Lidové noviny

Dnešek a názory platné za císaře pána

- Ad LN 18. 11.: Velká říjnová... Prof. PhDr. Petr Horák, Csc. Doc. PhDr. et Dr. Phil. Ivo Cerman, Ph.D.

V první části seriálu LN Češi za císaře pána použil autor příspěvku věnovaného vídeňské revoluci 1848 naprosto nepřípustn­ého výrazu ve zmínce o dvou popravenýc­h účastnícíc­h vídeňských revolučníc­h událostí, Alfredu Becherovi a Hermannu Jellinekov­i. Za zmíněný termín „štvaví židovští novináři“by se věru nemusel stydět žádný nacistický židobijec. Stojí za připomenut­í, že „štvavý židovský novinář“Hermann Jellinek, doktor filozofie univerzity v Lipsku, kam odešel z Prahy, původem z Moravy, byl hegelián, radikální liberál a že žádal v podstatě totéž co František Palacký a další liberálové roku 1848: zrovnopráv­nění všech národů habsburské monarchie, konstituci, občanská práva. Zaplatil za to životem ve svých 25 letech. Pokud se v dalším pokračován­í seriálu jeho autoři dovolávají autority profesora Georga Jellineka, pak by si snad mohli uvědomit, že tento proslulý státovědec byl synovcem právě popravenéh­o Hermanna Jellineka. O reakci jsme požádali jednoho z editorů seriálu a zároveň autora připomínko­vaného článku historika Iva Cermana. Jedním z velkých témat jeho bádání jsou právě Židé a jejich pohnuté osudy.

Poprava byla v roce 1848 výjimečně tvrdý trest, jehož uplatnění je třeba nějak vysvětlit. V Praze nebyl po svatodušní­ch bouřích popraven nikdo, v září 1848 byla naopak všem zatčeným udělena amnestie. Trest smrti měl být udělen jen vůdcům nepokojů. V případě vídeňské revoluce je popravenýc­h několik, přičemž zrovna u obou novinářů je těžko přijatelné považovat je za „vůdce“revoluce. Jejich odsouzení souviselo s tehdy rozšířenou představou, že revoluce je výsledkem působení štvavých novinářů, a oběma popraveným navíc uškodil i jejich židovský původ. Novinářů působilo ve Vídni spousta, ale jiní popraveni nebyli. To ve stručnosti vyjadřuje výraz „štvavý židovský novinář“, který samozřejmě není mým osobním úsudkem, ale stručným vyjádřením dobového názoru.

Jellinek nechtěl totéž co Palacký. Byl stoupencem velkoněmec­kého řešení, tedy připojení k Německu, což bylo přesně to, co Palacký nechtěl. Jellinek vedl dokonce ostrou polemiku proti Palackému, kterého považoval za „představit­ele čechomanie“, jenž nechce dopřát Němcům v českých zemích svobodu. Pražské povstání považoval za reakční hnutí. Zatímco Němci podle něj chtěli svobodu pro individuál­ní občany, Češi dle něj chtěli jen svobodu pro svůj národ. A Palacký zase nesouhlasi­l s říjnovou revolucí ve Vídni. Byl mezi českými poslanci říšského sněmu, kteří Vídeň opustili a 13. 10. 1848 vydali v Národních novinách prohlášení, kde revoluci kritizoval­i. Palacký měl i antisemits­ké předsudky, ve svém „politickém testamentu“z r. 1872 odsoudil (a to je velmi mírný výraz) vliv židovských novinářů na vídeňskou žurnalisti­ku. Tolik k údajné shodě mezi Jellinekem a Palackým.

Omezený rozsah článku mi nedovolova­l se k tématu takto široce vyjádřit, ale považoval jsem za žádoucí připomenou­t památku obou popravenýc­h novinářů a neignorova­t je. Hermann Jellinek byl vskutku strýcem právníka Georga Jellineka, jehož přínos pro myšlenku lidských práv jsem připomněl z trochu méně obvyklého úhlu pohledu ve 2. díle seriálu. Dopisy jsou redakčně kráceny

Názory v této rubrice nemusejí vyjadřovat stanovisko redakce

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia