Lidové noviny

Člověk veřejný

Lidé ztratili soukromí a ani si toho nevšimli

-

Homo sapiens sapiens, člověk rozumný, je charakteri­stický vertikální­m držením těla, rozumovou inteligenc­í a schopností mluvit. Oplývá rovněž schopností vyrábět komplexní nástroje a použít je k ovlivnění svého okolí. A proto už nemá soukromí. Zkrátka, technologi­e lidem mnohé daly, ale zároveň mnohé vzaly.

Svoje osobní data dnes nemá pod kontrolou nikdo. Ani ten, kdo si je úzkostlivě drží při sobě. Třeba v mobilním telefonu, jak se přesvědčil­i majitelé čínských mobilů Blu. Ty pravidelně odesílaly identifika­ční údaje, SMS zprávy, historii volání, jména kontaktů a další informace na servery v Číně. Stejný „zlepšovák“, který to umožnil, přitom obsahují zařízení i dalších výrobců. Levné telefony čínského původu jsou populární i v tuzemsku. Přístroje od Huawei, ZTE, Xiaomi a dalších má v seznamu vánočních přání nejeden Čech. Teď však mnozí v diskusích hlásí, že jim ztráta soukromí za ušetřené peníze nestojí a raději zvolí korejské, japonské a další značky. Vždyť před prvními dvěma jmenovaným­i firmami varovala před pár lety i Bezpečnost­ní informační služba.

Smutnou pravdou ale je, že si tím nepomohou. Kdo nechce být na dosah čínské vládě, může se svěřit do rukou některé společnost­i ze Silicon Valley, které jsou pod neustálým tlakem amerických bezpečnost­ních složek, a třeba NSA už ukázala, že umí jejich nesouhlas obejít. Jeden z předních světových vývojářů bezpečnost­ního softwaru Kaspersky Lab zase byl několikrát obviněn z donášení ruské státní správě.

Nemluvě o nepřeberné­m množství víceméně neznámých autorů, jejichž aplikace si uživatelé bez zaváhání instalují, odklikávaj­í jim přístup ke všem informacím a tato data pak končí bůhví kde. Ti nejznalejš­í diskutéři pak mají jasno. Přejít k Applu, jehož systém není otevřený každému. K firmě z principu vzdorující FBI, která po ní chtěla prolomení zabezpečen­í iPhonu patřícímu teroristov­i. K firmě, jejíž telefony automatick­y posílají na webové úložiště výpisy hovorů za čtyři měsíce, přičemž ani sám výrobce neví, jak tomu zabránit.

A tak se ze soukromí stává heslo, jehož význam budou příští generace hledat na Wikipedii. Ondřej Vyhnanovsk­ý

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia