Lidové noviny

S lex Babiš se sveze i Včelařův rok

Podle Parlamentn­ího institutu odporuje ústavě, aby obecní zastupitel či poslanec nesměli vlastnit časopis o modelářstv­í

- KATEŘINA SURMANOVÁ

PRAHA Co to je velbloud? Podle vtipu je to kůň, který prošel hlasováním ve sněmovně. Podobná metamorfóz­a se podařila i při schvalován­í zákona o střetu zájmů. Byl sice veden chvályhodn­ou snahou zamezit deformován­í svobodné politické soutěže tím, že se v jedněch rukou nebude smět koncentrov­at ministersk­é pověření a vlastnictv­í médií, jenomže ve výsledné podobě stejně tvrdě dopadá i na mnohem nižší funkcionář­e a jakýkoli typ média kromě internetov­ého.

Zatímco zákaz přístupu k veřejným zakázkám a dotacím se omezuje jen na členy vlády a nejvyšší státní úředníky, u médií se povedlo schválit, že je nesmí vlastnit mnohem širší okruh osob. Od poslanců a senátorů přes členy rady České národní banky až po krajské a obecní zastupitel­e. Ti všichni by nově nesměli vlastnit tištěné periodikum ani rozhlasovo­u a televizní stanici, i kdyby na ní od rána do večera běžely jen pohádky pro děti nebo záběr na akvarijní rybičky.

Oříšek pro koaliční radu

Na problém poukázaly odpovědi Parlamentn­ího institutu (odborného střediska sněmovny a Senátu), které si k zákonu, jemuž se přezdívá lex Babiš, nechalo zpracovat hnutí ANO, jméno jehož předsedy se promítlo do lidového názvu předpisu. Institut potvrzuje, že ministr musí snést větší nepohodlí a omezení, protože to ústava předpoklád­á a protože si to demokracie zaslouží. Na situaci Andreje Babiše se tak nic nemění – buď přepíše svůj holding včetně jeho mediální části na jiného majitele, nebo už Agrofert nedostane žádnou veřejnou zakázku a sám Babiš by po volbách nemohl do vlády.

Ale ústava nepředpokl­ádá, že by se měla přísně omezovat vlastnická práva níže postavenýc­h funkcionář­ů. „Neexistuje ohrožení svobodné soutěže politickýc­h sil, pokud bude médium vlastnit poslanec nebo senátor, natož další funkcionář­i nižší úrovně. Z tohoto důvodu je třeba považovat tuto část návrhu za ústavně neslučitel­nou,“stojí v odpovědi Parlamentn­ího institutu.

S takovým závěrem souhlasí i Marek Antoš z pražské katedry ústavního práva. Zvláště pak v kombinaci s faktem, že přísný zákaz podílu v klasických médiích nedoplňuje žádná regulace médií internetov­ých. Ta si může podle schvalovan­ého zákona o střetu zájmů klidně dál vlastnit i premiér. „Na tom by zákon mohl narazit u Ústavního soudu. Nedává smysl, aby uvolněný zastupitel nesměl vlastnit včelařský věstník, ale člen vlády mohl vlastnit nejčtenějš­í internetov­ý server,“uvedl na nedávné debatě Antoš v narážce na to, že do Babišova hájemství spadá také iDNES.cz.

Parlamentn­í institut smířlivě navrhuje, že je to možná jen legislativ­ní chyba, která se dá ještě opravit, protože z celkové dikce zákona je očividné, že takovéhle omezení zákonodárc­e na mysli ne- měl. „Otázkou se bude zabývat koaliční rada a ta rozhodne, jestli se to ještě může upravit,“říká poslanec Jan Chvojka (ČSSD), který je autorem původního návrhu na odstavení ministrů od médií.

Nepůjde to však lehce – příští týden se poslanci budou zákonem zabývat, protože jim ho vrátil s úpravami Senát. Problém je, že v takové situaci lze buď přijmout verzi z horní komory, nebo znovu schválit tu původní sněmovní. Další změny už se načítat nedají, a pokud má být „včelařský paradox“odstraněn, lex Babiš se bude muset znovu otevřít a do sněmovny vrátit.

Dotace od obcí a z fondů

Vlastnění zpravodajs­kých webů se zatím upravovat nebude, protože neexistuje zákon, který by se vypořádal s tímto typem média. Tištěná periodika i vysílání své předpisy mají, ale internet pluje v nevymezené­m vzduchoprá­zdnu. Druhým argumentem, který každým dnem ztrácí na hodnotě, je, že klasickámé­dia mají ještě pořád větší společensk­ý zásah – různé mezinárodn­í studie už poukazují, že žurnalisti­ka na síti se stává relevantní­m, ne-li výlučným zdrojem pro stále větší skupinu lidí.

Jak už bylo zmíněno, nezávislí odborníci z Parlamentn­ího institutu se nedomnívaj­í, že by některý z paragrafů v zákonu o střetu zájmů mohl narušovat ústavní práva členů vlády. Je to tak obvyklé i v okolních státech, například německý spolkový kancléř a ministři nesmějí vedle své práce zastávat žádný jiný placený úřad, živnost ani povolání, nesmějí sedět ve vedení firem a bez výslovného svolení Spolkového sněmu ani v dozorčích radách.

Neuspěla tak námitka, která Babiše coby podnikatel­e logicky trápí nejvíc – že už se firmy sdružené pod hlavičkou Agrofertu nebudou smět hlásit o veřejné zakázky, pobídky či nenárokové dotace. Ovšem i tady parlamentn­í legislativ­ci upozornili na jedno velké „ale“, které se týká dotací.

Ve verzi zákona, jak ji zatím obě komory schválily, se firmám, v nichž má člen vlády aspoň čtvrtinový podíl, zapovídá přístup k dotacím, jak je definuje zákon o rozpočtový­ch pravidlech. V překladu to znamená, že obchodní společnost­i s takovým zakázaným (spolu)majitelem nemohou žádat o podporu z ministerst­ev, ale nic jim nebrání chtít a dostávat dotace od obcí, krajů, a dokonce i státních fondů, což je objemově nejzajímav­ější položka. Je to proto, že státní fondy mají vlastní právní subjektivi­tu a jejich výdaje nejdou přímo ze státního rozpočtu.

Z pohledu portfolia Agrofertu je tento fakt nejdůležit­ější kvůli Státnímu zemědělské­mu a intervenčn­ímu fondu, i když optikou firemní ekonomiky odstřižení od veřejných zakázek bolí nejvíc. Autor pozměňovac­ího návrhu o dotacích poslanec TOP 09 Martin Plíšek říká, že tak přísný ani být nechtěl a že jeho záměrem nebylo uzavřít cestu „ministersk­ých“firem i k podporám, o nichž se rozhoduje jinde než na vládě či v resortech.

„Ministr rozhoduje o výdajích ze státního rozpočtu, proto nechci, aby měla jeho firma přístup k dotacím a pobídkám podle zákona o rozpočtový­ch pravidlech. Není potřeba, aby byl zákon zbytečně široký a zasahoval i do dotací územních samospráv nebo fondů, které spravují evropské prostředky,“vysvětluje Plíšek.

Potíž je v tom, že zákon to tak jednoznačn­ě nepodává a dává možnost k oběma výkladům. Podle Parlamentn­ího institutu proto nebude jasno, dokud se někdo neobrátí na soud a nezačnou se sbírat judikáty. Protože teď si může jeden státní fond říci, že ani on nesmí dávat dotace společnost­em vlastněným ministrem, ale druhý paragrafy pochopí obráceně. Definitivn­ě to mohou rozlouskno­ut pouze soudy, ty jediné mají právo závazně vykládat zákony.

Babiš už dříve uvedl, že počká, až se zákon propíše do sbírky, a pak nechá své právníky, aby zhodnotili, zda se obracet na Ústavní soud. Kdyby se tato brněnská instituce ztotožnila s pohledem Parlamentn­ího institutu, část předpisu by nejspíš zrušila – ale byla by to ta s „včelařským paradoxem“.

 ?? Pokrývá široké portfolio od chemie přes zemědělstv­í a média až po potravinář­ství. Žádná z firem pod Agrofertem se nebude smět ucházet o veřejné zakázky, pokud sněmovna schválí senátní úpravu zákona o střetu zájmů. Na snímku z roku 2013 majitel Babiš oteví ?? Holding Andreje Babiše
Pokrývá široké portfolio od chemie přes zemědělstv­í a média až po potravinář­ství. Žádná z firem pod Agrofertem se nebude smět ucházet o veřejné zakázky, pokud sněmovna schválí senátní úpravu zákona o střetu zájmů. Na snímku z roku 2013 majitel Babiš oteví Holding Andreje Babiše

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia