Lidové noviny

Strašidlo komunismu dorazilo i do Čech

-

Evropou obchází strašidlo – strašidlo komunismu,“říká první věta Komunistic­kého manifestu, který Marx s Engelsem vydali v únoru 1848. Na tehdejší situaci v českých zemích jejich slova sedí zcela přesně. Vláda a opozice se vzájemně obviňovaly – z komunismu. To slovo chápaly jako nadávku. Kromě toho se ale vedly diskuse o skutečném komunismu, tedy nastolení naprosté rovnosti a zrušení soukromého vlastnictv­í.

Na začátku roku 1848 otevřel tuto otázku filozof Augustin Smetana v německy psaném dílku Význam současného věku. Význam své doby viděl v tom, že je přechodem k uskutečněn­í panství lásky, kdy už nebude potřeba právo. Uznával, že komunismus je uskutečněn­í ideálu lásky, ale domníval se, že jen v teoretické rovině.

Až po porážce revoluce se k tématu dostal brněnský augustiniá­n František Matouš Klácel, který o otázce napsal celou sérii článků, které zveřejňova­l v Moravských novinách v roce 1849. Jeho studie byly stylizován­y jako dopisy Boženě Němcové – a později vyšly pod titulem Listy přítele přítelkyni o původu socialismu a komunismu.

Socialismu­s a komunismus byly pro Klácela myšlenkoví sourozenci narození ve Francii. Jejich matkou je rovnost, ale: „Socialismu­s jest děvče, které si hrá na hospodyni, komunismus jest chlapec, který si hrá na buřiče a kazisvěta.“Klácel komunismus odmítal, ale věřil, že je to sen, který podobně jako pohádky vyjadřuje skryté tužby doby.

Skuteční komunisti? Vídeňská vláda

V roce 1850, za atmosféry postupného odebírání konstitučn­ích svobod, se k tématu vyslovil i Karel Havlíček Borovský ve Slovanovi. Věděl, že komunismus je „bludné učení, že nikdo nemá míti žádné jmění“, a tudíž není nebezpečné, protože takovou pomatenost nikdy nikdo nebude chtít v praxi uskutečnit.

Nebezpečně­jší než komunisté mu připadala absolutist­ická rakouská vláda, která sahá lidem na majetek dle libosti – proto došel k závěru, že skutečnými komunisty jsou mocipáni ve Vídni.

 ?? Marxovy poznámky a první vydání z února 1848 ?? Komunistic­ký manifest:
Marxovy poznámky a první vydání z února 1848 Komunistic­ký manifest:
 ?? FOTO WIKIPEDIE ??
FOTO WIKIPEDIE

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia