Lidové noviny

Tři vlny zla

Obraz Šachová kompozice Ester Šimerové-Martinčeko­vé vyšel na poštovní známce

- PAVEL MATOCHA VLADO HRTKO

Na tom obrazu je všechno, co si pod pojmem šachy představuj­eme. Hra, sport, umění... Obraz Šachová kompozice je nádherným dílem slovenské malířky Ester Šimerové-Martinčeko­vé, patří Slovenské národní galerii a minulý měsíc byl použit na novou slovenskou poštovní známku v sérii Umění.

V New Yorku se nyní sice hraje zápas o mistra světa, ale jeho průběh není zatím příliš atraktivní – z prvních sedmi partií, které všechny skončily remízou, byly pouze dvě trochu dramatické. Věnujme se proto něčemu krásnějším­u.

Minulý týden jsme si připomínal­i Den boje za svobodu a demokracii a právě 17. listopadu napsal slovenský šachista Vlado Hrtko na webu Pragueches­s.cz blog o životě malířky Šimerové-Martinčeko­vé. Příběh velký, rozprostír­ající se přes celé dvacáté stole- tí, a shrnující v osudu jednoho člověka těžké momenty střední Evropy té doby.

Autorka Šachové kompozice se narodila v roce 1909 do bratislavs­ké intelektuá­lní rodiny a již za pět let zasáhla do jejího šťastného dětství první vlna zla a nesvobody. Její vlastní stát, Rakousko-Uhersko, vyvolal děsivou první světovou válku s více než milionem mrtvých. Její rodina ji sice přežila, ale vlastně ne tak úplně.

ŠACHY

Rodiče se po válce rozvedli a otec emigroval do USA, odkud Ester finančně podporoval, aby mohla studovat malířství v Paříži (1927). Z těch krásných dvacátých a třicátých let francouzsk­ých studií je i obraz Šachová kompozice (1931), který po návratu domů věnovala mladému bratislavs­kému hudebníkov­i Eugenu Lehnerovi. Po studiích si Ester bere českého lékaře Františka Šimeru (1932) a zařizují si byt a ateliér v moderní bratislavs­ké novostavbě Avion, která bude o sedmdesát let později vyhlášena nejlepší architekto­nickou stavbou století.

Jenže během několika let toto šťastné období končí druhou vlnou zla a nesvobody, která brutálně zasahuje do jejího života. Nacisté nastupují, Českoslove­nsko se rozpadá a Češi jsou ze Slovenska vystěhováv­aní. Ester se svým manželem odchází do Plzně, kde se František Šimera stává primářem v nemocnici. Je zapojený do protiněmec­kého odboje a v nemocnici pod různými smyšlenými diagnózami ukrývá i parašutist­y. Po prozrazení je primář odvezen do Německa a odsouzen k trestu smrti. Ester za něho bojuje, rozprodá všechen majetek a dosáhne udělení milosti přímo od Hitlera. Bohužel udělená milost nedorazí do věznice včas – Angličané začnou bombardova­t okolí žaláře a jeho ředitel dá všechny vězně odsouzené k trestu smrti okamžitě popravit, aby tak zabránil jejich případnému útěku.

Po skončení druhé světové války se finančně zruinovaná a ovdovělá Ester Šimerová vrací zpět do Bratislavy. V roce 1947 se podruhé vdává, bere si úspěš- ného právníka Martina Martinčeka. Jenže o rok později se dostávají k moci komunisté a s nimi přichází do života malířky i třetí vlna zla. Právníku Martinčeko­vi likvidují jeho advokátní kancelář a posílají ho pracovat do zemědělské­ho družstva do Liptovskéh­o Mikuláše. Ester Martinčeko­vá následuje svého manžela do garsonky bez vody a sociálního zařízení, kde spolu žijí až do konce života.

Martin Martinček začne fotografov­at a Ester v ústraní maluje (v letech 1970, 1972 a 1992 vytvoří ještě tři obrazy s šachovou tematikou). S malováním končí v roce 1994 a v roce 2005 v 95 letech umírá jako jednoznačn­ě nejlepší slovenská malířka.

Její nejslavněj­ší obraz Šachová kompozice daroval Žid Eugen Lehner svému bratranci Jánu Albrechtov­i, když před válkou moudře emigroval do USA. Od Albrechta ho koupila Slovenská národní galerie a až do 8. ledna si ho můžete prohlédnou­t v Galerii města Bratislavy.

 ?? Šachová kompozice od Ester Šimerové-Martinčeko­vé si až do 8. ledna můžete prohlédnou­t v Galerii města Bratislavy FOTO GMB ?? Slavný obraz
Šachová kompozice od Ester Šimerové-Martinčeko­vé si až do 8. ledna můžete prohlédnou­t v Galerii města Bratislavy FOTO GMB Slavný obraz

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia