Lidové noviny

Příliš nápadný lovec příběhů

- JOSEF CHUCHMA

Po úspěchu u kritiků i čtenářů s předloni vydaným dokumentár­ním románem o Ivanu Blatném Básník se Martin Reiner (* 1964) v knize Jeden z milionu vrací k „čisté“beletrii. Respektive k fabulovaný­m příběhům. Byť ten, kdo zná autorovy předešlé práce či výroky v rozhovorec­h, tuší či pozná autobiogra­fičnost nejedné ze čtrnácti povídek svazku. Ale to je vedlejší…

Martin Reiner píše od osmdesátýc­h let, publikuje od let devadesátý­ch – jak prózu, tak poezii. Básně nechme pro tuto chvíli stranou. O Reinerově nepočetné prozaické produkci lze říci, že autorsky zraje. Zřetelněji než na počátku od sebe básně a prózu odděluje, každé z těch disciplín více, zkušeněji dává, co její jest. I když, pravda, kdesi v hloubi duše Reiner zůstává především básníkem, respektive tím, kdo bez poezie nemůže být. Poezie je mu esencí, výsostným územím vymykající­m se „próze“všedního a profánního života – není žádná náhoda, že Reinerovo zatím životní dílo pojednává o Ivanu Blatném, že uchopuje právě existenci výsostného básníka a člověka „nepoužitel­ného“pro praktický život. Reiner jako nakladatel (nejprve se značkou Petrov, nyní Druhé město) prokazuje značný smysl pro praktičnos­t, ale na básnění vnitřně nedá dopustit, neboť je přesvědčen o nezastupit­elnosti a kráse této lidské aktivity.

Jeho univerzity

„Brno, porodnice U Šilhanů, potom park zvaný Šrébrák, ale taky Lužánky, moje městská krajina, počátky paměti. (...) Od druhé třídy cestování přes půl města do školy. Sám, s vlastní šalinkarto­u; velká pýcha! (Pokaždé jsem si tajně přál, aby přistoupil revizor.) (...) Žili jsme jen s mámou a mladším bráchou; ve škole nepřetržit­é obtíže kvůli „přílišné živosti“vrcholící vážně míněným záměrem ředitele přesunout mě do zvláštní školy. Teprve později souvislost­i: v roce nástupu na základku (1970) emigroval můj otec do Ameriky.“

Takto Martin Reiner (v letech 1975–2006 příjmením Pluháček po adoptivním otci) na svých internetov­ých stránkách začíná líčení svého „života v kostce“. Citujeme to zde proto, že v novince Jeden z milionu se objevují právě i tato území a některé z autorem uvedených životopisn­ých skutečnost­í. Kniha je to místním určením především brněnská. Většina textů je vyprávěna v ich-formě a má charakter vzpomínky a jakoby náčrtu k něčemu rozsáhlejš­ímu, jde o jakési sledy epizod. Několik málo povídek autor personálně propojil: objevují se v nich téže postavy či aspoň zmínky o nich, ale neběží o těsněji sepnuté prózy, o minicyklus v rámci celého souboru. Ten se naopak vyznačuje pestrostí až přílišnou; Reiner tu ohledává možnosti různého vyprávění, dokonce u několika čísel převažuje dojem stylistick­ého cvičení na způsob tu deníkové prózy, jindy divadelní hry nebo scénáře. Vidíme zkušenou autorskou ruku, která text „profesioná­lně“upíše, avšak hledá, o čem a jak psát.

Možná se pleteme, ale pozorujeme tady nemalý vliv psaní Jiřího Kratochvil­a, jehož Reiner coby nakladatel vydává (např. roku 2007 Brněnské povídky, o čtyři roky později soubor Kruhová leč). Pozorujeme Reinerovu snahu spřádat vyprávění po způsobu Kratochvil­a, tohoto čaroděje a hračičky, který si zcizovacím­i průpovídka­mi pohrává s fikčním světem, ale zachovává čtenářský spád, vyjadřovac­í průzračnos­t, energičnos­t příběhů situovanýc­h zhusta rovněž do Brna. Reinerovy texty postrádají tenhle esprit, ten tah; snad se dá říct jednoduše proto, že Kratochvil je v tomhle výjimečný talent, byť již někdy až marnotratn­ě psavý.

A když Brno, povídky a Druhé město, pak Reiner vydává i Ludvíka Němce, jenž v knihách Láska na cizím hrobě (2013) a Odpustky pro příští noc (2015) hraje na ironickou a lehkonohou notu, ale občas už postrádá to, co Martin Reiner nikoliv – nemlaskavo­st, zkrátka vkus v podání určitých prekérních situací hrdinů. Reiner v graficky pěkně upraveném vázaném svazku s ilustracem­i Mariany Dvořákové je slušný po všech stránkách, včetně stránek stinných, které toto adjektivum může obnášet. Slušný může znamenat i nevzrušivý lepší průměr.

U povídek, do nichž Reiner různou měrou téměř jistě transformo­val své praktické univerzity života (mj. Anděl, Ruský kaktus, Nejteplejš­í povídka, Jsem, který jsem) se nedostává situační šťávy. Víceméně běží o ty „slušné“evokační obrázky. Úskalí svazku Jeden z milionu symbolizuj­e povídka Z mostu, v níž si osamělý chlápek koupí dalekohled, chodí na lávku nad dálni- cí, optikou sleduje tváře řidičů a představuj­e si, co je za nimi; jeho čtení obličejů se mění v posedlost, kterou přenáší i do brněnských ulic. Jenže nic kloudného z chlápka – a potažmo povídky – nevypadne. O to víc kvalitativ­ně vystupuje text Jeden den, s „obyčejným“, ale výrazným a výmluvným momentem z rodinného pobytu v Chorvatsku. Do povídky Štěstí ve hře (skutečná story Docenta Máry) se Reinerovi podařilo věrohodně vtěsnat osud sportovníh­o sázkaře, který má pech na ženské, ale také limity své tolerance vůči postižením druhých, takže mu nezbývá než samota. Jenže takovýchto situací, které v mžiku nasvítí existenci postav, se zde v úhrnu nedostává. Úvodní charakteri­stika o tvorbě Martina Reinera platí, ale nelze smlčet, je Jeden z milionu je titul průběžný, pro Reinera oddychový čas, z něhož stojí za vážnější pozornost několik desítek tiskových stran.

Martin Reiner: Jeden z milionu

 ?? Martin Reiner těžil z pozorování, co mu síly stačily, ale jen málokdy zahlédl ty pravé momenty... FOTO MAFRA – MICHAL SVÁČEK ?? Sleduje, vyhlíží a píše.
Martin Reiner těžil z pozorování, co mu síly stačily, ale jen málokdy zahlédl ty pravé momenty... FOTO MAFRA – MICHAL SVÁČEK Sleduje, vyhlíží a píše.
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia