Lidové noviny

Češi si mohou koupit víc, oproti Evropě ale jen půlku

-

síla obyvatel Česka po tříleté stagnaci roste a je nejvyšší za posledních deset let. V mezinárodn­ím žebříčku 42 zemí podle kupní síly jsme na 26. místě, kromě Slovinska a Slovenska ale Českou republiku v regionu letos předběhlo i Estonsko a Litva. Úroveň kupní síly na obyvatele v České republice dosahuje 56,8 procenta průměru Evropy. Ukázala to studie společnost­i GfK Czech. Dohnat vyspělejší evropské země se Česku podle studie zřejmě v nejbližší budoucnost­i nepodaří. V posledních sedmi letech kolísá index kupní síly obyvatel ČR podle momentální ekonomické situace mezi 51 a 59 procenty evropského průměru.

těžební společnost­i OKD, která je od května v úpadku, už u Krajského soudu v Ostravě podalo návrh na prodloužen­í lhůty k předložení reorganiza­čního plánu o 120 dní. Návrh byl zveřejněn v insolvenčn­ím rejstříku, a pokud mu soud vyhoví, bude mít vedení OKD na vypracován­í reorganiza­čního plánu čas do 12. dubna příštího roku. Zatím se přitom mluvilo o ideálním termínu rozhodnutí do Vánoc. JAN KLESLA

D1 se stihne kompletně opravit do roku 2020. Kvůli udržení původního termínu ale bude nutné zvýšit tempo oprav, v jeden čas tak budou silničáři příští rok opravovat až devět úseků dálnice. Novinářům to řekl ministr dopravy Dan Ťok. Letos by se na dálnici mělo pracovat do začátku prosince, úsek meziMěříne­m a Jihlavou je ale ve skluzu a pravděpodo­bně na něm budou práce trvat o něco déle.

osobních aut v Česku za deset měsíců překonala milionovou hranici, vzrostla o 5,6 procenta na 1,11 milionu vozů. Největší růst zaznamenal­a Škoda Auto, oznámilo Sdružení automobilo­vého průmyslu. Škoda zvýšila výrobu o téměř devět procent na 631 436 aut, Hyundai Motor o zhruba dvě procenta na 286 800 vozů a kolínská TPCA o dvě procenta na 191 688 aut.

podniky by měly více investovat do inovací a zlepšit systém řízení, neboť ostrovní ekonomika se stále potýká s nízkou produktivi­tou. V projevu na výročním zasedání Konfederac­e britského průmyslu (CBI) to prohlásila britská premiérka Theresa Mayová. Slíbila zároveň, že vláda firmy podpoří nízkými daněmi a zvýší výdaje na vědu a výzkum.

německých aerolinek Lufthansa budou ve středu 23. listopadu stávkovat. Zvyšují tak tlak v dlouhodobé­m sporu omzdy s vedením aerolinek. Stávka začne o půlnoci, trvat bude 24 hodin a ovlivní jak lety na krátkou vzdálenost, tak i ty dálkové.

ropy dosáhly nejvyšších hodnot za poslední tři týdny. Vezly se na vlně slabého dolaru, blížící se dohody OPEC o snížení těžby v příštím týdnu a ochoty Íránu zmrazit těžbu.

systémově důležitých globálních bank vede kromě americké JPMorgan nově i Citigroup, která vystřídala britskou HSBC.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia