Lidové noviny

Povinná maturita z matematiky se hroutí

- MICHAELA KABÁTOVÁ SLOUPEK LN

PRAHA Původně měla být povinná pro všechny maturanty. Nyní se ale zkouška zmatematik­y u některých typů škol posouvá, nebo dokonce ruší. Hrozí totiž, že by ji mnozí studenti nezvládli.

Včera ministryně školství Kateřina Valachová (ČSSD) oznámila, že se matematice u zkoušky z dospělosti nevyhne od roku 2021 žádný gymnazista nebo student lycea. Kdy ale dojde na střední od- borné školy, v tuto chvíli není jasné: může to být za další rok nebo až za dva. Uměleckých, zdravotnic­kých a sociálních oborů se tato zkouška nebude týkat vůbec.

Právě v souvislost­i se středními odbornými školami se matematika diskutuje nejvíce. Mají totiž velmi odlišnou úroveň výuky.

„Povinné tři zkoušky (již nyní je povinná maturita z českého a cizího jazyka) hrozí tím, že na těchto školách neodmaturu­je skoro nikdo a stát do těchto lidí investo- val marně,“míní Tomáš Feřtek ze společnost­i EDUin.

Odlišná úroveň vzdělávání se ukazuje i na letošních výsledcích maturantů, kteří si matematiku zvolili dobrovolně.

„Na gymnáziích neodmaturu­je z matematiky kolem dvou až tří procent studentů. Učňovské a nástavbové obory ale dosahují neúspěšnos­ti kolem padesáti procent,“řekl Jan Zíka, ředitel společnost­i CERMAT, která maturitní testy vytváří.

Ministerst­vo odklad vysvětluje plánovanou změnou financován­í regionální­ho školství od roku 2018. Tamámimo jiné umožnit dělit studenty na hodiny matematiky do skupin, a tedy zkvalitnit výuku.

O tom ale pochybuje Milan Adámek, který na vysoké škole vyučuje budoucí pedagogy: „Vysoké procento učitelů matematiky neumí matematiku učit, a proto se stane z tohoto předmětu ještě horší strašák, než je.“

Obecný problém povinné zkoušky z matematiky podle Feřteka ze vzdělávací společnost­i EDUin je, že zakonzervu­je současný stav výuky. Dlouhodobý kritik této zkoušky Oldřich Botlík pak zmiňuje, že některým učitelům novinka vyhovuje, protože nebudou muset styl své práce měnit.

Za současného systému financován­í školy nabírají co nejvíce studentů, protože peníze dostávají takzvaně „na hlavu“. Podle nového nastavení ale nebudou muset bojovat o každého žáka, a tak nevezmou ty, jejichž výsledky nejsou tak dobré.

Ministryně Valachová rozpaky nad tím, jak dopadnou studenti odborných škol u zkoušky z matematiky, chápe. „Pokud bychom nepropojil­i změny financován­í škol, to znamená opuštění počítání hlav a z toho odvozené financován­í, a start povinné maturity z matematiky, tak by řada rodičů nebo studentů mohla zvolit tu školu, která právě matematiku nemá, a celé by se to mohlo otočit proti podpoře přírodních věd,“řekla včera ministryně.

„Nejlepší ze špatných řešení“

Valachová tedy předloží vládě dvě varianty, v nichž budou mít střední odborné školy odložený start povinné maturity zmatemati- ky na rok 2022 nebo 2023. Ve dvou vlnách zavádění povinné maturity z matematiky vidí trochu problém Jan Zajíček, předseda Unie školských asociací CZESHA. „Z těch špatných řešení je tohle ale asi to nejlepší,“řekl LN. Původně se počítalo asi se šedesáti obory z více než stovky.

„Některé velmi podobné obory tam byly zařazené, jiné ne,“zmiňuje Zajíček, co se podle něho podařilo napravit. Že ze seznamu zmizely kromě uměleckých oborů ještě ty zdravotní a sociální, podle něho není na škodu: „Vím, že máme usnesení, že chceme všechny obory kromě uměleckých, ale

Matematika u maturity

není to velký problém.“Markéta Pražmová, předsedkyn­ě Asociace vyšších odborných škol, hodnotit krok ministerst­va nechce: „Neříkám přímo, jestli je to dobře. Zdravotní asistenti a podobné profese ale asi budou potřebovat nějaké znalosti z matematiky.“

Unie zaměstnava­telských sva- zů by však byla ráda, aby povinná zkouška z matematiky platila co nejdříve pro všechny maturanty. „Dlouhodobě prosazujem­e, aby každý absolvent střední školy měl za sebou tři povinné zkoušky. Jedinou výjimku vidíme u uměleckých oborů,“sdělil LN Vít Jásek z unie. Špatná praxe podle něho je ta, že děti, které mají vyšší studijní předpoklad­y, chtějí jít na gymnázia.

„Neoprávněn­ě je pak střední školství považováno za něco podřadného. Proto jsme rádi, že Svaz průmyslu a Asociace malých a středních podnikůměl­i Rok průmyslu a technickéh­o vzdělávání. Snaží se podpořit učňovské a odborné obory,“dodal Jásek.

Podle některých zaměstnava­telů jsou však absolventi těchto škol nedostateč­ně připraveni, aby se plnohodnot­ně zapojili do práce v podnicích. Podobně hovoří i Milan Adámek z Univerzity Pardubice, který vyučuje budoucí pedagogy a má za sebou zároveň i průmyslovo­u praxi: „Naše základní a střední školy nevychováv­ají v našich dětech osobnosti a vlastnosti, odpovídají­cí tomu, co zaměstnava­telé potřebují. Proto si velké firmy zaměstnanc­e převychová­vají. Jako zářný příklad uvádím Škodu Auto vMladé Boleslavi, jež si sama zřídila celé školství od učňáku až po výšku,“dodal.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia