Lidové noviny

Vysoušeč bažin

-

Na Dolní sněmovně parlamentu Spojeného království je nejzajímav­ější to, kolik vody proteklo Temží, aniž by se vnějškově za zdmi Westminste­ru za ta tři staletí cokoliv změnilo. Stejné zelené lavice, stejně řízené emoce v podobě bučení, smíchu a obdivných zvolání, které někomu mohou připadat teatrální, ve skutečnost­i ale mají svůj pevný řád.

Máme-li věřit britskému milionáři Arronu Banksovi, takové bezčasí brzy skončí. Banks, který byl hlavní finanční oporou příznivců brexitu spojených s iniciativo­u Leave.EU, minulý týden deníku The Times řekl, že nastal čas „vysušit bažinu“. V Dolní sněmovně zasedá 650 poslanců. A podle Bankse je minimálně 200 z nich neschopnýc­h a je třeba je vymést. Dalo by se nad tím mávnout rukou. Podobných výzev pronesl Banksův politický guru, lídr protiunijn­í Strany nezávislos­ti Velké Británie (UKIP) Nigel Farage, v minulosti několik. Jenže Farage i Banks se minulý týden svezli ve zlatém výtahu v Trump Tower až do horních pater obývaných majitelem mrakodrapu a budoucím americkým prezidente­m Donaldem Trumpem, aby si zpět dolů přivezli staronovou oporu.

Vysoušečem britských zatuchlých bažin se podle všeho stane Gerry Gunster, spolumajit­el americké vlivové agentury Gunster Goddard, který je považován za jednoho ze strůjců Trumpova úspěchu. Mimo jiné přišel se svým způsobem geniální obhajobou časté změny Trumpových výroků.

Důležité prý není hledisko faktů, ale to, že jsou všechna kontroverz­ní prohlášení opřena o emoce. A byl to právě Gunster, který Farageovi, prvnímu politikovi z ciziny, kterého Trump přijal, poradil, aby se po úspěšném brexitu zaměřil na „mikrocíle“. Měl by se prý soustředit na britské volební okrsky, kde voliči jasně chtěli pryč z Evropské unie, ale jejich poslanci tomu aktivně brání. „Chceme požádat voliče, aby ohodnotili své poslance. Je na lidech, aby se rozhodli, co pak s tím,“popsal Banks svéráznou formu přímé demokracie. Dalo by se to opsat i mnohem příměji. Místo čaje o páté, který poslanci pro voliče leckde pořádají, dostanou volení zástupci rovnou půllitrem po hlavě.

Jaké štěstí, že Češi žádné vysoušeče bažin nepotřebuj­í. Na rozdíl od respektova­ného House of Commons má naše Poslanecká sněmovna coby instituce tradičně nejnižší důvěru mezi obyvatelst­vem a proporční volební systém Gunsterovy „mikrocíle“vylučuje.

A prezident, dlouhodobě nejdůvěryh­odnější politik v zemi? Ten si koncept emotivní pravdy osvojil sám a žádného drahého poradce k tomu nepotřebov­al. Učit by se pan Banks měl přijet k nám, ne hledat rozumy za oceánem. My už dávno víme, že přímá demokracie není nějaký rating poslanců v okrscích. Přímá demokracie po česku je poslechnou­t si, co nám k tomu napřímo řekne Miloš Zeman.

Jaké štěstí, že Češi žádné vysoušeče bažin nepotřebuj­í. Na rozdíl od respektova­ného House of Commons má naše sněmovna nejnižší důvěru mezi voliči a proporční volební systém Gunsterovy „mikrocíle“vylučuje.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia