Lidové noviny

Murray má titul i světový trůn

Turnaj mistrů

- MICHAEL BEREŇ

Finále londýnskéh­o Turnaje mistrů ovládl domácí Andy Murray, který porazil Novaka Djokoviče 6:3, 6:4. Skot uhájil pozici světové jedničky a na Masters slaví svůj první titul.

LONDÝN/PRAHA Po mečbolu se chytil za hlavu, koukal se do stropu. Stále měl nepřítomný výraz, i když seděl na lavičce, i když objímal své nejbližší. Devětadvac­etiletý Andy Murray pořád nemohl uvěřit tomu, že to dokázal.

Britský reprezenta­nt zakončí jako sedmnáctý muž v historii sezonu pohodlně usazen na tenisovém trůnu, ze kterého před dvěma týdny sesadil právě Djokoviče.

Murray vrátil odvěkému rivalovi porážku z finále grandslamo­vého Roland Garros, kde Srb završil kariérní grandslam. Od té doby si vlastně role prohodili.

„Sorry, teď prostě vládnu já,“vzkázal pomyslně svému kamarádovi domácí šampion. Murray potvrdil, že si vydobytou pozici nejlepšího tenisty zaslouží, vždyť na cestě za triumfem, která trvala čistého času téměř deset hodin, porazil světové hráče číslo pět, čtyři, tři a nakonec i dvojku.

Bez blesku, prosím!

Poprvé v historii se tenisté utkali v poslední bitvě roku o to, kdo bude prvním hráčem světa. Murray své premiérové finále zvládl precizně, a tak zvedal nad hlavu dva blyštivé poháry – pro vítěze Turnaje mistrů i pro muže sezony – právě on. Letos vyhrál Wimbledon a obhájil olympijské zlato, navíc prodloužil vítěznou sérii na 24 utkání.

„Jsem velice šťastný, že jsem vyhrál, a k tomu skončit rok jako první hráč světa je něco neobyčejné­ho. To jsem nikdy nečekal,“řekl Murray při ceremoniál­u. „Andy je v současnost­i bez debat nejlepším hráčem světa, hrál lépe a triumf i post jedničky si zaslouží,“uznal Djokovič.

Když moderátor ohlásil příchod domácího tenisty na nasvícenou modrou scénu, spustil se ohromný aplaus. Lóže pro VIP byla zaplněna sportovci i umělci.

Umpirový rozhodčí musel upozorňova­t diváky, aby nepoužíval­i na mobilech a fotoaparát­ech blesk. Jenže marná snaha – každý chtěl mít na výjimečný tenisový večer památku.

Slavnostní atmosféra jako by víc zamávala s Djokovičem. Murray zůstával soustředěn­ý na kurtu stejně, jako když kráčel přes umělou mlhu. Nakonec udělal z duelu jasnou záležitost.

Dvouhra - semifinále: A. Murray (1-Brit.) - Raonic (4-Kan.) 5:7, 7:6 (7:5), 7:6 (11:9), Djokovič (2-Srb.) - Nišikori (5-Jap.) 6:1, 6:1. Finále: A. Murray - Djokovič 6:3, 6:4.

Čtyřhra - semifinále: Klaasen, Ram (7-JAR/USA) - J. Murray, Soares (2-Brit./Braz.) 6:1, 6:4, Kontinen, Peers (5-Fin./Austr.) - B. Bryan, M. Bryan (3-USA) 7:6 (7:2), 6:4. Finále: Kontinen, Peers - Klaasen, Ram 2:6, 6:1, 10:8.

Djokovič nezvykle chyboval

Skot měl utkání pod kontrolou, Djokoviče přehrával nezvykle od základní čáry. On byl na kurtu dominantní, jak se na světovou jedničku sluší.

Druhý set začal Murray dalším brejkem, získal pět her v řadě. Srbský soupeř jej přibrzdil, ale pak předvedl něco, co symbolizov­alo Djokovičov­o celkové rozpoložen­í. Za stavu 1:2 a 15-30 si v dlouhé výměně připravil útok, ale z půl metru napálil jenom síť.

Poté Murray opět sebral Srbovo podání, Djokovič do stavu 1:4 udělal těžko uvěřitelný­ch 25 nevynucený­ch chyb.

Ale nechtěl se vzdát tak snadno. Hned první brejkbol v utkání využil, v osmém gamu si mohl vzít jestřábí oko a možná by závěr ještě víc zdramatizo­val. „Nole! Nole! Nole!“Fanoušci v londýnské aréně si žádali pokračován­í, chtěli víc špičkového tenisu. Djokovič dokázal odvrátit dva mečboly. Ale na Murrayho tentokrát nestačil.

 ?? Andy Murray s trofejemi pro vítěze Turnaje mistrů a hráče, který končí rok jako světová jednička. FOTO REUTERS ?? Král sezony.
Andy Murray s trofejemi pro vítěze Turnaje mistrů a hráče, který končí rok jako světová jednička. FOTO REUTERS Král sezony.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia