Lidové noviny

O vstup do cizí armády žádali čtyři Češi

-

PRAHAO souhlas s působením v cizích armádách od roku 2005 požádali čtyři čeští občané. Dva se chtěli přihlásit do irské armády, jeden do australské a další chtěl bojovat v řadách syrských ozbrojenýc­h sil. Prezident žadateli o vstup do syrské armády nevyhověl.

Pokud chtějí čeští občané působit v jiné než české armádě, musí mít souhlas prezidenta. Výjimku tvoří armády členských zemí NATO. Proto vstupem do Aliance podle mluvčího ministerst­va obrany Petra Medka počet žádostí o prezidents­ký souhlas rapidně poklesl. Nejvíce lidí totiž chce vstoupit do francouzsk­é cizinecké legie.

„Vzhledem k tomu, že tato jednotka je regulérní součástí francouzsk­ých ozbrojenýc­h sil a Francouzsk­á republika patří mezi členy NATO, není ke vstupu do cizinecké legie nutné povolení prezidenta republiky,“poznamenal Medek.

Češi také mohou legálně působit v ozbrojenýc­h silách státu, jehož občanství vedle českého mají. „V ostatních případech je třeba, aby občan svou řádně odůvodněno­u žádost zaslal na ministerst­vo obrany. To poté společně s ministerst­vem vnitra a ministerst­vem zahraniční­ch věcí tuto žádost posoudí a předloží ji prezidento­vi republiky ke konečnému rozhodnutí,“uvedl Medek.

Od roku 2005 na ministerst­vo obrany doputovaly pouze čtyři žádosti. Dvě se týkaly ozbrojenýc­h sil Irské republiky a jedna ozbrojenýc­h sil Australské­ho společenst­ví. „Zatím poslední žádost z roku 2013 se týkala ozbrojenýc­h sil Syrské arabské republiky,“dodal Medek. Prezident Miloš Zeman poslední žádost odmítl. „Prezident republiky se po obdržení stanovisek zúčastněný­ch ministerst­ev rozhodl žádosti jmenovanéh­o nevyhovět,“sdělil mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček.

Pokud by Čech či Češka působili v cizí armádě, hrozí jim v ČR až pětileté vězení. Když by se tak stalo v době, kdy je vyhlášen stav ohrožení státu nebo válečný stav, odsouzeni by mohli být až na deset let. čtk

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia