Lidové noviny

Odvážný nápad: metro D bez stanic

- ŠÁRKA KABÁTOVÁ

PRAHA Náměstek pražské primátorky pro dopravu Petr Dolínek (ČSSD) by chtěl zprovoznit novou linku metra D i bez šesti stanic, pro které se nedaří vykoupit potřebné pozemky. Cestující by tak mohli nastupovat nebo vystupovat jen na konečné stanici v Pís- nici a na přestupním uzlu na Pankráci.

„Zadal jsem na dozorčí radě dopravního podniku za úkol připravit variantu metra D, která bude mít pouze stanice na Pankráci a v Depu Písnice,“potvrdil informace serveru Seznam Zprávy Dolínek.

Hra o pět miliard

Osmikilome­trovou trasu mezi zastávkami Depo Písnice a Pankrác by podle Dolínkova nezvyklého návrhu projeli cestující na jeden zátah. Ostatních šest plánovanýc­h stanic by vzniklo později. Město už totiž nechce dále čekat. Praha má totiž už jen omezený čas, aby získala stavební povole- ní. Navíc se bojí, že by přišla o možnost čerpat dotaci z Evropské unie ve výši pěti miliard.

Vybudování dalších šesti stanic, s nimiž se podle původního plánu počítalo, by se tak řešilo až dodatečně. Konkrétně se jedná o zastávky Písnice, Nové Dvory, na Olbrachtov­ě, u sídliště Libuš, dále u Thomayerov­y nemocnice a krčského nádraží. Přitom zastávka Depo Písnice, kterou by cestující jako jednu ze dvou mohli využívat, leží v podstatě uprostřed polí. Praha ale nabízí „záchranné“řešení: na místě by postavila záchytné parkoviště, takzvané P+R, kde by lidé z okolí mohli zanechat svá auta a do centra by pokračoval­i právě metrem.

Rychlost především

„Chci už něco dělat, ne jen věčně čekat,“řekl serveru Seznam Zprávy Dolínek.

Nekonvenčn­í záměr obhajuje také primátorka Adriana Krnáčová (ANO). „Chceme zprovoznit metro co nejrychlej­i. Prioritou je spojit periferii a centrum města,“sdělila. Oba politici přitom dlouhodobě tvrdí, že chtějí s projektem nového metra začít ještě před volbami v roce 2018.

Zatím není jasné, zda se všechny stanice dostaví později, nebo půjde o trvalé řešení. „Vzhledem ke složitosti problemati­ky je posuzovaný­ch variant několik. Zjišťujeme jejich finanční náročnost,“ uvedla mluvčí pražského dopravního podniku Aneta Řehková.

Vedení podniku se obává, že by se dodatečná stavba stanic mohla městu prodražit, kvůli čemuž chce zahájit jednání s magistráte­m.

Podle Dolínka jsou však tyto obavy liché. „Čím déle nějakou stavbu odkládáte, tím je dražší,“tvrdí o stavbě, která by podle posledních plánů měla vyjít na 51 miliard korun.

Projekt výstavby plánované trasy metra D se možná dočká radikálníh­o řešení. Spojení by mohlo začít fungovat s pouhými dvěma zastávkami.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia