouvu, musí se do ní podívat a nesmí nařídit exekuci na majetek nedlužícíh­o manžela.

LN Jaké jsou další změny?

Nově je výslovně stanovená možnost sjednat si režim oddělených jmění. To znamená, že společné jmění manželů (SJM) vůbec nevznikne a režim je úplně stejný jako před vznikem manželství – každý si „jede za své“.

Často k tomu sahají lidé, kteří vstupují do druhého, třetího manželství, s novým partnerem nemají děti a oba dobře vydělávají. Sňatek je pro ně formalizac­í jejich vztahu, ale nechtějí s ním spojovat žádné majetkové otázky.

LN Co si mohou ještě lidé sjednat v předmanžel­ské smlouvě?

Ten pojem jemimochod­em trochu zavádějící, zákon zná jen pojem „manželská smlouva“a rozlišuje, zda ji uzavírají manželé nebo budoucí manželé. V druhém případě nabývá účinnosti až s uzavřením manželství.

Zachována zůstala možnost zúžit nebo naopak rozšířit společné jmění manželů. Typický příklad je, že jeden ze snoubenců má nemovitost a druhý peníze na její rekonstruk­ci. Takže se dohodnou, že nemovitost bude společná.

V takovém případě je rozšíření SJM spravedliv­é a praktické.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia