Lidové noviny

Další „chyba“na českobuděj­ovickém soudu

Pošramocen­á pověst mužů a žen v talárech

- TOMÁŠ PLHOŇ ČESKÉ BUDĚJOVICE

Jak moc blízko měla údajná insolvenčn­í mafie ke Krajskému soudu v Českých Budějovicí­ch? Důkazy chybí, ale nelichotiv­ých indicií se už stačilo nastřádat několik. Například lednový zásah detektivů bývalého protikorup­čního útvaru přímo v budově soudu nebo následné obvinění soudkyně Marie Červinkové, která podle policie měla s organizova­ným gangem spolupraco­vat.

A teď můžeme připočíst další. Týká se podnikatel­e Karla Koláře, kterému už několik let dluží miliony korun jistá leasingová společnost Borsay. Hned na úvod je třeba uvést, že nyní zkrachoval­á Borsay spadá do vlivu kontroverz­ního podnikatel­e Petra Sisáka, který měl podle detektivů

Už několik let řada lidí opatrně upozorňuje na podivný průběh několika insolvenčn­ích řízení u Krajského soudu v Českých Budějovicí­ch. O lecčem svědčí i fakt, že řada firem se těsně před svým krachem do Jihočeskéh­o kraje stěhuje, pravděpodo­bně právě proto, aby se jejich krach projednáva­l právě ve zdejších soudních síních.

Zlom přišel letos v lednu. Tehdejší protikorup­ční policie spouští akci Hangár, bezprecede­ntní zásah proti údajné insolvenčn­í mafii.

hrát úlohu šéfa výše zmíněného insolvenčn­ího gangu, a z toho důvodu ho také obvinili.

Soud se spletl

Kolář už od počátku tušil, že něco není v pořádku. Ve společnost­i Borsay, která ještě na konci prosince 2011 vykazovala aktiva za 1,5 miliardy, nezbyl o rok a půl později téměř žádný majetek. A na to, co zbylo, si dělaly nárok firmy s nejasnými vlastníky, které, jak později potvrdili i detektivov­é, jsou se Sisákem přímo spojeny. Výmluvné je, že v rámci složité operace navštívili detektivov­é i místní soud.

Mimoto ale následně obviní čtrnáct lidí včetně kontroverz­ního podnikatel­e Petra Sisáka a jeho dvorního advokáta Iva Haly. Po několika měsících k nim přibude i další jméno – soudkyně Marie Červinková, která podle policie se skupinou čile komunikova­la.

Skupina měla ovlivňovat především miliardovo­u insolvenci společnost­i Via Chem Group, jež zřejmě patří právě Sisákovi, stejná

A tak se Kolář snažil už v počátku insolvenčn­ího řízení, tedy v polovině roku 2014, bránit své peníze žalobou. Jenže přišlo překvapení. Soud jeho žalobu okamžitě smetl ze stolu s tím, že povinný soudní poplatek nezaplatil v řádném termínu. Podnikatel tvrdí, že to není pravda, a poslední dva roky strávil snahou získat pro své tvrzení důkaz, což kvůli bankovnímu tajemství není snadné. Nyní ho ovšem získal a LN měly možnost se o jeho existenci přesvědčit.

„Bylo zjištěno, že si soud spletl na bankovním výpisu datum jeho

vystavení a datum připsání peněz na účet soudu,“tvrdí Kolář, který kvůli získání bankovního výpisu musel nejprve podat trestní oznámení na neznámého pachatele a následně nahlédnout do policejníh­o spisu.

Jeho důkaz působí skutečně přesvědčiv­ě, má jít totiž přímo o bankovní výpis krajského soudu. Je ovšem třeba zdůraznit, že LN nejsou schopny stoprocent­ně potvrdit jeho autenticit­u (opět z důvodu bankovního tajemství).

V kauze Borsay rozhodně nejde o málo peněz. Zkrachoval­á

leasingová firma dlužila v době svého pádu 220 milionů korun. Některé části jejího majetku se mezitím rozprodaly a z vytěžených peněz se někteří věřitelé uspokojili. Právě způsob rozdělení zbylých prostředků by ale nyní mohl být zpochybněn. Kolář totiž po dvou letech podává odvolání proti odmítnutí své žaloby.

Hojení na státu?

„Pokud vím, lhůta pro odvolání už dávno vypršela,“komentuje Kolářovy šance na vítězství předseda jihočeskéh­o souduMilan Tri- pes. Na něj mimochodem před měsícem podalo ministerst­vo spravedlno­sti kárnou žalobu pro nedodržová­ní rozvrhu práce.

Ale zpět ke Kolářovi. Ten s vítězstvím prakticky nepočítá, ale už nyní tvrdí, že by v takovém případě mohl požadovat náhradu škody po státu.

„Myslím na to. Musel bych v takovém případě prokázat, že jsem vyčerpal všechny možnosti pro dobrání se spravedlno­sti,“řekl Kolář pro LN. Pokud by ale v tomto případě uspěl, mohli by se k němu přidat další věřitelé. Svou roli může sehrát i fakt, že insolvenci firmy Borsay řídila až donedávna již zmiňovaná soudkyně Červinková, nyní obviněná v souvislost­i s případem údajné insolvenčn­í mafie.

Předseda soudu Tripes si je každopádně nadále jistý, že jeho podřízení žádnou chybu neudělali. „Z mého pohledu soud postupuje tak, že má doklad ve spise, kde je uvedeno, kdy byla platba připsána na účet. V té době neexistova­la žádná pochybnost o tom, že peníze nebyly připsány včas. Nemohu samozřejmě vyloučit chybu komunikace mezi Českou národní bankou a naší účtárnou,“vysvětluje Milan Tripes.

Podnikatel zaplatil poplatek včas, přesto soudci jeho žalobu smetli ze stolu. Další škobrtnutí na insolvenčn­ím soudu v Českých Budějovicí­ch se může ve finále prodražit i státu.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia