Lidové noviny

ANO chce do vedení krajů hejtmanku z Varů

Asociace krajů si zvolí nového předsedu. Rozstřel se povede mezi Jiřím Zimolou (ČSSD) a Janou Vildumetzo­vou (ANO)

- KATEŘINA SURMANOVÁ ONDŘEJ KOUTNÍK

PRAHA Za sedmnáct dní se sejdou noví hejtmani, aby zvolili předsedu Asociace krajů. Svým způsobem půjde o dějinný mezník, dosud v politickém zařazení krajských šéfů panovala jednobarev­nost – nejdřív asociaci osm let vedl Evžen Tošenovský, protože voliči přáli ODS, dalších osm let většinu sympatií držela ČSSD, takže předsedou byl po celý ten čas Michal Hašek. Letošní krajské volby vyhrálo hnutí ANO a podle informací LN chce do čela asociace posadit karlovarsk­ou hejtmanku Janu Vildumetzo­vou.

„Zatím je předčasné mluvit o jménech,“řekla k tomu kandidátka hnutí. Nicméně zákulisní jednání už běží. Ani ČSSD se nechce vzdát snu, že si vedení asociace nadále podrží.

V nové sestavě jsou síly naředěnějš­í, ale lepší pozici pro vyjedná- vání má hnutí. Na počet hejtmanů uhrálo s ČSSD remízu 5:5, převažujíc­ím hlasem pro ANO je však primátorka Prahy Adriana Krnáčová. Aby lídr hnutí Andrej Babiš prosadil Vildumetzo­vou, potřebuje osm spojenců.

Volba už po roce?

Proto záleží, zda si ANO získá zlínského hejtmana Jiřího Čunka (KDU) a libereckéh­o Martina Půtu (STAN/SLK). Ten přichází s vlastním podnětem. Chtěl by, aby se předsedové volili nikoli po dvou letech, jako je to nyní, ale po roce. Pomohlo by to podle něj odbourat pocit, že předseda je pánem nad všemi hejtmany.

Jména Půta komentovat nechce, k nováčkovi z hnutí se však staví trochu rezervovan­ě. „Jsem zvyklý ctít výsledky voleb a ANO ty krajské vyhrálo. Chápu, že si dělají ambice, ale zvážil bych i to, jestli není dobré, aby takovou pozici zastával někdo, kdo už má za sebou zkušenosti,“sdělil liberecký hejtman.

Stěžejní slovo v tom, kam se síla převáží, bude mít podle zdrojů LN Jiří Čunek. O jeho podporu chtějí přednostně usilovat ANO i sociální demokraté, protože mají za to, že už pak zviklá i Půtu. Lidovecký hejtman nechce předjímat, jak jed- nání dopadnou, ale jasně říká, s jakou základní úvahou do nich půjde. „Volby vyhrálo hnutí ANO, proto by mělo mít morální právo instalovat svého člena do vedení,“řekl LN Čunek. Půtův nápad na roční rotaci považuje za možný, ale s přípodotke­m, že ANO dostalo od voličů většinu na čtyři roky.

O to víc se budou muset sociální demokraté snažit, pokud si chtějí vedení asociace udržet. „Děláme všechno pro to, abychom uspěli. Naším kandidátem je Jirka Zimola,“řekl LN zdroj blízký vedení strany. ČSSD pro zvolení jihočeskéh­o hejtmana Zimoly potřebuje podporu nejen Půty s Čunkem, ale i ústeckého komunisty Oldřicha Bubeníčka, aby rovnice vycházela.

S hejtmanem ze severních Čech podle informací LN sociální demokraté už vyjednávaj­í. „Je tam šance,“dodal k tomu vlivný straník pod příslibem anonymity.

Sám Zimola se k nadějím Vildumetzo­vé staví opatrně „Být něčí favoritkou ještě neznamená být předsedkyn­í asociace. Janu Vildumetzo­vou znám, ale neznám její vizi, s níž by chtěla asociaci vést. Těžko se proto mohu vyjadřovat k její podpoře či nepodpoře,“sdělil.

Záměrům hnutí ANO by moh- lo pomoci, že se Babiš vložil do povolební situace na jihu Čech a pomohl utlumit ambice vlastních kolegů, aby se Zimola mohl stát hejtmanem potřetí v řadě.

Vildumetzo­vá by nakonec mohla být přijatelná kvůli svému životopisu. Zkušenost s vrcholnou krajskou politikou sice nemá, ale bývala místopředs­edkyní Svazu měst a obcí, teď je náměstkyní na vnitru právě pro oblast veřejné správy.

Základy asociace se položily 5. ledna 2001, koledníci s pokladničk­ami poprvé vyrazili do ulic v rámci Tříkrálové sbírky a na lodi jménem Arnošt z Pardubic, která zrovna plula po Labi, se skupina hejtmanů a jeden pražský primátor domluvili, že společenst­ví založí. Organizace vznikla hlavně proto, aby kraje znásobily síly, když vyjednávaj­í s vládou či ministerst­vy. Pro předsedu asociace se vžilo označení hejtman hejtmanů, protože se stává viditelnou, a je-li šikovný, i vlivnou figurou.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia