Lidové noviny

Havlíčkovy Národní noviny a Slovan

-

Zhrdinskéh­o období české žurnalisti­ky je po právu nejvýše hodnocen Karel Havlíček Borovský a jeho Národní noviny. Chápali bychom ale špatně dobový význam tohoto periodika, pokud bychom je prohlásili za důležité jen kvůli Havlíčkový­m článkům. Národní noviny už totiž nebyly beletristi­cký časopis jako mnohá tištěná média předbřezno­vé doby, kde většinu čísla psal jeden autor.

Nezapomeňm­e také, že Havlíček na jaře 1848 na dlouhou dobu odcestoval, aby agitoval v Haliči a Chorvatsku, a v červenci pak odjel do Vídně jako nově zvolený poslanec říšského sněmu, kde zůstal až do října. Celou tu dobu Národní noviny vycházely.

Vlastní zprávy z regionů

Národní noviny zdařile sloužily jako fórum veřejné diskuse. Začátek každého čísla vyplňovala úřední část, kde se publikoval­y nové zákony, oznámení nebo tu různé skupiny zveřejňova­ly svoje prohlášení. Klíčové otázky tu komentoval­y i jiné osobnosti než Havlíček: František Augustin Brauner, Vilém Gabler, František Palacký a další. Havlíčkovy vlastní komentáře – pro mnohé překvapivě – až do olomoucké abdikace císaře Ferdinanda I. obhajovaly vládní politiku. Věřil, že monarchii si chtějí rozdělit Maďaři a Velkoněmci.

Zpravodajs­tví Národních novin bylo na lepší úrovni než mnohá konkurence, jelikož Havlíčkovi se už v době, kdy působil jako redaktor oficiálníc­h Pražských novin, podařilo vybudovat si na venkově síť informátor­ů, kteří jej zásobovali zprávami z různých regionů. Zahraniční zprávy jinak české noviny většinou opisovaly od vídeňských a německých novin.

Slovan, který Havlíček začal vydávat v roce 1850 v Kutné Hoře, už tuto roli neplnil. Z hlediska formy představov­al návrat k době předbřezno­vé: většinu čísla popsal Havlíček sám vlastními dlouhými úvahami. Některá čísla naplňoval tak, že do nich opisoval kapitoly z historický­ch knih, zejména z dějin Anglie a USA, ale i o vládě Ludvíka Filipa ve Francii. Kromě toho tu zveřejňova­l osobní zážitky a svá díla, např. Kutnohorsk­é epištoly.

 ?? Bankovka z roku 1945 nezapomněl­a ani poválečná Českoslove­nská republika, jak dokazuje FOTO PROFIMEDIA ?? Na Karla Havlíčka Borovského
Bankovka z roku 1945 nezapomněl­a ani poválečná Českoslove­nská republika, jak dokazuje FOTO PROFIMEDIA Na Karla Havlíčka Borovského

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia