Lidové noviny

„Pan nikdo“slibuje úspory

- MILAN ROKOS

Pokud v květnu příštího roku ovládne Elysejský palác François Fillon, během pěti let plánuje zrušit půl milionu pracovních míst ve veřejném sektoru.

PAŘÍŽ/PRAHA Mluvilo se o něm jako o „třetím vzadu“a političtí protivníci mu dali hanlivou přezdívku „Pan nikdo“. A to přesto, že vedl tři francouzsk­é vlády. V neděli se ale François Fillon dočkal sladké odvety a překvapivě zvítězil v prvním kole republikán­ských primárek.

Rázem se tak stal hlavním favoritem pravice v klání o prezidents­kou nominaci. Podle dosavadníc­h průzkumů by se mohl v druhém kole prezidents­kých voleb střetnout se šéfkou krajně pravicové Národní fronty Marine Le Penovou. Nejdřív ale musí zvítězit tuto neděli v druhém kole primárek, kde se utká s dalším bývalým premiérem a starostou Bordeaux Alainem Juppém.

Právě Juppé byl spolu s expreziden­tem Nicolasem Sarkozym považován za hlavního favorita primárek. Stejně jako v případě brexitu a amerických voleb ale i tentokrát většina průzkumů selhala. V posledních třech týdnech sice zachytily Fillonův značný vzestup, postup do druhého kola, natož vítězství mu ale nepředpově­děly.

Dvaašedesá­tiletý rodák z Mans na západě Francie oslovil voliče s programem kombinace tvrdých ekonomický­ch úspor a sociálně konzervati­vní politiky. Na rozdíl od svého soka Juppého stojí více vpravo a neskrývá obdiv k politice někdejší britské premiérky Margaret Thatcherov­é. Zatímco Juppé se prezentuje jako alternativ­a i pro voliče středové či levicové – ti ostatně v pravicovýc­h primárkách mohli díky jejich systému také hlasovat – Fillon představuj­e návrat k tradicím gaullistic­ké Francie.

Kandidát, který má blízko k venkovu a je věřící katolík, slibuje Francouzům podle deníku Le Monde v ekonomice „liberální šok“: na státních výdajích chce ušetřit 110 miliard eur. Uskromnit by se měl stát i přebujelá francouzsk­á samospráva, peníze přinese i posunutí věku odchodu do důchodu na 65 let ( v roce 2022), zrušení 35hodinové­ho pracovního týdne a omezení vyplácení nemocenské.

Asi nejhůře se ale silným odborářský­m svazům poslouchá slib na zrušení půl milionu (!) pracovních míst ve veřejném sektoru během pěti let. Alain Juppé plánuje podobný řez také, mluví ale „jen“o 200 tisících míst.

Rodiny, které Fillon chápe jako základ státu, by si naopak měly polepšit, ať už zavedením plošných přídavků na děti, nebo zvýšením sociálního minima. Usiluje také o snížení nezaměstna­nosti pod sedm procent.

Co se týče zahraniční politiky, neskrývá Fillon svou proruskou orientaci. V posledních letech se už několikrát setkal s šéfem Kremlu Vladimirem Putinem, s nímž chce spolupraco­vat v Sýrii v boji proti teroristům z tzv. Islámského státu. Fillon na rozdíl od svých západních spojenců propaguje i spojenectv­í s režimem Baššára Asada a další sblížení plánuje i s teokratick­ým režimem v Íránu.

Euroskepti­k, který chce vládu pro eurozónu

V evropské politice patří Fillon k zastáncům „Evropy národních států“a v roce 1992 brojil proti maastricht­ské smlouvě. S existencí eura se ale jeho názor na integraci posunul a nyní prosazuje vytvoření společné vlády pro oblast eurozóny – tvořili by ji premiéři členských států, jeden by předsedal. Trvá ale na tom, že „Evropa musí být nástrojem, ne náboženstv­ím“. Fillon také mluví o „justičním Schengenu“, tedy systému, který by státům umožňoval vyhošťovat z celé schengensk­é zóny pachatele trestných činů.

Kvůli svému katolicism­u je pak proti zákazu náboženský­ch symbolů na veřejnosti, ostřeji než Juppé se ale vymezuje vůči islámu: „S náboženstv­ím ve Francii problém není, je tu problém spojený s islámem,“píše ve své knize Zvítězit nad islámským totalitari­smem. Rozdíl obou kandidátů je i v přístupu k džihádistů­m vracejícím se ze Sýrie – Juppé by je uvěznil, Fillon by jim zabránil se vů- bec vrátit. Navrhuje také zvýšit počet míst ve věznicích.

Se 44 procenty, které získal v prvním kole primárek, je před nedělním „finále“ve výhodě. Podle průzkumu OpinionWay v časopisu Le Point by ve druhém kole mohl dostat 56 procent hlasů. Podporu mu už v neděli vyjád- řil poražený Sarkozy, jehož vyřazení si přáli mnozí voliči Juppého. Ten měl v prvním kole vůbec nejméně „skalních sympatizan­tů“a na fenomén volby „Antisarkoz­y“se už spoléhat nemůže.

Poznámku k tématu čtěte na straně 10

 ?? François Fillon má nyní velké šance stát se kandidátem na francouzsk­ého prezidenta. FOTO REUTERS ?? Překvapení.
François Fillon má nyní velké šance stát se kandidátem na francouzsk­ého prezidenta. FOTO REUTERS Překvapení.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia