Lidové noviny

Premiér tlačí na změny v osobních bankrotech

- KRISTIÁN LÉKO

PRAHA Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) včera na osobní schůzce zatlačil na ministra spravedlno­sti Roberta Pelikána (ANO), aby urychleně do vlády předložil zákony, které mění pravidla pro osobní bankroty a exekuce. Pelikán je představil teprve v říjnu, ale vláda je musí schválit nejpozději na přelomu roku, aby je parlament stihl projednat a schválit do sněmovních voleb. Ty se budou konat za jedenáct měsíců.

„Potřebujem­e, aby tyto zákony prošly parlamente­m. Týkají se oblasti, která je z pohledu naší společnost­i velmi problemati­cká – lidí, kteří jsou předlužení,“řekl premiér. „Aby občané, kteří se ocitli v této složité životní situaci, vůbec měli šanci se z ní ještě někdy dostat,“dodal Sobotka.

Pelikán přiznal, že termíny pro schválení připravova­ných zákonů jsou napjaté. „Jsem rád, že premiér přislíbil podporu tomu, aby se zákony někde nezasekly a přišly včas do sněmovny,“dodal.

Premiér Sobotka od něj očekává i brzké předložení nového zá- kona o znalcích a paragrafov­ého znění zákona o bezplatné právní pomoci, jehož věcný záměr už vláda schválila.

Opoziční poslanec Martin Plíšek (TOP 09) ale příliš nevěří, že by se mohly stihnout zákony, jež se dosud nedostaly do sněmovny. „Zákon o bezplatné právní pomoci a zřejmě ani nový zákon o znalcích nebude v tomto volebním období schválen,“řekl.

Předseda vlády Bohuslav Sobotka vyzval ministra spravedlno­sti Roberta Pelikána, aby kabinetu rychle předložil zákony, které mohou pomoci lidem ve složité životní situaci.

Osobní bankrot pro každého

Pelikánem plánované změny v oddlužení by měly dát novou šanci lidem, kteří na osobní bankrot za stávající právní úpravy nedosáhnou. Nezvládnou totiž během pěti let zaplatit alespoň třicet procent svých závazků. Proces oddlužení by mohl nově podstoupit každý bez ohledu na výši závazků. Dlužník by musel několik let vydělávat maximum, co dokáže. Zůstalo by mu jen několik tisícikoru­n na živobytí. Vše ostatní by připadlo jeho věřitelům.

A i kdyby jim splatil jen jediné procento svých pohledávek, soud by jej po sedmi letech mohl od dluhů kompletně očistit. „Pokud se dlužník bude skutečně chovat tak, aby splatil co nejvíce ze svých dluhů, má po sedmi letech šanci se z dluhové pasti dostat,“říká Pelikán. Na chování dlužníků v tomto „očistci“dohlédnou insolvenčn­í správci.

Věřitelé by na tom neměli být biti. Lidé v dluhové pasti totiž dnes ze svých dluhů obvykle nesplatí téměř nic.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia