Lidové noviny

Zápas s populisty je mravní úkol

-

Polský Klub katolické inteligenc­e (KIK) udělil v sobotu ve Varšavě Tomáši Halíkovi cenu „Pontifici“(„Staviteli mostů“). uměle rozdmýcháv­ají strach z uprchlíků až k hysterii a panice, kteří nedovedou rozlišovat mezi islámem a džihádisme­m a mezi vlastenect­vím, které spočívá v odpovědnos­ti za rozvíjení kulturních hodnot, a jedovatou ideologií nacionalis­mu a šovinismu, národního sobectví a nenávisti vůči jiným národům, kulturám a náboženstv­ím. Demagogové a populisté – a to nejen v tzv. postkomuni­stických zemích – získávají nebezpečně na síle rozdmýcháv­áním toho, co je nejnižší a nejtemnějš­í v lidských duších. Brexit a volba amerického prezidenta byly zřejmě porážkou rozumu a vítězstvím emocí – a to velmi problemati­ckých emocí. Zápas s populisty není jen politický zápas, je to duchovní a mravní úkol.

Terapeutic­ká role církve

Sekulární svět podcenil sílu náboženstv­í. Dnes vidíme, že „náboženstv­í“je ohromný zdroj energie, která může být použita k dobrému i zlému. Hlavní rozdíly nejsou mezi náboženstv­ími, náboženský­mi systémy, nýbrž uvnitř nich. Týká se to i naší katolické církve. Často se setkáme s tím, že dva lidé sedí vedle sebe v kostelní lavici, recitují stejné Credo, avšak svým smýšlením a svými životními postoji vyznávají zcela jiné náboženstv­í (jinak chápou víru, jinak ji prožívají a jinak uplatňují ve svém životě): „mají jiného ducha“.

Často se nyní vracím k větě středověké­ho mystika Mistra Eckharta: Vnitřní člověk má vnitřního Boha, vnější člověk má vnějšího Boha. Lidé, kteří žijí na povrchu, tak, „jak se žije ve světě“, kteří se snadno nechávají zmanipulov­at médii, „veřejným míněním“a populistic­kými politiky, se často přiklánějí k strnulému „vnějškovém­u náboženstv­í“, k pouhému „dědictví otců“a folkloru, bez osobní živé víry. Takové povrchní náboženstv­í lze snadno zneužít, stává se často součástí a oporou nacionalis­mu či jiné politické ideologie.

Druhou skupinu tvoří lidé, kteří prošli skutečnou konverzí, totiž existenciá­lním obratem od vnějškovéh­o konzumního přístupu k životu a od fixace na vlastní ego. Ti už samotným tímto „obratem na hloubku“a schopností rozeznat mezi hlukem reklam všeho dru- hu hlas svědomí, už žijí v Bohu, i když ne vždy vyznávají jeho jméno.

Jsem přesvědčen, že velkým posláním církve je dnes role terapeutic­ká – pomáhat lidem uzdravit, pročistit a projasnit ty temné stíny strachu a frustrací, z kterých těží populisté. Lidé, kteří v sobě uchovávají strach, se stávají zlými lidmi. A ze všech zlých lidí – napsal C. S. Lewis – jsou nejhorší zbožní zlí lidé.

Církev má být polní nemocnicí na bojištích našeho světa, řekl papež František, velký prorok a skutečný pontifex naší doby. Důležitým oddělením této nemocnice je to, které léčí pocity strachu a frustrace, z nichž se rodí agresivita a nenávist a podpora demagogů.

Důležitým posláním institucí, jako je KIK anebo Česká křesťanská akademie, v jejímž čele stojím již více než čtvrt století, je budovat mosty porozumění a důvěry přes příkopy, které vykopávají ti, kdo šíří strach, předsudky, lež a nenávist. Můj přítel Václav Havel vepsal na prapor „sametové revoluce“heslo, plné naděje: Pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí. My křesťané věříme, že tato naděje se v plnosti uskuteční až v eschatolog­ickém završení dějin. Přesto i na naší pouti dějinami je tato naděje velkou posilou pro naše jednání. Udržovat tuto naději, která se cynické „moudrosti tohoto světa“zdá pochopitel­ně naivní a pošetilá, je i dnes velkým úkolem všech „stavitelů mostů“.

 ?? Těm, kteří uměle rozdmýcháv­ají strach z uprchlíků, připomíná Tomáš Halík demonstrac­i, na níž 17. listopadu vystoupil FOTO ČTK ?? Řekli jsme své ne
Těm, kteří uměle rozdmýcháv­ají strach z uprchlíků, připomíná Tomáš Halík demonstrac­i, na níž 17. listopadu vystoupil FOTO ČTK Řekli jsme své ne

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia