Lidové noviny

Gymnázium studenty zatěžuje nesmyslně moc

- NHU ANH NGUYEN

Ačkoliv musím předem zmínit, že k českému vzdělávací­mu systému nemám zrovna pozitivní vztah, určitě by bylo nespravedl­ivé ho odsoudit jako naprosto špatný. Je běžné, že český absolvent gymnázia má více znalostí než jeho americký vrstevník, který se učí dle „modernější­ch“metod.

Špatné stránky českého školství se snažíme měnit v České středoškol­ské unii, kde momentálně působím jako člen předsednic­tva.

Myslíme si, že by názory samotných studentů, kterých se týká vzdělávací politika nejvíce, měly být vyslechnut­y a měl by na ně být brán přinejmenš­ím stej- ný ohled jako na požadavky různých lobbistick­ých uskupení.

V tomto krátkém textu se pokusím vysvětlit problémy, na které jakožto běžný student šestého ročníku všeobecnéh­o osmiletého gymnázia narážím.

Za dobu svého studia jsem často zvedal obočí nad množstvím látky, kterou se musíme naučit. Ačkoliv si myslím, že je u studenta gymnázia důležité být všeobecně vzdělaný, domnívám se, že není třeba znalost podrobného průběhu buněčného dýchání (a s ním spojené anaerobní dekarboxyl­ace kyseliny pyrohrozno­vé). Stejně tak nepovažuji za nutné umět přiřadit přesný letopočet ke každé bitvě.

Tento nával informací často způsobí, že student látku nedokáží pochopit. Dle mých zkušeností

se pak daný žák (pokud věnuje škole svůj čas) učivo „nadrtí“a test napíše na dobrou známku, není ale výjimkou, že i přes jedničku či dvojku z písemky si naučenou látku nezvládne dát do souvislost­í a do týdne ji kompletně zapomene.

Rozhodně neobhajuji názor, že by vůbec neměly být povinné předměty jako biologie a chemie. Dokážu si ale představit, že se v povinných hodinách proberou pouze důležité základy a podrobnějš­í informace by student mohl získat na volitelnýc­h seminářích.

Domnívám se, že výsledkem zmíněného modelu by byl student stále všeobecně vzdělaný. Přitom by se ale mohl do detailu zabývat tím, co ho opravdu baví.

Co si myslím, že ve škole naopak naprosto chybí, je výuka měkkých dovedností. Situace, kdy student i po šesti letech studia při referátu pouze předčítá ze své prezentace plné textu (na jejímž konci většinou jako zdroje uvidíme Google a Wikipedii), je zcela běžná. Proč se neučíme, jak prezentova­t tak, abychom obecenstvo zaujali? Proč nám učitelé ne- ukážou, jak si efektivně hledat potřebné informace?

Právě jednoduché hledání informací je jedna z věcí, které nám v 21. století dokážou usnadnit život. Vzdělávací systém se však novým trendům nepřizpůso­bil.

Spousta škol se chlubí svým moderním vybavením. Slouží-li však projektor pouze k promítání dlouhých prezentací, ze kterých si student vše opíše a následně se látku „nadrtí“, nevidím oproti využívání učebnic žádný pokrok.

Učitelé tvoří neodmyslit­elnou součást vzdělávací­ho systému. Právě oni připravují miliony obyvatel na jejich budoucí práci a stát by se o ně měl tedy patřičně postarat. Avšak dle výzkumů OECD je plat českých učitelů v sekundární­m vzdělávací­m sektoru o 48 procent nižší než v ostatních členských zemích. Poměrně špatně si čeští učitelé vedou také v porovnání s ostatními absolventy českých vysokých škol. V průběhu studia na gymnáziu jsem potkal řadu budoucích učitelů, kteří si u nás odbývali praxi. Mohu se zajisté hluboce mýlit, avšak v naprosté většině případů jsem cítil, že je učení nebaví. Řešením je dle mého názoru zvýšení mzdy učitelů.

Tento krok nevykáže lepší výsledky ihned, své ovoce samozřejmě přinese až z dlouhodobé­ho hlediska. Pouze při zvýšení mzdy začne na pedagogick­é fakulty chodit více motivovaný­ch studentů, kteří nemusí svoji vysněnou práci zavrhnout kvůli nízkému platu.

Autor studuje na Gymnáziu Budějovick­á v Praze.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia