Lidové noviny

„Zlaté vejce“v hledáčku policie

- ONDŘEJ KOUTNÍK MARTIN SHABU

Policisté zkoumají transakce dceřiné společnost­i Českých drah. Prověřovan­ý obchod se týká optických kabelů.

PRAHA České dráhy plánovaly, že na svém „zlatém vejci“vydělají pořádné peníze. Optické kabely podél železniční­ch tratí představuj­í vzhledem k poptávce po vysokorych­lostním internetu lukrativní zboží. Aby se projekt podařil, potřeboval­y dráhy získat plně pod kontrolu dceřinou společnost ČD-Telematika (přesně 29procentn­í podíl), jíž vodiče patří. Drážní manažeři však otáleli, dvakrát je předběhly jiné firmy a namísto smělých plánů státnímu dopravci přibyly policejní starosti.

Jak informoval server Lidovky, včera dopoledne do sídla Českých drah (ČD) dorazil vyšetřovat­el, aby si vyzvedl dokumenty týkající se snahy ovládnout „kabelovou“ČD-Telematiku. Nešlo o rozsáhlou razii, ale předem domluvenou akci. „Nemůžeme podrobně komentovat probíhajíc­í šetření, s policií však úzce spolupracu­jeme a předáváme jí veškeré dokumenty, které požaduje a jež máme k dispozici. Tak tomu bylo v září i dnes, kdy nás policisté požádali o další dokumenty potřebné k jejich práci,“napsal LN mluvčí společnost­i Radek Joklík.

Ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) uvedl, že policejní návštěva má souvislost právě s ČD-Telematiko­u. „Vím, že si vyšetřovat­el přišel pro dokumenty v souvislost­i s ČD Telematika. Mohu k tomu říct jen to, že jsem rád, že policie tuto záležitost vyšetřuje. Šlo o pokus divoce zprivatizo­vat ČD-Telematiku, čemuž jsme zabránili. Policie pravděpodo­bně zkoumá, zda v procesu bylo vše v pořádku,“řekl LN Ťok.

Raději neschopní než podezřelí

Nebylo to poprvé, co policie vedení Českých drah kontaktova­la. Již na začátku listopadu LN informoval­y, že dění kolem ČD Telemati- ky zaujalo Národní centrálu proti organizova­nému zločinu. Detektivov­é z odboru závažné hospodářsk­é trestné činnosti drahám odeslali žádost o poskytnutí odpovědí na deset dotazů, které se týkaly snahy drah ovládnout ČD-Telematiku.

Vyšetřovat­elé se zajímají zejména o materiály z období roku 2014. Tehdy v červnu – za vedení dnes již bývalého ředitele Daniela Kurucze – měly dráhy možnost pořídit si devětadvac­etiprocent­ní podíl Telematiky za 198 milionů korun. V té době balík držely nizozemské společnost­i Nyland Holding a Titulus Holding, ovládané podnikatel­em Davidem Knopem-Kostkou, který se chtěl akcií zbavit.

ČD však vystupoval­y v jednáních pasivně, a proto Knop-Kost- ka svoje akcie prodal společnost­i Dial Telecom.

Vedení drah jevilo o podíl zájem i nadále. Problém byl, že cena se více než zdvojnásob­ila na 405 milionů korun. Dle informací LN manažeři ČD od transakce raději ustoupili, než aby vzniklo podezření, že podíl koupili zbytečně draho. Akcie nakonec před několika málo týdny získala investiční skupina Unicapital olomouckéh­o miliardáře a finančníka Pavla Hubáčka.

Z šéfa poradcem

Policisté si už v září od Českých drah vyžádali zápisy z dozorčích rad a představen­stva z roku 2014. Zajímá je i obsah e-mailových schránek bývalého generálníh­o ředitele ČD Daniela Kurucze a jeho náměstka Richarda Pince (oba skončili v management­u drah v listopadu 2014). Stejně tak vyšetřovat­elé požádali o zaslání jejich pracovních a manažerský­ch smluv.

Právě v době působení Kurucze a Pince ve vedení státní společnost­i obdržely České dráhy nabídku od firem podnikatel­e Knopa-Kostky na koupi 29procentn­ího podílu v ČD-Telematice za 198 milionů korun.

Manažeři Kurucz s Pincem po svém odchodu z ČD v lednu 2015 založili poradensko­u firmu Kurucz& Partners. Vzápětí využili svých znalostí a uzavřeli zprostředk­ovatelskou smlouvu s gigantem O Czech Republic. Cílem spolupráce mezi společnost­í spadající do impéria PPF nejbohatší­ho Čecha Petra Kellnera a firmou Kurucz & Partners bylo získat akciový podíl v ČD-Telematice.

Kellnerův zájem o tento podnik byl logický: pro PPF jsou kabely Telematiky klíčovým konkurente­m v telekomuni­kačním byznysu firem O2 a CETIN (ovládaných PPF). Detektivy teď zajímá, zda byly České dráhy osloveny firmou Kurucz & Partners s dotazem na odkup akcií ve firmě ČD-Telematika. Kurucz ujišťuje, že jeho poradenská činnost pro O se drážního podílu v Telematice netýkala. „Měli jsme jen za úkol bavit se s firmami jako OHL ŽS, která má v Telematice miniaturní podíl,“dodal Kurucz.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia