Lidové noviny

Duel o vídeňský Hofburg je nafouknutý

Haiderův historik

- ROBERT SCHUSTER

Boj o to, jestli bude příštím rakouským prezidente­m kandidát Zelených Alexander Van der Bellen, nebo Svobodných Norbert Hofer, míří do finále. S tím, jak se volby blíží, ubývá věcných argumentů, říká historik Lothar Höbelt.

LN Liší se Norbert Hofer a Alexander Van der Bellen skutečně tak zásadním způsobem, jak se všeobecně tvrdí?

Média to hodně nafoukla, takže vznikl dojem, že Rakousko je kdovíjak silně polarizova­né.

Já si to nemyslím, navíc oba kandidáty také leccos spojuje. Oba se například silně angažují v ochraně životního prostředí, což je tradičně vlastní jak Zeleným, tak Svobodným (FPÖ). Připomínám, že obě strany spolu svého času demonstrov­aly proti spuštění temelínské jaderné elektrárny.

Jak Van der Bellen, tak i Hofer od počátku odmítali dohodu TTIP, v ekonomické politice jsou centristič­tí. Van der Bellen patří k umírněné levici, takže uznává určité tržní nástroje. Hofer zase není kdovíjaký ekonomický liberál, spíš akcentuje silnou roli státu v ekonomice.

LN Liší se v pohledu na členství Rakouska v Evropské unii?

Už nějakou dobu běží v Rakousku kampaň financovan­á podnikatel­em ve stavebnict­ví a tradičním sponzorem liberálů Hansem Peterem Haselstein­erem.

V ní se tvrdí, že po zvolení Hofera hrozí odchod Rakouska z EU, tak zvaný öxit. Veřejnosti sugeruje představu, že rakouský prezident může vyhlásit plebiscit o odchodu z Unie, což je samozřejmě nesmysl.

Hofer několikrát nahlas uvažoval, co by semuselo stát, aby podporoval odchod z EU. Mezi důvody uvedl její přeměnu v superstát anebo vstup Turecka. Už je ale opatrnější, protože ví, že takovéto pochybnost­i nahrávají Van der Bellenovi.

LN Jakou reakci v zahraničí lze očekávat, pokud by byl zvolen Hofer?

Myslím, že se budou odehrávat podle obvyklých scénářů. Pravice bude spokojena, levice pobouřena. Ale bude to jiné než v roce 1986, kdy se stal prezidente­m Kurt Waldheim (kritizovan­ý za válečnou minulost – pozn. red.).

Tehdy se v tom silně angažoval Světový židovský kongres, také existovalo ještě rozdělení světa na západní a východní blok.

I v Evropě jsou vlády, jež by s pozváním Hofera problém neměly – například polská nebomaďars­ká. Nejvíc by asi prezident Hofer vadil Německu, protože to byla donedávna jediná evropská země bez významnějš­í pravicové strany, což se změnilo se vznikem Alternativ­y pro Německo (AfD).

LN Pokud byste srovnal současnou FPÖ s tou, již v 90. letech vedl populista Jörg Haider, k čemu byste dospěl?

V jádru je to stejná strana, protože její členská základna se moc nezměnila. Rozdíl je v tom, že dnes daleko častěji volí stranu dělníci než v dobách Haiderovýc­h.

Na straně druhé ale dokázal Haider oslovovat i dobře situované a zámožné skupiny obyvatel.

Sám byl velkostatk­ářem a zřejmě i díky tomu dovedl navázat a budovat vztahy se všemi vý- znamnými podnikatel­i a miliardáři v Rakousku, jimž připadal Haider zajímavý. U Stracheho (Heinz-Christian Strache, současný předseda FPÖ – pozn. red.) takováto vazba chybí, nemá přístup k dvěma stovkám nejvlivněj­ších Rakušanů. Naproti tomu dál rozšířil podporu u dělníků.

LN Podporují vlivní Rakušané Hofera?

Není to úplně jednoznačn­é. Například vnuk posledního rakous-

Lothar Höbelt (60) je mimořádným profesorem novějších dějin na univerzitě ve Vídni a přednáší mimo jiné i na Tereziánsk­é vojenské akademii ve Wiener Neustadtu.

Působil také na univerzitá­ch ve Spojených státech a ve Velké Británii. Věnuje se politickým a ústavním dějinám 19. a 20. století v Rakousku, Německu a Británii, zejména historii německonár­odního proudu.

V 90. letech byl poradcem šéfa FPÖ Jörga Haidera, vedl jejich think tank. Později se s Haiderem politicky rozešel.

Je to uměle udržované. Za normálních okolností je FPÖ všechno, jenom ne proruská. Byla například vždy silně rozdělena, pokud jde o vztah k USA. Haider byl jednu dobu silně proamerick­ý, pak zase všechno americké odmítal. Dokud ho Rudy Giuliani nebo Henry Kissinger zvali na akce, Ameriku podporoval, pak na ní nenechal nit suchou. Přízeň k Rusku je také otázka momentální konjunktur­y. Objektivně nemá Rakousko pro Rusy žádný význam. Hrajeme v úplně jiné lize.

 ?? Vystoupení Rakouska z EU po zvolení Norberta Hofera nehrozí, říká Lothar Höbelt, profesor Vídeňské univerzity. FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ?? Öxit nebude.
Vystoupení Rakouska z EU po zvolení Norberta Hofera nehrozí, říká Lothar Höbelt, profesor Vídeňské univerzity. FOTO MAFRA – PETR TOPIČ Öxit nebude.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia