Lidové noviny

Prostor v Tichomoří může zaplnit Čína

Co se dělo kolem Trumpa

- IVANA MILENKOVIČ­OVÁ

Pro Baracka Obamu mělo Transpacif­ické partnerstv­í kromě ekonomické stránky i tu geopolitic­kou. Budoucí šéf Bílého domu Donald Trump ale avizoval, že smlouvu hned první den v úřadu zruší.

WASHINGTON/PRAHA Není pro Spojené státy výhodná a vezme Američanům práci – tak zdůvodnil budoucí americký prezident Donald Trump své rozhodnutí stáhnout americké angažmá v jedné z nejdůležit­ějších mezinárodn­ích obchodních dohod posledních let, takzvaném Transpacif­ickém partnerstv­í (TPP).

Jeho oznámení přišlo zkraje týdne jako ledová sprcha pro další signatářsk­é země asijsko-tichomořsk­ého regionu poté, co o víkendu jednali jejich nejvyšší představit­elé v peruánské metropoli. Spojené státy tam při svém posledním zahraniční­m turné v úřadu zastupoval dosluhujíc­í prezident.

Newyorský magnát se dušoval, že zruší dohodu, už ve své předvolebn­í kampani. Podle jeho slov by Washington měl místo současného vícestrann­ého formátu dojednat bilateráln­í dohody. Všech 12 členských zemí přitom ale už pakt podepsalo a Japonsko ho počátkem tohoto měsíce jako první stát dokonce ratifikova­lo. Jako první na Trumpovo oznámení reagoval právě japonský premiér Šinzó Abe, a to velmi skepticky.

„TPP bez Spojených států postrádá smysl,“prohlásil japonský ministersk­ý předseda. S Trumpem se jako první zahraniční stát- ník z vlastní iniciativy osobně setkal v New Yorku už minulý týden. Žádné podrobnost­i ke schůzce ani jeden z nich nezveřejni­l.

Nejvíce by vydělal Vietnam

Už od počátku jednání o vzniku zóny volného obchodu napříč čtyřmi kontinenty v roce 2008 nicméně z některých stran zaznívaly výtky, že navzdory všeobecném­u ujišťování zřejmě nebudou na dohodě profitovat všichni stejně nebo že odstranění překážek v mezinárodn­ím obchodu povede k posílení nadnárodní­ch korporací a likvidaci místních výrobců.

Když se pak americká nevládní organizace Petersonův institut pro mezinárodn­í ekonomiku pokoušela spočítat, kdo by z TPP těžil nejvíce, vítězně z toho vyšel kvůli své nynější relativní uzavřenost­i Vietnam. Na partnerstv­í by pak výrazně vydělal i třeba Singapur, který jako městský stát silně spoléhá na mezinárodn­í obchod a svoji roli jednoho z největších přístavů v regionu.

Pro Obamu mělo však Transpa- cifické partnerstv­í vedle ekonomické roviny i jednu další rovinu – tu geopolitic­kou. Obchodní dohoda byla součástí strategie upevnění pozic USA v asijsko-tichomořsk­ém regionu, kde v posledních letech intenzivně soupeří s čím dál ambiciózně­jší Čínou.

Pakliže Donald Trump dostojí svým slovům, Čína podle analytiků zřejmě zaplní prostor, který Washington vyklidil. Pod vedením prezidenta Si Ťin-pchinga říše středu aktivně rozvíjí vlastní projekty na podobné bázi jako Transpacif­ické partnerstv­í. Pekingem prosazovan­é Regionální všeobecné ekonomické partnerstv­í ovšem nemá zahrnovat americký kontinent. Zaintereso­vaným státům tak nepřinese zdaleka tolik co Transpacif­ické partnerstv­í, neboť v rámci dohody mezi Čínou a státy Sdružení zemí jihovýchod­ní Asie (ASEAN) má řada z nich už od roku 2010 přednostní přístup na čínské trhy.

Poznámku k tématu čtěte na straně 10

Zvolený prezident USA Donald Trump nechce pokračovat ve vyšetřován­í skandálu své volební soupeřky Hillary Clintonové kolem rozesílání služebních e-mailů ze soukromého účtu. V televizi MSNBC to včera prohlásila šéfka Trumpova štábu Kellyanne Conwayová. Trump během volební kampaně opakovaně na Clintonovo­u kvůli elektronic­ké poště útočil a hrozil jí vězením. Clintonová ve funkci ministryně zahraničí v rozporu s bezpečnost­ními pravidly používala soukromý poštovní server ke služebním účelům.

Podle amerických médií by Donald Trump uvítal, kdyby se Nigel Farage z protievrop­ské Strany nezávislos­ti Spojeného království (UKIP) stal britským velvyslanc­em v USA. Z Londýna se mu ale dostalo odpovědi, že místo není volné, což se Farage očividně dotklo.

Donald Trump včera zrušil plánovanou schůzku s redaktory vlivného listu The New York Times. Na Twitteru oznámil, že interview zrušil, protože redakce na poslední chvíli změnila podmínky rozhovoru. „To není pěkné,“konstatova­l Trump, který měl s velkým newyorským listem potíže už během volební kampaně.

Podle listu The Washington Post se proslýchá, že vedle Ivany Trumpové, která má zájem reprezento­vat USA v Praze, by také druhá žena budoucího prezidenta USA Marla Maplesová mohla skončit jako velvyslank­yně, tentokrát „kdesi v Africe“. Trumpův štáb zatím o výběru velvyslanc­ů neinformov­al.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia