Lidové noviny

Biatlon se vrací. Slávu zažije i Vysočina

Program Světového poháru 2016/17

- MATĚJ TOMÍČEK

PRAHA Gabriela Koukalová neprožila klidné léto. Vdala se, ztratila motivaci, pak ji zase našla a teď stojí na prahu zimy, ve které má obhajovat velký křišťálový glóbus.

Zopakovat pozice ve Světovém poháru chtějí i Ondřej Moravec s Michalem Šlesingrem, ale ty z předminulé­ho roku, kdy se oba dostali na konci seriálu do elitní desítky.

A Veronika Vítková by zase ráda na světovém šampionátu v Hochfilzen­u dopadla lépe než letos v Oslu, kde byla čtvrtá ve vytrvalost­ním závodě.

Už v neděli ve švédském Östersundu odstartuje Světový pohár smíšenými štafetami. Pak přijde na řadu slovinská Pokljuka, než se kolotoč stočí do Nového Města na Moravě. Ne, pro české diváky tentokrát nebude vrcholem biatlo- nové sezony světový šampionát. Bude jím polovina prosince na Vysočině.

Před dvěma lety Vysočina Arena hostila hvězdy biatlonu naposledy. Za tři dny do ní dorazilo přes sto tisíc lidí. „Všichni sportovci, kterých jsem se ptal, byli u vytržení. Říkali mi: Kam se hrabe Německo…“smál se tehdy Šlesingr.

Na tribunách zbývá pár míst

Letos se světový biatlon do Česka vrátí. Za čtyři dny závoděnímá dorazit přes 140 tisíc fanoušků. „Na provizorní tribuně E ještě nějaké vstupenky zbyly – a pak samozřejmě na tratích. Pár lístků možná zbude na čtvrtek a pátek, ale víkend by měl být vyprodaný,“říká ředitel závodu Vlastimil Jakeš.

Pro fanoušky je kritická i situace s ubytováním. „Už půl roku fanoušky odmítáme. Spousta lidí bude bydlet třeba 60 kilometrů daleko. I Jihlava už je blízko,“zasměje se Jakeš.

Jedno je jisté už teď, Světový pohár v Novém Městě proběhne. Ve sněhovém zásobníku, který loni novoměstšt­í organizáto­ři postavili, je sněhu dost. „Raději bychom samo-

Östersund (25. 11. – 4. 12.: VZ, SP, SZ, SŠ, SD) Pokljuka (6.–11. 12.: SP, SZ, ŠT) Nové Město na Moravě (13.–18. 12.: SP, SZ, HS) Oberhof (2.–8. 1.: SP, SZ, HS) Ruhpolding (10.–15. 1.: SP, SZ, ŠT) Antholz-Anterselva (17.–22. 1.: VZ, HS, ŠT)

Hochfilzen (mistrovstv­í světa, 8.–19. 2.: VZ, SP, SZ, HS, ŠT, SŠ)

zřejmě použili nový sníh a ten starý dali jen jako podklad, kde to bude nejnutnějš­í. Nedostatek sněhu Světový pohár ale určitě neohrozí,“ujišťuje Jakeš. „Jde vlastně jen o to, jak to bude krásné.“

Od poloviny října v aréně probíhá výstavba mobilní tribuny E, která je v oblouku stadionu. Letošní novinkou jsou mobilní tribuny na trati, které budou stát na oblíbených místech u tunelů a v Modříňáku. „Budou tam velkoplošn­é obrazovky, občerstven­í i mobilní toalety. Fanoušci budou mít lepší přehled o vývoji závodu

Pchjongčch­ang (27. 2. – 5. 3.: SP, SZ, ŠT)

Ťumeň (7.–12. 3.: SP, SZ, ŠT, SD)

Oslo (14.–19. 3.: SP, SZ, HS)

Legenda: VZ – vytrvalost­ní závod, SP – sprint, SZ – stíhací závod, HS – závod s hromadným startem, ŠT – štafeta, SŠ – smíšená štafeta, SD – smíšené dvojice.

i komfortněj­ší podmínky,“slibuje si šéf svazu Jiří Hamza.

Hotovo musí být do soboty 10. prosince. Pak už obsadí areál reprezenta­ční týmy.

Ve víru změn

Do Nového Města biatlonist­é dorazí po dvou štacích, na kterých si vyzkoušejí, jestli změny, které v přípravě udělali, fungují. A že jich bylo. Předolympi­jská sezona = poslední možnost pořádně vyzkoušet v přípravě novinky. Český biatlon se hesla chytil a velké změ- ny udělal hned tři – ve střelbě, servisu a v realizační­m týmu. „Změn nastalo poměrně dost,“přiznal na pondělní tiskové konferenci Jiří Hamza.

Pozici hlavního servismana přebírá po Danielovi Müllerovi Tomáš Žídek. Muž, který od sedmi let žil v Kanadě a do loňské sezony působil u tamní reprezenta­ce. Je podepsán i pod senzačním bronzem kanadské štafety na světovém šampionátu v Oslu. „Věříme, že s Tomášem přišla do našeho týmu kvalita po odborné i lidské stránce,“slibuje si Hamza.

Müller už v průběhu loňské sezony požádal o rozvázání smlouvy, český tým mu vyhověl. „Na můj vkus toho už dělal v posledním roce strašně málo. Od servismanů vyžaduji sto procent, on nedělal ani na padesát. Je dobře, že ta změna přišla teď,“myslí si Moravec.

Rošáda nastala i na pozici trenéra mužů. „Loňské výsledky byly o něco horší než předloňské,“uvedl důvod Hamza.

Marka Lejska tak ve funkci nahradil čtyřicetil­etý Michael Málek, který doposud působil v leto- hradském klubu, kde se staral o dorostence a juniory. „Je to pro mě obrovská výzva, zařadit se do tak úspěšného týmu a najít v něm svou roli,“říká Málek.

Jedna velká obhajoba, domácí vrchol v Novém Městě a plno změn. Biatlonová sezona začíná.

Koukalová se vrátila k rozvážnějš­í střelbě

Velkou revolucí v přípravě bylo zrychlován­í střelby, které se podle samotných biatlonist­ů povedlo. Tajemství údajně leží v přípravě na první ránu, kde se dá ušetřit až deset vteřin! „Ale v tréninku jde všechno líp. Uvidíme, jak to půjde při závodě,“říká šéftrenér Ondřej Rybář.

Rychlejší střelba nesedla Gabriele Koukalové, která se vrátila ke své rozvážnějš­í strategii. Sedmadvace­tiletá biatlonist­ka zůstala spolu s Michalem Krčmářem před začátkem Světového poháru ve finském Vuokatti. Zbytek týmu se na čtyři dny vrátil domů.

Už dnes odlétají biatlonist­é na sever, kde se k týmu na letišti ve Stockholmu připojí i Krčmář s Koukalovou.

Pak už bude start letošního ročníku Světového poháru otázkou dní a hodin.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia