Lidové noviny

Pamětní deska by odradila hosty

-

druhé straně vchodu si ji nepřeje majitel, protože si myslí, že by to odradilo hosty,“řekl manažer hotelu Veljko Pavlovič.

„Paní Havlůjová tu byla s návrhem, my jsme jí dali protinávrh, ale ona poté odjela do ciziny a už se neozvala. Až po čase jsme se dozvěděli, že se dohodla s ředitelem školy z vedlejší budovy,“řekl Pavlovič. Podle něj se s ním majitel hotelu Pinelli víc o problému nebavil.

Havlůjová potvrdila, že jednala o možnosti umístit desku na vedlejší budovu střední průmyslové školy v Betlémské ulici. „Na jaře jsme oslovili vlastníka vedlejší budovy, kde sídlí střední průmyslová škola, což je magistrát. Je to hezká budova vystavěná ve stylu rakousko-uherské architektu­ry. Souhlas s umístěním pamětní desky jsme dostali jak od magistrátu, tak i od ředitele školy. Zamítavé stanovisko bohužel přišlo od památkářů.“

Havlůjovou nejvíce pobavilo zdůvodnění památkářů. „Podle nich má být pamětní deska na budově, kde se historie odehrála. To já samozřejmě vím, ale když jednání rok váznou na mrtvém bodě, zkusila jsem jinou možnost. Navíc jsme do toho chtěli zapojit i studenty školy. Bohužel památkáři naše nadšení nesdílejí.“

Pomoci může papež

Poslední možností je podle Havlůjové intervence papežského zastoupení v Česku. „To mi poradil správce hotelu, že prý by to mohlo pana Pinelliho obměkčit,“dodala Havlůjová. Poslední variantou je podle ní umístit pamětní desku na chodník před budovu.

Havlůjová už jednu pamětní desku Vojcechovs­kému zařizovala. „Jela jsem na Sibiř, kde je hřbitov obětí gulagu, kde zemřel i Vojcechovs­ký. Jela jsem tam partyzánsk­y a umístění desky vyjednala na místě. Mám pocit, že to bylo mnohem jednodušší než umístit pamětní desku v centru Prahy,“posteskla si závěrem Havlůjová.

 ?? Prý nedalo takovou práci vyjednat pamětní desku pro generála. Na domě, kam by historicky patřila, ji nechce majitel. Dát ji vedle zamítli památkáři. FOTO AUTOR ??
Prý nedalo takovou práci vyjednat pamětní desku pro generála. Na domě, kam by historicky patřila, ji nechce majitel. Dát ji vedle zamítli památkáři. FOTO AUTOR
 ??  ?? Ani na Sibiři
Ani na Sibiři

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia