Lidové noviny

Svobodu pro tisk!

Revoluce 1848 uvolnila politický tlak na dobové noviny, které se nakrátko staly téměř svobodnými

-

Podíváme-li se na alegorické grafiky oslavující nová práva a svobody spojená s rokem 1848, zjistíme s překvapení­m, že se v nich oslavovala jen jediná: svoboda tisku. Vskutku nenajdeme žádnou alegorii práva na vlastnictv­í nebo práva na život – a kupodivu ani žádný alegorický výjev oslavující osvobození poddaných. Zato alegorií svobody tisku najdeme v dobových grafických listech spousty.

Snad bylo toto nadšení vyvoláno okolností, že svoboda tisku byla prvním výdobytkem, který revolucion­áři získali ještě před udělením konstituce. Už 14. března 1848, během březnové revoluce, která vyhnala Metternich­a, vydal císař Ferdinand I. patent, kterým zrušil cenzuru. Svoboda tisku byla poté garantován­a i Pillersdor­fovou prozatímní ústavou z 25. dubna 1848.

Nový tiskový zákon ale svobodné žurnalisti­ce stanovil takové překážky, že vyvolal v květnu novou revoluci. Až dodatky z 18. května 1848 vytvořily svobodné podmínky pro podnikání v žurnalisti­ce.

Nově vzniklá periodika podporoval­a nezávislou žurnalisti­ku

Teprve za revoluce vznikly v českých zemích nezávislé politické noviny a s nimi dostala česká veřejnost i média, která umožnila kritickou diskusi o veřejných záležitost­ech. Už v dubnu vytváří nakladatel­ství Gottlieb Haase Söhne nezávislý list Constituti­onelles Blatt aus Böhmen, jehož odpovědným redaktorem byl Franz Klutschak. Stejný nakladatel vydával i původně zábavný časopis Bohemia, který se po událostech roku 1848 změnil v politické noviny.

Krátce poté zakládá bývalý redaktor oficiálníc­h (vládou vydávaných) Pražských novin Karel Havlíček Borovský nezávislé Národní noviny, které financoval předák stavovské opozice hrabě Vojtěch Deym. Ale i Pražské noviny se přejmenova­ly na Konstitučn­í pražské noviny, aby vyjádřily novou svobodnou orientaci.

Nedoceněno­u úlohu v politické žurnalisti­ce hrál litoměřick­ý nakladatel Carl Wilhelm Medau, který vydával deník Prager Abendblatt a jeho českou mutaci, radikální deník Pražský večerní list. Až na podzim 1848 vznikly Občanské noviny Emanuela Arnolda a Noviny Lípy slovanské Karla Sabiny.

K nezávislé žurnalisti­ce pak přispěly i moravské stavy, když začaly financovat

vydávání Moravských novin, kam psali eseje filozofové Jiří Hanuš a František Matouš Klácel. V Čechách se často přehlíží existence německojaz­yčných českých novin Union. Přitom byly výjimečné tím, že usilovaly o porozumění mezi Čechy a Němci, navíc je řídil nejprve filozof Augustin Smetana a po něm Vilém Gabler (viz rubrika Osobnost doby).

Éra otevřených diskusí

Politické noviny roku 1848 jsou z hlediska dějin žurnalisti­ky unikátní přechodový typ. Byly to noviny, které sice dávaly prostor delším příspěvkům, jako tomu bylo u beletristi­ckých časopisů doby předbřezno­vé, ale nyní měly tyto příspěvky aktuální politický obsah. Přitom se ještě nezměnily v džungli telegrafní­ch zpráv, tento stav přišel až po roce 1860.

V novinách roku 1848 se kromě úředních hlášení a krátkých denních zpráv našel prostor i na hlubší úvahy, ve kterých odpovědný redaktor nebo externí spolupraco­vník vykládal zásadní pojmy nebo prezentova­l obsáhlé plány reforem. Bylo to vlastně jediné období 19. století, kdy se v českých novinách obsáhle a na úrovni diskutoval­o o zásadních otázkách, jako je konstituce, strany, demokracie apod.

Dříve se o takových otázkách otevřeně diskutovat nesmělo, naopak později už veřejná diskuse sklouzla k „národnostn­ím“otázkám. Na diskusích této doby je zřetelně vidět hrdinské odhodlání publicistů, kteří chtěli zvládnout obtíže sociální komunikace (neboli „obcování“) a zároveň se poprat s „kulatými slovy“, jak se tenkrát říkalo vznešeným politickým pojmům. Mnohé noviny proto začaly při- pomínat politický slovník. Řada novinářů ale dokázala trefně pojmenovat překážky, které kladl sociální komunikaci používaný jazyk. „Bude dobrodinec lidstva, kdo nás vykoupí z otroctví frazeologi­ckého,“povzdechl si novinář a filozof František Matouš Klácel.

Nebyl jenom Havlíček

Nástup neoabsolut­ismu počátkem padesátých let toto období ukončil. Všechny české nezávislé politické noviny zanikly a spolu s nimi i většina německých. Z perzekvova­ných novinářů všichni známe Karla Havlíčka Borovského, nebyl ale zdaleka jediný, kdo poznal státní útlak. Své si zakusil i německý nakladatel Carl Wilhelm Medau nebo ti, kteří spolupraco­vali se zakázanými novinami Deutsche Zeitung aus Böhmen.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia