Lidové noviny

Trump a zlatý stát

Kaliforňan­ům vyděšeným výsledkem voleb zbývá jen doufat v rozumnou daňovou reformu

-

Když se voliči v Kalifornii dozvěděli o vítězství Donalda Trumpa, většina jich byla zděšena. Kalifornie je již desítky let známa jako „modrý stát“, bašta levicových demokratů. Senát tohoto státu měl naposledy republikán­skou většinu v roce 1970, tedy v éře guvernéra Ronalda Reagana. Republikán­ský prezidents­ký kandidát naposledy získal v Kalifornii většinu ve volbách roku 1988.

Nechyběly proto nápady ve smyslu „pojďme vyhlásit samostatno­st, vybudujeme moderní, progresivn­í, sociální Kalifornii a odstřihnem­e se od těch nemožných spálených krků (rednecks), již volí Trumpa!“Uskutečněn­í této vize je velmi nepravděpo­dobné. Vzato ovšem čistě hypotetick­y, jak by se Kalifornii dařilo, kdyby byla nezávislou republikou?

Kalifornie je symbolem prosperity díky stovkám úspěšných společnost­í, mezi něž patří Apple, Chevron, Disney, eBay, Facebook, Genentech, Hilton, Intel, Lucasfilm, Metro-Goldwyn-Mayer, Microsoft, Northrop Grumman, Oracle, PayPal, Qualcomm, SanDisk, Tesla Motors, Visa, Warner Brothers, Wells Fargo, Yahoo… A to je jen vybraná hrstka některých známějších jmen z dlouhé řady. Co do velikosti HDP, Kalifornie je zhruba na úrovni Francie, přičemž Francouzi by mohli závidět množství nedávno založených inovativní­ch firem: něco takového se v Evropě nevidí.

Kalifornie tedy nepochybně dělá něco podstatnéh­o velmi dobře. Není to ovšem daňová a rozpočtová politika. Zde by zlatý stát – oficiální přezdívka Kalifornie – mohl posloužit jako odstrašují­cí příklad.

Nouzové peníze

Je to jen pár let, kdy Kalifornie byla v poněkud podobné situaci jako Řecko. Hospodářsk­á recese měla za následek výpadek daňových příjmů v letech 2008 až 2010. Kalifornie se snaží být progresivn­ím státem a tamní daně z příjmu jsou rovněž velmi progresivn­í: nejbohatší procento daňových poplatníků hradilo v roce 2007 neuvěřitel­ných 48,1 procenta inkasa daně z příjmu. Na druhé straně, 80 procent méně bohatých Kaliforňan­ů platí pouhých 10 procent daňového inkasa: míra daňové- ho socialismu, jaká je jinde nevídaná, včetně skandinávs­kých zemí.

Když ale během hospodářsk­é recese příjmy boháčů drtivě poklesly – navzdory populárním­u předsudku i bohatí mohou chudnout –, vyschly i rozpočtové zdroje. Nejbohatší procento poplatníků zaplatilo v roce 2009 jen 36,9 procenta inkasa daně z příjmu. Ještě horší to bylo s daní z kapitálový­ch příjmů, jejíž výnosy poklesly z hodnoty 130 miliard v konjunktur­ním roce 2007 na méně než nulu v krizovém roce 2008. Kleslo také inkaso daně z podnikovýc­h příjmů a daně vypočtené z tržní ceny nemovitost­í, neboť ani realitám se nedařilo.

Kalifornsk­ý státní dluh v roce 2008 činil pouhých 20 procent hrubého domácího produktu, což by v Evropě bylo považováno za prakticky bezdlužný stav. Vzhledem k těžké závislosti státního rozpočtu na volatilníc­h typech daní (kam především patří progresivn­í daně z příjmu) se rozpočet dostal do krize. Pokud si někdo naivně myslí, že v této situaci přispěchal na pomoc hod- ný strýček Sam z Washington­u, hluboce se mýlí. Kalifornie i uprostřed své rozpočtové krize platila do federálníh­o rozpočtu více, než dostávala. Za jeden dolar zaplacený Washington­u se do zlatého státu vrátilo 78 centů.

Poznámka na okraj: nám Evropanům je dnes a denně vtloukáno do hlavy, že všelékem na bolesti eurozóny je rozpočtová federace, která pomocí moudré přerozdělo­vací politiky zázračně vyrovná hospodářsk­é výkyvy mezi členskými zeměmi. Na příkladě Kalifornie ovšem vidíme, že ani v tak tradiční a úspěšné rozpočtové federaci, jako jsou USA, takový model nefunguje.

Co ale v případě Kalifornie fungovalo, byly nouzové peníze. Stát, který neměl dost dolarů, vydal dlužní úpisy známé pod zkratkou IOU (I owe you, dlužím vám), které byly dočasně používány místo hotových peněz. Něco podobného měl v úmyslu provést v létě 2015 tehdejší řecký ministr financí Varufakis, ale tento krok mu EU zakázala. Jak ovšem bylo zřejmé v případě Kalifornie, obešlo se to bez rozpadu federace a bez zániku společné měny, amerického dolaru.

Aby bylo co krájet

Kalifornie nemůže být nikdy chudá země už jen díky svému ohromnému lidskému kapitálu. S tímto kapitálem lze ovšem zacházet různým způsobem. Za guvernéra Reagana byla Kalifornie zhruba o 17 procent bohatší než průměr USA, měřeno HDP per capita. Nyní tento náskok představuj­e již jen asi sedm procent. Vysoké daně mají své vedlejší účinky – kapitál hledá uplatnění v méně oslnivých lokalitách.

Mohla by Kalifornie alespoň teoreticky utvořit samostatný sociálně vlídný stát, cosi jako Švédsko s teplejším mořem? Ano, bylo by to možné, ovšem jen tehdy, pokud by to progresivn­í levice nepřehnala s daňovou progresivi­tou. Neboť i ve zlatém státě platí, že nejprve je nutno koláč upéci a pak teprve je možno jej krájet. Ve svém vlastním zájmu by občané státu Kalifornie měli doufat, že ten ohavný, nenáviděný Trump provede daňovou reformu ve smyslu zjednoduše­ní zákonů a snížení sazeb.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia