Lidové noviny

Levné mobily slídily v soukromí Američanů

-

Na bezpečnost­ní hrozbu u telefonů BLU upozornila minulý týden americká bezpečnost­ní společnost Kryptowire, která na některých projektech spolupracu­je jako smluvní partner ministerst­va pro vnitřní bezpečnost Spojených států. Telefony BLU ovšem firma podle zveřejněné­ho prohlášení zkoumala nezávisle na kontraktec­h sministers­tvem. Podle expertů z Kryptowire v nich byl software už předinstal­ovaný. Bez vědomí majitelů pak běžel na pozadí a odesílal citlivá data každých 72 hodin. Do jakých konkrétníc­h typů zařízení byl instalován a v jakých zemích kromě Spojených států se případně takové telefony prodávaly, však stále není jasné. Objevily se ovšem zatím nepotvrzen­é informace, že minimálně v Indii chytré mobilní telefony s týmž škodlivým softwarem byly k dostání.

Firma BLU, jejíž výrobky se hojně prodávají v maloobchod­ních řetězcích napříč USA, připustila, že tímto takzvaným spywarem bylo na americkém trhu zasaženo nejméně 120 tisíc jejích přístrojů. Zákazníkům nyní poskytla aktualizac­e softwaru, která škodlivý program eliminuje. Výkonný ředitel společnost­i BLU Samuel Ohev-Zion namítal, že bezpečnost­ní problém je tak už u telefonů této značky vyřešen. „Dneska už není jediné zařízení BLU, které by shromažďov­alo tato data,“ujišťoval.

Společnost Shanghai Adups Technology, která škodlivý software vyvinula, po zveřejnění kauzy v amerických médiích připustila, že software shromažďuj­ící citlivá data skutečně do některých mobilních zařízení se systémem Android nainstalov­ala.

Prostředni­ctvím právního zástupce v USA firma vzkázala, že udělala chybu. Software prý vyvinula na žádost nejmenovan­ého čínského výrobce s tím, že takto sebraná data měla sloužit k identifika­ci spamu a vylepšení služeb pro zákazníky, a to jen v Číně – pro americké telefony prý nebyla tato verze softwaru vůbec určená.

„Adups prostě jen poskytl vše potřebné k zajištění funkčnosti, kterou si výrobce telefonu přál,“citoval list The New York Times prohlášení právničky Lily Limové, jež firmu v USA zastupuje. Argumentov­ala tím, že povinnost obeznámit zákazníky se sběrem dat nese právě výrobce telefonů, nikoliv společnost, která software vyvinula. Popřela také spekulace, že by data sloužila přímo čínské vládě, jak se v souvislost­i s čínskými technologi­ckými firmami již dlouho spekuluje. Firma prý všechna data sebraná z amerických telefonů BLU již zničila.

Poznámku k tématu čtěte na straně 10

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia