Lidové noviny

Wulff: Zákony musí ctít všichni

-

PRAHA Výrok, že islám patří k Německu, se v posledních letech stal symbolem toho, jak se německá společnost snaží integrovat obyvatele muslimskéh­o vyznání.

Jeho autorem je bývalý spolkový prezident Christian Wulff. Ještě jako hlava státu ho pronesl v roce 2012 při projevu na výročí sjednocení Německa. S odstupem čtyř let je někdejší prezident přesvědčen, že tento názor, za který je dodnes často kritizován, je správný. Wulff to uvedl na dotaz LN během své návštěvy v Praze.

Odůvodnil to mimo jiné i tím, že muslimové jsou dnes v Německu stále viditelněj­ší a začínají se prosazovat i do klíčových pozic ve společnost­i.

Dle Wulffa na ně lze narazit nejenom v médiích, politice, ale zejména ve sportu. „Bez přičinění Mesuta Özila nebo Samiho Khediry a dalších by Německo sotva vyhrálo poslední mistrovstv­í světa ve fotbale,“je přesvědčen­ý Wulff.

Jak dále uvedl pro LN, integrace muslimů do většinové společnost­i se podaří tehdy, pokud budou splněny dva předpoklad­y: Němci zůstanou zvědaví a budou ochotni přijímat nové věci. Zároveň ale budou platit jasná pravid- la pro vzájemné soužití. To znamená, že například zákony definující rovnost mezi mužem a ženou nebo svobodu náboženstv­í musí platit pro všechny. Jinak nemůže být integrace úspěšná.

To platí dle Wulffa i pro běžence, kteří do Německa v minulých měsících přišli a z nichž jsou mnozí muslimskéh­o vyznání.

„Za největší nebezpečí považuji, pokud se v Evropě rozšíří názor, že muslimové mohou za problémy tohoto světa, a naopak v muslimskýc­h rodinách se bude říkat, že Evropané nás nechtějí,“dodal Wulff.

Z toho důvodu musí Evropané dělat víc pro uklidnění konfliktů v islámském světě. Bývalý německý prezident je totiž přesvědčen, že kvůli globalizac­i se problémy, které se jinde neřeší, brzy stanou i našimi problémy. sch

 ?? Christian Wulff FOTO MAFRA – PETR TOPIČ ??
Christian Wulff FOTO MAFRA – PETR TOPIČ

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia