Lidové noviny

Janoušek může být další rok na svobodě

Janouškův boj

- TOMÁŠ TOMÁNEK ONDŘEJ KOUTNÍK

Někdejší vlivný hybatel pražského zákulisí Roman Janoušek mimo vězení rozhodně nezahálí. Naopak se věnuje svému podnikání.

PRAHA Lobbista Roman Janoušek měl mít touto dobou „odsezeny“dva roky z trestu, který mu soudce vyměřil za pokus o přejetí ženy. Namísto toho ale protřelý „politický podnikatel“strávil za mřížemi cely jen rok a čtvrt. Soud mu totiž na jaře odsouhlasi­l přerušení výkonu trestu kvůli chatrnému zdraví. A nyní, jak se ukázalo, mu lhůtu prodloužil o další rok. Janoušek tak může nadále zůstat na svobodě. Lobbista si dlouhodobě stěžuje na potíže, které má po opakovanýc­h operacích hlavy. A sílí spekulace, že se do brněnského vězení už nevrátí.

Pražský „lord Voldemort“, jak se vlivnému zákulisním­u hybateli v jisté době přezdívalo, zažádal o další přerušení pobytu za mřížemi minulé pondělí. Včera Krajský soud v Brně oznámil, že jeho návrhu vyhověl. „ Výkon trestu byl přerušen do 25. listopadu příštího roku s ohledem na zdravotní stav odsouzenéh­o,“řekla k tomu mluvčí soudu Simona Pešková.

Její slova vzápětí potvrdil i Janouškův právník Lukáš Trojan. „Jediným důvodem přerušení trestu je přetrvávaj­ící zdravotní stav klienta,“uvedl. Pokud by existovala obava, že Janoušek chce utéci za hranice, soudce by přerušení výkonu trestu odvolal. Expert na trestní právo Marek Nespala k tomu dodal: „Obvykle je-li zdravotní stav natolik závažný, že je vyloučen výkon trestu, je to samo o sobě dostatečný­m omezením pobytu na svobodě.“

Nestandard­ní přístup

Je na tom ale lobbista opravdu tak špatně, nebo jde spíše o hru s cílem vyhýbat se vězení? Projekto- vý manažer Nadačního fondu proti korupci Janusz Konieczny považuje Janouškovo opakované přerušení trestu za podivné. „Již dříve bylo možné zpozorovat velice nestandard­ní přístup v této kauze vůči Romanu Janouškovi a nové okolnosti tohoto případu ve mně budí dojem, že tento těžko vysvětlite­lný přístup pokračuje,“napsal LN analytik fondu.

Přímou zkušenost s léčením Janouška má bývalý senátor ČSSD a exředitel vrchlabské nemocnice Vladimír Dryml. Před dvěma lety v jeho ústavu vlivného lobbistu lékaři ošetřovali. Dryml vylučuje, že by Janoušek zranění předstíral, a naopak naznačil, že jeho poranění je vážné.

„Měl vpadlou kost. Nechci se vyjadřovat k práci Ústřední vojenské nemocnice. Pana Janouška tam údajně přivezli ve stavu klinické smrti. Možná došlo trochu k podcenění, byl operován dvakrát, ale nechci to více rozpitváva­t,“řekl Dryml nedávno LN.

Janoušek dostal za pokus o přejetí ženy, jejíž auto předtím naboural, trest 4,5 roku vězení. Přerušení pobytu v cele neznamená, že by si jeho délku zkrátil. Doba, po kterou je na svobodě, se totiž do výkonu trestu nepočítá.

Aktivní obchodník

Podle třech zdrojů LN by však bylo mylné představov­at si, že Janoušek od prvního přerušení tres- tu nečinně polehává v posteli. Pozorovate­lé pražského prostředí hovoří o tom, že již několik let úzce spolupracu­je zejména s podnikatel­em Tomášem Pitrem.

Nemalou část peněz pak podle znalců Janouškovi obhospodař­uje finanční skupina J&T. Jak informoval Český rozhlas, příkladem spolupráce může být nedávná transakce kolem Paláce Blaník na Václavském náměstí, který získala firma Gilraen & Co. V jejím představen­stvu působí právník Norbert Ostrčil, který je označovaný za spojnicime­zi Pitrem a Janouškem.

Ve vedení firmy sedí i Gabriela Lachoutová, která patří k předním tvářím skupiny J&T a má blízko k jejímu spolumajit­eli Patriku Tkáčovi.

Zájmy má Janoušek i ve Špindlerov­ě Mlýně kolem provozovat­ele tamního skiareálu společnost­i Melida. Kontaktem do firmy je člen dozorčí rady Daniel Kučera, který je s nadsázkou označován za „muže, který Janouškovi nosil lyže“. K firmě Melida se hlásí i jiní podnikatel­ští „titáni“– například exšéf ČEZ Martin Roman. Naopak nevypořáda­ný obchodní vztah má Janoušek se svým někdejším parťákem Tomášem Hrdličkou. S tímto podnikatel­em měl projekty v Praze i ve Špindlerov­ě Mlýně. Před lety se ale údajně nepohodli a začali mezi sebou podíly vypořádáva­t.

18. listopadu 2014 Roman Janoušek nastoupil k výkonu 4,5letého trestu do věznice v Brně. Brzy požádal o přerušení ze zdravotníc­h důvodů. Soud mu však nevyhověl, Janoušek podal proti verdiktu stížnost.

Únor 2015 Janoušek stahuje stížnost.

Červenec 2015 Nejvyšší soud odmítl dovolání Janouškova advokáta i nejvyššího státního zástupce. Trest se tudíž stal definitivn­ě pravomocný­m.

Září 2015 Janoušek pokračuje ve snaze zvrátit verdikt soudů – podal ústavní stížnost.

5. listopadu 2015 Znovu žádá o přerušení trestu, soud mu opět nevyhověl. Poté zamítl také obdobnou žádost z letošního února.

29. února 2016 Janoušek se dočasně dostal z vězení kvůli operaci, trest mu přerušil ředitel věznice. Krajský soud v Brně rozhodnutí potvrdil a pustil jej z vězení na dva měsíce.

3. května 2016 Žádá o další prodloužen­í přerušení trestu ze zdravotníc­h důvodů, v polovině května mu komise vězeňské služby navrhla roční přerušení. Krajský soud v Brně přerušil v červnu Janouškovi trest na půl roku.

16. června 2016 Pražský městský soud oznámil, že Janoušek požádal o obnovu trestního řízení.

20. června 2016 Ústavní soud odmítl Janouškovu stížnost, kterou podal v září 2015.

11. října 2016 Pražský městský soud odmítl Janouškovu žádost o obnovu procesu. Rozhodnutí není pravomocné. Janouškův advokát proti němu podal stížnost, kterou se bude zabývat vrchní soud.

21. listopadu 2016. Krajský soud v Brně přerušil Janouškovi na rok výkon trestu kvůli zdravotním­u stavu. Žádost podal na začátku listopadu.

 ?? Janoušek strávil za mřížemi cely jen rok a čtvrt. Na svobodě má nyní zůstat až do příštího listopadu. FOTO MAFRA – DAN MATERNA ?? Politický podnikatel
Janoušek strávil za mřížemi cely jen rok a čtvrt. Na svobodě má nyní zůstat až do příštího listopadu. FOTO MAFRA – DAN MATERNA Politický podnikatel

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia