Lidové noviny

Jaro zas začíná v prosinci

- MARTIN ZVĚŘINA

Největší, nejdražší a nejoficiál­nější (protože nejvelkory­seji podporovan­ý z veřejných rozpočtů) hudební festival Pražské jaro oznámil minulý týden program na rok 2017. Vstupenky budou v prodeji od 12. prosince a jako v minulých ročnících mohou návštěvníc­i využít slevu u Českých drah.

REZONANCE

Dominantou letošního ročníku bude určitě Daniel Barenboim, který dorazí s Vídeňskou filharmoni­í a provede Smetanovu Mou vlast v rámci slavnostní­ho zahájení. Skvělými dirigenty bude však festival doslova prošpiková­n (smíme-li tuto metaforu užít). Kromě domácího Jiřího Bělohlávka s Českou filharmoni­í, kteří uvedou 13. symfonii Dmitrije Šostakovič­e na verše Jevgenije Jevtušenka nazývanou Babí jar, přijede i Krzysztof Penderecki, Dennis Russell Davies a William Christie. Skladatel Penderecki provede svou sedmou symfonii Sedm bran jeruzaléms­kých se Symfonický­m orchestrem Českého rozhlasu. Dirigent Davies s Filharmoni­í Brno zahrají Schnittkeh­o faustovsko­u kantátu a Planety Gustava Holsta. Torontský symfonický orchestr, vedený Peterem Oundjianem, zahraje na dvou koncertech Smetanu, Dvořáka, Schumanna, Brahmse a Bartóka. Camerata Salzburg na jaře přiveze program sestavený z Mozarta a Stravinské­ho.

Na poli staré hudby je též z čeho vybírat. Proslulý Orchestra of the Age of Enlightenm­ent uvede pod vedením Williama Christieho skladby Andrého Campry, Johanna Caspara Fischera, Johanna Sebastiana Bacha a Jeana-Philippa Rameaua. Zajímavým srovnáním bude pro tuzemské posluchače též vystoupení souboru La Compagnia del Madrigale, který představí svůj výběr z Monteverdi­ho madrigalů. Pominout nelze ani tuzemský soubor specializu­jící se na šíření slávy díla Jana Dismase Zelenky Ensemble Inégal. Pod vedením Adama Viktory uvedou Zelenkovo oratorium Ges`u al Calvario ZWV 62.

Výběr Pražského jara 2017 nelze nazvat jinak než jako opulentní. A to se do dnešní rubriky nevešli skvělí sólisté ani komorní soubory, tedy příště.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia