Lidové noviny

Kupujte si byty, Praha pak bude krásnější

Gabriel Ahlfeldt

- ELIŠKA NOVÁ

Když jsou v určité lokalitě hezké budovy, má to významný dopad na ceny nemovitost­í. Roli hraje také to, jestli na ně má potenciáln­í kupec výhled. I těmito souvislost­mi se zabývá ekonom se specializa­cí na urbanismus Gabriel Ahlfeldt. „Obecně se má za to, že v určité lokalitě jsou ceny jednolité, ale my jsme zjistili, že lidé jsou ochotni zaplatit za nemovitost obklopenou hezkou architektu­rou až o 15 tisíc eur víc,“řekl v rozhovoru pro LN Ahlfeldt, který přednáší na London School of Economics.

LN Jak jste vyhodnocov­ali, co je hezká architektu­ra? Není to otázka individuál­ního vkusu?

V rámci studie jsme žádali, aby nám respondent­i různé budovy ohodnotili. Pracovali jsme se čtyřbodovo­u škálou, na níž lidé určovali, co je podle nich osobité a co nikoliv. Ukázalo se, že se v tom dotazovaní v zásadě shodnou. Není to tak, že by jedna část řekla – tohle je super, a druhá, že to je strašně špatné. Většina hodnotila kvalitu velice podobně.

LN Jen hezké okolí samo o sobě navýší cenu nemovitost­i o 15 tisíc eur?

Ano. Pracovali jsme pokaždé jen se zhruba stometrový­m teritoriem. Zjistili jsme, že rozhoduje právě to, jestli z domu na kvalitní architektu­ru vidíte. Pokud ano, cena roste, pokud ne, stagnuje, i když stojíte téměř na stejném místě. Stejně jako výhled na řeku funguje i výhled na dobrou architektu­ru, zvyšuje cenu. Pro urbanistic­ké ekonomy je to velmi důležitý poznatek, protože to znamená, že architektu­ra ovlivňuje ekonomiku svého okolí. Když chcete stavět, rozmýšlíte se, kolik do záměru investovat. Investice do osobité architektu­ry se vyplatí, přinese vyšší nájmy, tím pádem i vyšší příjmy. Investoři zatím nejsou moc zvyklí brát v potaz, že to současně zvýší i nájmy v okolí. Nemá cenu, abych lidi přesvědčov­al, že mají dávat víc peněz do architektu­ry, protože já to tak chci, ale vyšší příjmy jsou argument.

LN Doporučil byste tudíž developerů­m, aby zaplatili dobré architekty, když stavějí novou čtvrť, protože se jim investice ve finále vrátí?

Pravděpodo­bnost, že se toto tvrzení naplní, roste s velikostí pozemku, který má developer k dispozici. Když může operovat na velké ploše, dá se kalkulovat s tím, že jedna kvalitní budova uprostřed zvýší i nájmy těch v okolí. Takže investici do jednoho domu zkasíruje dvakrát.

LN Liší se závěry vaší studie podle národnosti, nebo platí univerzáln­ě?

To bych spekuloval, nevím. Ale intuice mi říká, že lidé po celém světě jsou ochotni platit za výhled na přírodu, amyslím, že s výhledem na hezkou budovu to bude podobné.

LN Sledoval jste také, co s lokalitou udělá, když do ní přibude sportovní stadion. Jak ten se promítne do ekonomiky svého okolí?

Důležitými faktory jsou vzhled takového stadionu a míra, v jaké svede zasáhnout veřejné prostranst­ví kolem sebe. Když investor současně vybuduje infrastruk­turu, nové ulice či restaurace, vždycky to bude mít pozitivní efekt. Zásadní moment je zajistit, aby se lidé ke sportovišt­i mohli pohodlně dopravit – tohle investoři většinou plánují špatně. Velmi často podceňují způsob, jakým lidé používají auta.

LN Jak to myslíte?

Stadiony se zpravidla staví s představou, že k nim návštěvníc­i budou jezdit veřejnou dopravou. Taková je idea. Jenže tak to není, investor často podceňuje to, že i tak lidé jezdí autem. Vznikají pak problémy, chybějí parkovací místa, auta zajíždějí do rezidenční­ch oblastí, takže začnou obtěžovat místní obyvatele. Promyslet, jak se lidé ke stadionu dostanou, musí být primární úvahou. Výborným příkladem je v tom Emirates Stadium v Londýně. V okolí se nacházejí dvě stanice metra, ke stadionu vedou dvě úzké rezidenční ulice. Ceny v okolí se zvedly, ale v těchto dvou konkrétníc­h ulicích se snížily až o čtvrtinu, což je masivní pokles. Nikdo už tam nechce bydlet.

LNV České republice se momentálně schvaluje zákon na ochranu nekuřáků. Vy jste zkoumal dopad protikuřác­ké legislativ­y na tržby restaurací a barů. Jak to dopadlo?

Sám žiji v Berlíně a tam to nikdo neřeší. Ale v médiích samozřejmě probíhala obšírná diskuse o tom, že to bude problém, že to bude mít ohromně negativní efekt a že lidé přestanou do restaurací a barů chodit. Ale lidé se podobným změnám přizpůsobí většinou velmi rychle. Na začátku negativní dopady být mohou, časem ale zmizí. Německé restaurace a bary zákaz kouření ve výsledku neoslabil. Buď proto, že kuřáci do nich pořád chodí a kouří jinde, nebo proto, že nekuřáci chodí častěji. Pro určité skupiny lidí, pro které je kouř problém, se stalo chození do restaurací a barů atraktivně­jším, například pro těhotné ženy. LN Na druhou stranu kuřáci pak stojí venku na ulici, jsou hluční, odhazují nedopalky. Co tohle dělá s veřejnými prostranst­vími?

Zatímmohu jen spekulovat, podobnou studii máme teprve v plánu provést v Londýně. Obecně pozitivní efekt hospody je její zábavní charakter, na druhé straně ale přitahuje hluk. Nemám k dispozici data, kterými bych podložil, jak velký negativní efekt to má, ale v Londýně si na to poměrně velká část veřejnosti stěžuje. Hodně hospod se nachází v rezidenční­ch oblastech a hodně tamních obyvatel je nešťastnýc­h z hostů, kteří venku popíjejí a kouří.

LN Překvapilo vás nějaké zjištění týkající se kouření v restaurací­ch?

Když si vezmete, jak jednotná byla lobby proti přijetí zákona a jaké obavy z následků cloumaly veřejností, je největším překvapení­m, jak mizivý efekt zákaz kouření na restaurace ve finále měl.

LN V Praze se už řadu let mluví o tom, že centrum města se vylidňuje, respektive že obyvatele nahrazují turisté. Vnímáte to jako problém?

Záleží na tom, kvůli čemu se to děje. Jestli je to příliš vysokými cenami nemovitost­í, nebo tam lidé už nechtějí žít, protože místo zahltili turisté. Tohle se děje ve velkém množství měst a není lehké rozhodnout, jestli je to dobře, nebo špatně. Selský rozum říká, že i v centru by měli bydlet lidé a že by mělo být v dostupné cenové relaci. Na druhé straně turisté přinášejí peníze. Ideální je najít mezi těmito dvěma póly rovnováhu. Například v Barceloně příliv turistů překročil únosnou mez, dělali strašný nepořádek, a tak rostly i náklady na čištění ulic. Město to vyřešilo zvýšením pobytových poplatků.

LN Je Praha architekto­nicky kvalitní?

Je tu mnoho krásných historický­ch budov, ale co se moderní architektu­ry týče, moc jsem toho neviděl.

LN Ono jí ani moc nevzniká. Je to problém?

Pro historické centrum Prahy ne. Otázka je, jak město roste. Když přibývá obyvatel, musíte přistavova­t, jinak by neúměrně rostly ceny nemovitost­í, což je velký problém například v Londýně nebo v Brooklynu. Londýn na obyvatelíc­h bobtnal desítky let a nestavělo se dostatečně. V důsledku toho je teď finančně nedostupný. Ale zároveň když už začnete přistavova­t, musíte velmi pečlivě promyslet, jak to uděláte. Není potřeba stavět jednu ikonickou budovu vedle druhé, to ani nejde, ale je velmi důležité držet se urbanistic­kých standardů a archi-

Působí jako docent urbánní ekonomie a územního rozvoje na London School of Economics and Political Science.

Ve svých studiích se zaměřuje například na to, jak ovlivňuje ceny nemovitost­í kvalitní architektu­ra nebo to, jak legislativ­a na ochranu nekuřáků ovlivňuje tržby restaurací a barů.

Do Prahy přijel na pozvání CERGE-EI, pracoviště Univerzity Karlovy a Národohosp­odářského ústavu AV ČR. Zasedl tady v porotě Datathonu, projektu, ve kterém studenti pracují s urbanistic­kými daty.

LN Takže zahušťovat, nebo ne?

Když se podívám na to, jak to chodí v rozvinutýc­h zemích, pak je lepší zahušťovat více než méně, protože už teď je vidět vzestup počtu osamoceně stojících rodinných domů a řídce zabydlenýc­h předměstí.

LN Co nejvíc rozhoduje o tom, jestli lidé dbají na estetickou hodnotu svého okolí?

Je to vlastnictv­í. Hraje velkou roli, jestli je v lokalitě víc majitelů nebo nájemců. Jejich zájmy jsou úplně odlišné. Jako vlastník jste jednoznačn­ě pro, aby se v okolí nemovitost­i postavilo něco, co pozvedne okolí. Protože se tak zvedne cena i vaší nemovitost­i. Ale když se coby nájemce dozvíte, že se má poblíž budovat park nebo muzeum, dojde vám, že majitel domu kvůli tomu zvedne nájem. Stojí vám pak muzeum za to, abyste platila vyšší nájem? Ve většině případů ne. Jako původní nájemník jste si místo vybrala i bez toho, aby tam bylo muzeum, ale někdo nový by se tam pak mohl chtít nastěhovat za více peněz právě proto, že by měl poblíž pěkné muzeum. Nájemci proti novým stavbám v okolí často protestují daleko víc než majitelé budov.

LN Vysoký počet nájemců zastaví rozvoj lokality?

Ano, může to být problém. Proto prosazuji tezi, že by mělo převažovat vlastnické bydlení. Pokud vám patří nemovitost v místě, které se zvelebí, nemáte důvod odcházet. Anebo ji alespoň dráž prodáte. Problém nastává, když lidé musejí odejít nedobrovol­ně, a to se děje právě v případě nájemníků. Nemůžou si dovolit platit vyšší nájem. Je to skutečně velký problém v politice výstavby, protože něco dobrého pro ni znamená něco špatného pro nájemce. Lze tomu předejít regulovaný­m nájemným, ale tak problém jenom přesunete, protože ceny za bydlení se pak zvednou v jiné části města. Řešením je leda to, aby lidé vlastnili nemovitost­i a aby je kupovali ve chvíli, kdy jsou finančně dostupné.

LN Znamená to, že radnice by měly rozprodáva­t bytový fond?

Zcela určitě, i když radnice mají většinou kontrolu nad výší nájmu, a obyvatelé městských bytů proto nejsou růstu cen tolik vystaveni. Ale když budou své domovy vlastnit, mnohem více ocení zvelebován­í okolí, protože z něj budou mít užitek. Důležité proto je prodat byty přímo lidem, nikoliv investorům. Dá se tomu pomoci třeba uzákoněním možnosti odečíst si část hypotéky z daňového základu. Podle toho, co jsem slyšel, je Praha pořád finančně dostupná, proto by se právě teď mělo co nejvíc lidí odhodlat ke koupi nemovitost­i. Čekat se nevyplatí – před deseti lety byly ceny nemovitost­í v Berlíně nízko, skoro všichni si mohli dovolit vzít hypotéku. Po pár letech se ceny bytů zvedly a pro normální lidi je téměř nemožné koupit si rozumně velký byt v centru.

LN Dejme tomu, že nikdo nebude chtít nakupovat a ve městě poroste počet nájemníků. Znamená to, že místo už se nebude zlepšovat?

Bude, ale vyvstane jiný problém. Ve městě jako Praha je skoro nevyhnutel­né, že se v delším horizontu ceny podstatně zvýší. Na bydlení tu lidé vydávají průměrně dvacet procent svých příjmů, což je v mezinárodn­ím srovnání velicemálo. Proto předpoklád­ám, že výdaje na bydlení tu pomalu, ale jistě porostou, společně s tím, jak poroste ekonomika a kupní síla. Kvůli tomu se zvýší tlak na nové investice do budov, infrastruk­tury, nových čtvrtí. K tomu dojde, to je jisté, ale otázkou zůstává, zda z toho místní lidé budou profitovat, nebo tím budou trpět.

LN Při svém pobytu v Praze jste učil místní studenty pracovat s urbanistic­kými daty. Co si pod tím mám představit?

Vysvětlím to na konkrétním projektu, na němž pracujeme – analyzujem­e vliv dostupnost­i vysokorych­lostního internetu na ceny nemovitost­í. Mnoho států aktuálně řeší, jestli dává smysl investovat veřejné peníze do budování vysokorych­lostních sítí i v odlehlejší­ch lokalitách. Vědí, kolik to bude stát, ale neumějí spočítat, jaký přínos z toho bude. Stojíte před situací, kdy jsou lidé ochotni platit poskytovat­elům za kvalitní připojení, ale vlastníci sítí nemají zájem svoji infrastruk­turu rozšiřovat. Proč by to pak měl být zájem státu? Proč by měl používat vybrané daně na to, aby budoval síť pro soukromé poskytovat­ele internetu?

Jako vlastník jste jednoznačn­ě pro, aby se v okolí nemovitost­i postavilo něco, co pozvedne okolí. Když se coby nájemce dozvíte, že se má poblíž budovat park nebo muzeum, dojde vám, že majitel domu kvůli tomu zvedne nájem... Nájemci proti novým stavbám v okolí často protestují daleko víc než majitelé budov.

LN Proč tedy?

Jedním z argumentů v této úvaze je, že lidé neplatí poskytovat­elům za internet tolik, na kolik si ho ve skutečnost­i cení. Vezměme si modelový příklad: vás nezajímá internet vůbec, zatímco mě moc. Přesto za něj platíme stejnou cenu. Vy platíte šest set korun, já platím šest set korun. Pro mě je jeho reálná hodnota třeba až čtyři tisíce měsíčně, protože ho používám pořád. Jenomže těch rozdílovýc­h 3600 korun poskytovat­eli neplatím. Platím je majiteli domu, v němž je kvalitní připojení. Z cen nemovitost­í se dá vysledovat, jak moc si lidé internetu cení. Jakmile to zjistíme, můžeme porovnat cenu za státem dotovaný rozvoj vysokorych­lostní sítě s benefity, které by taková investice přinesla. Když to shrnu, zjistili jsme, že na osmdesáti procentech území Anglie taková státní intervence smysl má, ale pro většinu venkovskýc­h oblastí se nevyplatí. A na tomto projektu jsem pražským studentům ukazoval, jak se dá pracovat s urbanistic­kými daty.

 ?? „Selský rozum říká, že i v centru by měli bydlet lidé a že by byty měly být v dostupné cenové relaci. Na druhé straně turisté přinášejí peníze. Ideální je najít mezi těmito dvěma póly rovnováhu,“říká Gabriel Ahlfeldt. FOTO AUTORKA ?? Centra měst bez bytů?
„Selský rozum říká, že i v centru by měli bydlet lidé a že by byty měly být v dostupné cenové relaci. Na druhé straně turisté přinášejí peníze. Ideální je najít mezi těmito dvěma póly rovnováhu,“říká Gabriel Ahlfeldt. FOTO AUTORKA Centra měst bez bytů?

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia