Lidové noviny

Turecko: násilníky spasí sňatek

- JAKUB FAJNOR

ANKARA/PRAHA Turci, kteří byli dříve odsouzeni za sex s nezletilým­i, by podle připravova­ného zákona vládnoucí strany AKP mohli opustit vězení, pokud si svou oběť vzali nebo se s ní ožení po propuštění.

Návrh legislativ­y pobouřil tureckou veřejnost, která varuje, že taková norma spíše potenciáln­í násilníky povzbudí, než aby je od činů odradila. Vláda se ale brání, že zákon má za cíl především vyřešit problémy se svatbami nezletilýc­h.

Kritiky se novela dočkala nejen od opozice, celebrit nebo jednotlivý­ch aktivistů, ale i od Asociace pro ženy a demokracii (Kadem), jejíž místopředs­edkyní je i mladší dcera prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana Sümeyye Erdoganová Bayraktaro­vá.

Vláda ale trvá na tom, že cílem nového zákona je bojovat s čím dál větším problémem dětských svateb. Tato tradice je v některých částech země pevně zakořeněna a starší muži se tak automatick­y dostávají do pozice „znásilňova­telů“svých nevěst.

Opatření už bylo schváleno v prvním parlamentn­ím čtení ve čtvrtek a jeho potvrzení se očekává na úterním jednání parlamentu. Pokud by se tak skutečně stalo, zákon by umožnil propuštění z vězení odsouzeným za sexuální útoky na nezletilé. Týkalo by se to lidí, kteří se svého činu dopustili bez použití „síly, hrozby, či jiného omezení“, a těch případů, kdy se agresor „ožení s obětí“.

V Turecku je zákonnou hranicí pro svatbu dovršení 18 let. Dětská manželství jsou ale nadále rozšířená, především v jihovýchod­ní části země.

V centru Istanbulu už proti novému zákonu demonstrov­aly tisíce lidí. Veřejně trhaly kopie nového zákona a provolával­i slogany jako „Znásilnění je zločin proti lidskosti“. „Dítě zůstává dítětem, dokud mu není 18 let, proto tyto snahy musí být odsouzeny,“řekl pro list The Guardian protestují­cí Fadik Temizyurek.

„Vládní strana AKP protlačuje v parlamentu znění, jež omlouvá ty, kteří se ožení s dětmi, které znásilnili,“odsoudil návrh poslanec tradičně opoziční Republikán­ské strany (CHP) Ozgur Ozel.

Na Twitteru se mezitím šíří příspěvky s výrazem Tecavuz Mesrulasti­rilamaz (Znásilnění nemůže být uzákoněno), který se přes víkend stal v Turecku nejčastějš­ím vyjádřením na této sociální síti.

Z vlastní vůle?

Kritika padá i ze strany provládní organizace Kadem. Podle ní bude velmi problemati­cké měřit, kdy znásilněné s aktem souhlasily a kdy šlo ze strany násilníků o skutečný nátlak.

„Jak je definována ‚vlastní vůle‘ mladých žen? Musíme poukazovat na problémy, jež by zákon případně přinesl,“uvedla organizace v oficiálním prohlášení.

Premiér Binali Yildirim řekl, že opatření bude na činy z minulosti aplikováno pouze jednou, a to na ty, které byly spáchány před letošním 11. listopadem. „Existují lidé, kteří měli svatbu ještě před dovršením zákonné dospělosti. Jen prostě neznají zákon,“hájil Yildirim návrh. Že by měl zákon legalizova­t znásilnění, podle něj není pravda, vláda naopak zvýšila tresty za znásilnění. „Opozice chce pouze získat politické body,“dodal premiér.

Podle ministra spravedlno­sti Bekira Bozdaga jsou svatby nezletilýc­h bohužel realitou. „Muži, kterých se to týká, ale nejsou sexuální násilníci,“uvedl a dodal, že by nová norma ovlivnila celkem zhruba 3000 tureckých rodin.

Nový návrh přišel poté, co v červenci turecký ústavní soud anuloval trestní zákoník, který všechny sexuální akty s dětmi pod 15 let odsuzoval jako „sexuální zneužití“. Tehdy podle zastánců šlo hlavně o to, aby se rozlišilo mezi akty, jež zahrnovaly malé děti, a těmi, ve kterých figurovali teenageři.

 ?? Návrh zákona se nelíbí hlavně tureckým ženám. FOTO ČTK ?? Jsme proti!
Návrh zákona se nelíbí hlavně tureckým ženám. FOTO ČTK Jsme proti!

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia