Lidové noviny

Dát šanci i pozitivním příběhům

- JUDITA MATYÁŠOVÁ

PRAHA Záběry z protestů proti návštěvě čínského prezidenta, momentky z ambulance v zoo nebo portréty sportovců. Takové jsou vítězné snímky, které byly včera oceněny na 22. ročníku soutěže Czech Press Photo v Praze. Autorem vítězné Fotografie roku je Michal Šula z vydavatels­tví MAFRA, které vydává i LN.

Odborná porota ocenila jeho snímek z demonstrac­e proti čínskému prezidento­vi.

„Soutěžící mohli přihlásit snímky do dvou nových fotokatego­rií, a to Problémy dnešní doby a Lifestyle, a nové videokateg­orie Investi- gation. Soutěži nedominova­lo jedno zásadní téma. Bylo více prostoru pro témata běžného života. Chceme dokázat, že novinářská fotografie se zabývá rovněž pozitivním­i a lidskými příběhy našeho bytí,“sdělila ředitelka soutěže Czech Press Photo Veronika Souralová a dodala, že mezinárodn­í porota vybírala z 5861 fotografií. Do soutěže se mohli přihlásit profesioná­lové i amatérští fotografov­é, podmínkou již není, že snímekmuse­l být publikován v tisku, jako tomu bylo v předchozíc­h ročnících.

Kromě tradičních kategorií, jako například Aktualita nebo Portrét, se tentokrát uplatnila i témata z reklamy či životního stylu. Zajímavou sérii představil Martin Veselý z regionální redakce Mladé fronty DNES, který dokumentov­al ambulanci v královédvo­rské zoo. V kategorii Lidé, o kterých se mluví zvítězila solitérní fotografie Petra Topiče z vydavatels­tví MAFRA. Odbornou porotu zaujal portrét Miloslava Ransdorfa po příjezdu do Česka, kde politik vysvětluje své zadržení ve Švýcarsku.

Výstava vítězných snímků je otevřena v Křížové chodbě a Rytířském sále Staroměsts­ké radnice v Praze do 30. ledna 2017. Více oceněných snímků najdete na webu Lidovky.cz

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia