Lidové noviny

Wengerův „komplex Mourinho“

- JIŘÍ ČIHÁK

MANCHESTER/PRAHA Už deset let čeká Arsenal na ligové vítězství na Old Trafford. Ze stadionuMa­nchesteru United odvezl tři body naposledy ještě díky brance Emmanuela Adebayora v roce 2006. Z tehdejšího kádru zůstal v Arsenalu jen Theo Walcott, tehdy sedmnáctil­etý teenager.

A samozřejmě také Arséne Wenger, zkušený trenér z Francie.

V sobotu přivezl do Manchester­u tým, s nímž chtěl letité čekání zlomit. Stejně jako šňůru neúspěchů proti kouči Mourinhovi. Ani jedno se mu však nepovedlo.

„Ale já už přesto vím, jaké to je s Arsenalem prohrát,“prohodil trpce Mourinho.

Proč? Jeho tým totiž dominoval. Portugalec opakoval, jak jeho United soupeři nic nedovolili, jaký podali fenomenáln­í výkon. Pak ale inkasoval z jediné hostující střely na bránu a potřetí v řadě doma ztratil. „Máme největší smůlu v celé lize,“prohlásil Mourinho po remíze 1:1.

Wenger neporazil svého o čtrnáct let mladšího soka ani na dvanáctý pokus. Pět porážek a teď už i sedmá remíza. „Není to o nás, je to o Arsenalu a United,“zlehčoval rivalitu před zápasem.

To Mourinho si do Wengera rád rýpl. „Od vás všech má pan Wenger tolik respektu...“ukázal na novináře. „Já získal svůj poslední titul před osmnácti měsíci, ne před osmnácti lety. A nemyslím si, že bych takové uznání měl.“

S Wengerem si před i po utkání chladně podali ruku. Po závěrečném hvizdu domácí kouč jen kroutil hlavou. Litoval další ztráty. Na první místo, které patří jeho bývalé Chelsea, ztrácí nyní už devět bodů.

„Liga je pořád hodně vyrovnaná,“podotkl brankář Arsenalu Petr Čech. „Teď vstupujeme do náročné fáze. Až do konce ledna se hraje dvakrát týdně,“těší se.

Poslední šance?

S Arsenalem potřebuje náročný zimní program zvládnout, aby mohl na jaře bojovat o titul. Ten „Kanonýrům“utíká od roku 2004, kdy proklouzli celou soutěží senzačně bez porážky. Za posledních dvanáct let pak vyhrál Arsenal třikrát Anglický pohár a třikrát superpohár. Nic víc. V sezoně, po které Wengerovi skončí smlouva, ale chtějí víc.

I proto trenér před sezonou přišel s novinkou v sestavě. Alexise Sáncheze začal pravidelně stavět do středu útoku. Vepředu je neúnavný, napadá, trápí obránce rychlostí, náběhy. A když nemá den? Wenger má plán B. Oliviera Girouda, který se odvděčil i o víkendu v Manchester­u.

Po Euru se sice často kritizovan­ý útočník dlouho dával dohromady, ale teď už se zase důrazně tlačí do základní sestavy. Za poslední měsíc Arsenal dvakrát vytáhl z bryndy jako střídající hráč. Gólů po příchodu z lavičky dal za Arsenal v kariéře deset, víc než kdokoli jiný. Wenger po utkání naznačil, že příště už může Girouda se Sánchezem poslat na hřiště dohromady.

Třeba ve středu proti Paříži, s níž bude hrát Arsenal o první místo ve skupině Ligy mistrů. Nebo v dalších ligových kolech, která potřebuje zvládnout. V listopadu se totiž Arsenalu v domácí soutěži tradičně nedaří. Na ligovou výhru v předposled­ním měsíci v roce čeká už druhou sezonu.

 ?? (vlevo) a José Mourinho při víkendovém duelu FOTO REUTERS ?? Arséne Wenger
(vlevo) a José Mourinho při víkendovém duelu FOTO REUTERS Arséne Wenger

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia