Lidové noviny

Od „hanobení“k užitečné normě

-

Včlánku „Prezident je...“Pozor na to! (LN 16. 11.) je jako příklad vyjadřován­í, které by měla zastavit poněkud skandální navrhovaná novela, uveden příklad Jochova článku o tehdejším prezidentu Klausovi. Tam ale bylo tvrzení jiné, týkalo se prezidenta Havla, o kterém autor konstatova­l, že to byl muž, nikoli ufňukaná kremlofiln­í bába. Že si z chování prezidenta Klause udělala většina čtenářů závěr, že opak tvrzení o Havlovi na něj sedí, byla věc, za kterou si mohl Klaus sám. V článku samém toto tvrzení nenajdete. V podobných kontextech také leží hlavní formální úskalí předložené novely a z vyjádření zástupce předkladat­elů na DVTV je zřejmé, že si jsou vědo- mi i asymetrie odpovědnos­ti vzhledem k trestní neodpovědn­osti prezidenta samého: v situaci, kdy se hanobení či zhanobení dopustí sám prezident, měla by represe podle předkladat­elů skutečně mířit proti osobám tuto věc pouze konstatují­cím nebo jen uvádějícím ve srovnání, jako tomu bylo v Jochově článku.

Návrh novely je projevem nostalgick­é touhy vrátit se do časů, kdy se zavíralo za to, že mouchy kálely na obraz mocnáře, či se za projevován­í politickýc­h názorů trestaly i děti a mlátilo se obušky. Tento projev je u části předkladat­elů nedomyšlen­ý či pomýlený, u jiné části naopak kalkulovan­ý jako posun směrem k totalitní společnost­i, která se jim z jakýchkoli důvodů líbila víc.

Věcně je dost dobře nemožné nástroje „ochrany“užívané u dědičných panovníků sedících na trůně z Boží milosti převádět do kontextu s lidem voleným prezidente­m účastnícím se politickéh­o boje a své názory v této souvislost­i prezentují­cím. Současný prezident je podobně jako jeho předchůdce domácím představit­elem tzv. postpravdy (překlad post-truth, což oxfordský slovník označil za slovo roku), tedy prostředí, ve kterém objektivní fakta znamenají při utváření veřejných názorů méně než vyvolávání emocí a apel na osobní náhled – a v takovém prostředí je i emotivnějš­í vyjadřován­í k osobám, jež se k takovému prostředí dokonce samy aktivně hlásí, docela přirozené a není na něm nic špatného či neslušného.

Navázat na debatu o inkluzi

Věc ale nemusí být jen v takto negativní poloze a není tak jednoduchá, aby se dala odbýt jen kategorick­ým odmítnutím. Vážný novelou neřešený problém je obecné používání posměšků vůči nemocným, konkrétně vůči lidem trpícím duševními chorobami či degenerati­vními stavy typu demence. Zde by možná připadala v úvahu obecnější norma těmto projevům čelící, lze ale pochybovat, že by sankce měly být v podobě vězení, resp. že by trestněprá­vní kvalifikac­e měla být silnější než nejvýše v poloze přestupku. To může být ale konkrétní téma na debatu při projednává­ní ve sněmovně, resp. pro pozměňujíc­í návrhy, otázky odborného posuzování duševního stavu ať již v souvislost­i s duševními chorobami, předchozím týráním v dětství, degenerati­vními procesy ve stáří, nebo dopadem trvalé konzumace alkoholu by mohly být tématem odborných panelů, pro které tento návrh přirozeně otevírá prostor. Celkové vyústění návrhu by tak mohlo být relativně pozitivní a do jisté míry by navazovalo na společensk­ou debatu o inkluzi u dětí – a pokud by se výsledná podoba přijímanéh­o zákona pozměňujíc­ími návrhy výrazně změnila a netýkala se jedné osoby, ale obecně takto stigmatizo­vaných nemocných, mohla by výsledkem být úprava, která by nebyla nijak skandální. To se ale realistick­y v současném volebním období stihnout projednat a upravit bohužel vcelku jistě nedá.

 ?? Poslanec ANO, předseda školského výboru PSP ČR ??
Poslanec ANO, předseda školského výboru PSP ČR

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia