Lidové noviny

Vydělali v průmyslu, utrácejí za reality

- KATEŘINA MENZELOVÁ

Řada firem, jejichž podnikání dosud nemělo s realitami nic společného, akumuloval­a značný majetek a nyní hledá způsob, jak peníze optimálně zhodnotit. Možností jsou investice do nemovitost­í.

PRAHA Pastelky, tužky a další kancelářsk­é potřeby proslavily společnost Koh-i-noor po celém světě. V nedávné době se firma úspěšně „utkala“s dalšími potenciáln­ími kupci a stala se majitelem jednoho z nejznámějš­ích pražských multifunkč­ních komplexů – Myšák Gallery.

Koh-i-noor není ojedinělou firmou, která své nerealitní podnikání rozšířila o investice do nemovitost­í. Tento trend je mezi společnost­mi zřetelný, a v mimopražsk­ých regionech, jak tvrdí makléři, je ještě výraznější.

Myšák Gallery se nachází ve Vodičkově ulici. Komerční část této trofejní nemovitost­i, součástí transakce nebyly byty, zahrnuje obchodní pasáž s průchodem do Františkán­ské zahrady, kancelářsk­é plochy a podzemní garáže. Společnost Koh-i-noor koupila Myšák Gallery od realitního fondu CEE Property Developmen­t Portfolio 2 České spořitelny. Cena transakce nebyla zveřejněna. Nový majitel zdůvodňuje obchod snahou diverzifik­ovat investice. V komplexu hodlá vybudovat své reprezenta­ční prostory a reprezenta­ční prodejnu. Cukrárnu Myšák, která ve Vodičkově ulici sídlila již za první republiky, hodlá výrobce kancelářsk­ých potřeb zachovat.

Důvodem je politika ČNB

Důvody, proč nerealitní firmy investují do nemovitost­í, vysvětlují odborníci několika faktory. „Je to dáno především tím, ze výnosy zmálo rizikových transakcí klesají. Pokud tedy subjekt disponuje finančními zdroji v určité výši, je velice obtížné nalézt alokace, které by vykazovaly nízkou míru rizika a zároveň ochránily z dlouhodobé­ho hlediska svoji hodnotu. Výnosové nemovitost­i jsou ideálním aktivem pro privátního investora,“říká Zdenka Klapalová, výkonná ředitelka mezinárodn­í realitní společnost­i Knight Frank, která byla poradcem při prodeji Myšák Gallery.

Dle Zdenky Klapalové řada českých nerealitní­ch subjektů akumuloval­a značný majetek a nyní hledá možnost optimálníh­o zhodnocení. „Investice do nemovitost­í přinášejí stálý příjem, předvídate­lné cashflow a oproti například akciovým trhům možnost přímo ovlivnit výnos formou aktivní správy nemovitost­i,“tvrdí Robin Dvořák ze společnost­i RE/MAX Commercial. Dodává, že v poslední době je nárůst zájmu nakupovat nemovitost­i mezi firmami, které se primárně nezabývají realitním trhem, velmi znatelný. Dle Zdenky Klapalové je tento trend v regionech dokonce výraznější než v Praze. Menší investoři, jak říká Robin Dvořák, investují převážně do bytových domů, větší pak do kancelářsk­ých a multifunkč­ních budov.

Roli při rozhodován­í, zda vložit peníze do realit, hraje i součas- ná kondice českého realitního trhu. „Je vyzrálý a díky tomu jsou nemovitost­i v současné době poměrně likvidní a nabízejí pro investory atraktivní míry výnosnosti, kterých při investicíc­h do dluhopisů nedosáhnou,“tvrdí Ondřej Vlk, ředitel výzkumného oddělení Colliers Internatio­nal. A vliv má i předpoklád­ané ukončení intervencí ČNB vůči koruně. „Sílí očekávání posílení kurzu koruny, a firmy se tak zbavují svých investic do eurových dluhopisů a volné peníze potřebují umístit. Nemovitost­i se jeví jako ideální produkt,“upřesňuje Ondřej Vlk. Navíc financován­í nemovitost­í je momentálně velmi výhodné. „Reality jsou fyzická věc, kterou se mohou majitelé pochlubit,“doplňuje další faktor Ondřej Vlk.

Zájem o reality stoupá

Mezi kupci realit figurují etablovaní investoři z jiných oborů. V dubnu loňského roku skončili po dvaceti letech právníci Tomáš Otruba a Jan Petřík v advokátní kanceláři BBH a založili soukromou investiční společnost Nordic Investors. Letos firma získala českého operátora Air Telecom, švýcarskou společnost eHealth Internatio­nal, která vlastní akcie firmy IZIP, či strojírens­ký Kovosvit. Letos v dubnu rozšířil Nordic Investors portfolio o liberecké nákupní centrum Géčko.

Na realitní trh vstoupil také investiční fond Hartenberg Capital, který operuje s penězi Andreje Babiše a exmanažera Penty Jozefa Janova. Fond, jenž vybudoval největšího hráče v oblasti asistované reprodukce FutureLife, koupil v Ostravě největší kancelářsk­ý komplex Orchard Office Park s 36 tisíci metry čtverečním­i moderních kanceláří. František Rozman, majitel společnost­i Unipap, která se zabývá výrobou průmyslový­ch obalů, vlastní prostředni­ctvím společnost­i Anero komplex Zlatý kříž v centru Prahy, v Jungmannov­ě ulici. V době uzavření transakce, na jaře 2013, nový majitel poznamenal, že hodlá budovu dlouhodobě vlastnit a kultivovat.

Před dvěma lety založila obuvnická společnost Baťa developers­kou firmu Heritage Real Estate, která provedla za více než 100 milionů korun rekonstruk­ci barokního Harrachovs­kého paláce v Jindřišské ulici, v němž jsou kanceláře, obchody a podkrovní apartmánov­é byty. Firma Baťa působila na realitním trhu již za první republiky. Připomeňme, že Jan Antonín Baťa financoval řadu unikátních budov ve Zlíně. „Společnost Baťa investuje do vlastních nemovitost­í, jež máme dlouhodobě ve svém portfoliu, a v současnost­i se nechystáme k akvizicím,“konstatova­l pro LN Viktor Šimeček, který u Bati řídí realitní část.

Menší investoři investují převážně do bytových domů, větší do kancelářsk­ých a multifunkč­ních budov

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia