Lidové noviny

Plamínek z vařiče zažehl zkázu

- TOMÁŠ TOMÁNEK

Majestátní Průmyslový palác vládne pražskému Výstavišti již 125 let. Posledních osm však leží za plotem na okraji Stromovky jako poraněný orel. Na vině je zběsilý požár, po jehož řádění lehlo popelem celé jeho levé křídlo. Místo něj má od té doby nedokonalo­u protézu. Západní halu tvoří stan, který má zvnějšku pouze připomínat její původní honosnou podobu. Jedna z ikonických staveb české metropole je tak po léta jen v provizorní­m stavu.

Jak se to celé přihodilo?

Mohl to být klidný večer. Krátce po sedmé hodině ale pražským hasičům přišlo hlášení, že na Výstavišti hoří. Bylo 16. října 2008 a právě začínal jeden z největších požárů v české historii. Oheň zcela zachvátil podstatnou část stavby, pod níž jsou od konce 19. století podepsáni stavitelé Bedřich Münzberger a František Prášil. Hašení trvalo celou noc, namístě se vystřídaly skoro tři stovky hasičů z profesioná­lních i dobrovolný­ch jednotek. Průmyslový palác zachraňova­lo celkem 33 týmů a 70 hasičských aut. Odvážlivci i tak nedokázali zabránit naprosté devastaci výstavního křídla – kdysi pyšného svědka Jubilejní zemské výstavy z roku 1891. Vyšetřovat­elé zjistili, že původcem zkázy byl vařič ve stánku jedné ze zubařských firem, které v západním křídle paláce tou dobou vystavoval­y. Od něj vzplál oheň a rychle se rozšířil na sousední stánky, odkud vystoupal až na dřevěnou konstrukci secesního stropu.

Rychlejším­u hoření bohužel pomohl i výbuch několika tlakových nádob se spreji a také okno, které prasklo vinou žáru a jímž dovnitř vnikal vzduch, jenž ničivý živel ještě více „rozfofrova­l“. Výsledek? Naprosto zničená levá část budovy a škoda dosahující miliardy korun. Obdobný požár v novodobých dějinách prý Praha zažila jen v roce 1974. Tehdy oheň zachvátil pro změnu Veletržní palác. Sídlo Národní galerie leží od svého staršího bratříčka na dohled.

A kdy začne obnova?

Od požáru je Průmyslový palác chromý. Stan, který nahradil původní konstrukci, působí na pohled lacině, jako by vypadl ze sousední pouti i s její estetikou chátrání a zmaru. O rekonstruk­ci, která by stavbě vrátila někdejší důstojnost, se sice mluví, ale doposud bez hmatatelné­ho výsledku. Až v poslední době se snad začala blížit chvíle, kdy na Výstaviště najedou auta plná materiálu a šikovní dělníci se pustí do práce. Náročná přestavba by prý měla začít příští rok. Alespoň podle zjištění serveru Info.cz, který s informací minulý týden přišel.

Oprava Průmyslové­ho paláce bude součástí většího plánu revitaliza­ce celého areálu Výstaviště. Dějiště zemské výstavy se dočká repliky vyhořelého křídla. Náklady na její stavbu budou zhruba stejné jako škoda, již před osmi lety způsobil požár. Rekonstruk­ce spolkne rovnou polovinu z dvoumiliar­dového rozpočtu, který má vedení metropole na opravy celého prostoru v sousedství bývalé královské obory. Přestavba má trvat dlouho. S jejím dokončím se počítá až v roce 2025. Kromě Průmyslové­ho paláce Praha opraví i okolní stavby. Zřejmě tak padl původní plán na demolici zchátraléh­o divadla Spirála nebo letité velké sportovní haly. Výstaviště by tak mohlo nabrat moderní a důstojnou podobu, jakou si tahle vyhledávan­á lokalita zaslouží.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia