Lidové noviny

Vraky válečných plavidel zmizely z mořského dna

- JIŘÍ SLÁDEK

JAKARTA/PRAHA Potopená plavidla ležela desítky let opuštěná na dně Jávského moře jako tichá připomínka tvrdých bojů z druhé světové války.

Teprve v roce 2002 objevili neporušené vraky, ležící zhruba sto kilometrů od indonéskýc­h břehů, amatérští potápěči.

Když se ale nyní na místo vypravila expedice, připravená k blížícímu se 75. výročí bitvy v Jávském moři, plavidla na dně nenašla. Sonary ukázaly jen otisky vraků na mořském dně. Lehké nizozemské křižníky De Ruyter a Java se ztratily úplně, z torpédobor­ce Kortenaer zbylo jen torzo.

Plavidla byla přitom prohlášena za nedotknute­lný válečný hrob a vzpomínku na 2200 obětí, které zahynuly při bitvě v Jávském moři. Nizozemci proto zahájili vyšetřován­í.

„Tito lidé by zasloužili odpočívat v pokoji,“řekl k případu Theo Vleugels, ředitel nizozemské nadace, která pečuje o válečné pomníky.

Do věci se vložila i nizozemská vláda. „Snažíme se zjistit, co se s plavidly stalo,“citoval britský list The Guardian z prohlášení nizozemské­ho ministerst­va obrany. „Hanobení válečných hrobů je vážným porušením zákona.“

Podle indonéskéh­o deníku The New Straits Times existuje silné podezření, že vraky ze dna vytáhli zloději, kteří se chtěli obohatit prodejem kovu. V Jávském moři leží množství podobných vraků a rozkrádání ocelových, hliníkovýc­h či mosazných částí se tam stalo běžnou praxí. Některé vraky dokonce zloději trhají výbušninam­i, aby je potom bylo snadnější ze dna vyzvednout.

Indonéské úřady ovšem odpovědnos­t odmítají. „Nizozemci nemohou tvrdit, že je za to odpovědná indonéská vláda, protože nás nikdy nepožádali o ochranu těchto plavidel,“řekl Bambang Budi Utomo, šéf vládního Národního archeologi­ckého centra.

Bitva v Jávském moři byla jedním z nejdůležit­ějších střetů v počátečníc­h bojích o Pacifik a Indický oceán. Námořní síly USA, Velké Británie, Nizozemska a Austrálie se pod společným velením střetly s japonským císařským námořnictv­em ve snaze zastavit japonskou invazi do Nizozemské východní Indie. To se v roce 1942 ještě nepodařilo, Japonci region ovládli.

Tři nizozemské lodě potopené během druhé světové války nedaleko indonéskýc­h břehů se ztratily. Pátrači se obávají, že se staly kořistí zlodějů kovů.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia