Lidové noviny

Vášeň, mámení a ledvinové kameny

Festival francouzsk­ého filmu

- MARCEL KABÁT

Celkem dvanáct předpremié­rových titulů uvede letošní ročník Festivalu francouzsk­ého filmu. Pořadatelé mezi nimi zvlášť vyzdvihují snímek Kameny bolesti režisérky Nicole Garciaové, který byl uveden i v hlavní soutěži letošního festivalu v Cannes.

Možná ještě zajímavějš­í než samotný snímek bude osobní přítomnost jeho režisérky. Nicole Garciaová, která se proslavila i jako herečka, se zúčastní projekce Kamenů bolesti v pondělí 28. listopadu ve 20.30 ve velkém sále pražského kina Světozor. Nicole Garciaová (*1946) hrála po boku hvězd jako Jean Paul Belmondo, Louis de Funés, Philippe Noiret, Gérard Depardieu nebo Jean Rochefort, který byl zároveň jejím manželem a otcem jednoho z jejích synů. Mezi režiséry, s nimiž spolupraco­vala, jsou Alain Resnais, Henri Verneuil, Claude Lelouch nebo Jacques Deray. Sama se režírování věnuje od roku 1986, ke svým filmům si obvykle píše i scénáře.

Uhranuta krásným poručíkem

Snímek Kameny bolesti natočila Nicole Garciaová podle románu italské spisovatel­ky Mileny Agusové. Snímek je zasazen do prostředí jihofranco­uzského ven- kova po druhé světové válce a jeho hrdinkou je svérázná dívka jménem Gabrielle (Marion Cotillardo­vá), která si dlouho neví rady se svou sexualitou, a její okolí si neví rady s ní. Divák se s Gabrielle nicméně poprvé setkává coby s konsolidov­anou manželkou a matkou, která spolu s manželem doprovází syna do města na klavírní vystoupení. Název jedné z lyonských ulic ovšem vyvolá v Gabrielle velké pohnutí – a není divu, dozvíme-li se, co v mladším věku prožila.

Sledujeme pak ve vráceném čase problemati­cké zrání venkovské dívky, jejíž explozivní touha nenachází adekvátní odezvu u místního učitele. Posléze jí rodiče domluví svatbu s jedním ze sezonních pomocníků, cílevědomý­m pracantem Josém (Alex Brendemühl). Ten naopak Gabrielle nevzrušuje vůbec (a ví to), přesto nakonec ke sňatku dojde.

José je šikovný řemeslník, vybuduje si existenci, na Gabrielle to ovšem velký dojem nedělá. Životní láska na ni teprve čeká, a to ve švýcarském sanatoriu. Kupodivu se nejedná o léčebnu nemocí nervových, ale o ústav, kde se Gabrielle léčí z ledvinovýc­h kamenů: možná je to jen souběžné trápení, možná zhmotněný projev potlačené touhy, kdo ví. Každopádně Gabrielle si není jista, zda se chce kamenů doopravdy zbavit, jestli si své utrpení raději neponechá, navzdory tomu, kolik musel její dobrácký manžel za pobyt na léčení zaplatit.

Potom však Gabrielle doslova uhrane bolestně krásný spolupacie­nt, zasmušilý poručík André Sauvage (Louis Garrel), jenž bojoval v Indočíně, kde se nakazil záhadnou a zhoubnou nemocí. Opět přichází spalující vášeň – avšak zdá se, že bude zase tak strašně jednostran­ná... Gabriellin­o milostné šílenství i jeho následky zůstávají po odjezdu ze sanatoria na krku jejímu oddanému manželovi. A možná je tu přece jen jakási naděje.

Snímek stojí a padá s výkonem Marion Cotillardo­vé v hlavní roli: kamera francouzsk­ou hvězdu právem miluje, ale o to je bohužel těžší uvěřit Gabriellin­ým trampotám s muži, kteří před ní utíkají. Přesto dokáže Cotillardo­vá dodat své postavě jistou plasticitu. A sentimentá­lní historce jako celku alespoň zajímavost, ne-li už věrohodnos­t.

Kameny bolesti

Devatenáct­ý ročník přehlídky se uskuteční od 23. do 30. listopadu v Praze a v Brně a od 24. do 30. listopadu také v Českých Budějovicí­ch, Ostravě a Hradci Králové.

Vedle předpremié­r snímků, které již mají naplánovan­ou českou distribuci, uvede množství dalších titulů. Pražská část festivalu nabídne soutěžní sekci Výběr české kritiky – deset filmů se bude ucházet o Cenu diváků TV5MONDE. Mezi nimi například drama Elle režiséra Paula Verhoevena nebo poslední snímek režiséra Alberta Serry Smrt Ludvíka XIV., kde roli francouzsk­ého krále ztvárnil Jean-Pierre Léaud.

Sekce Filmové hity divákům připomene výrazné filmy posledních let, mimo jiné snímek bratří Dardennů Neznámá dívka nebo film Monsieur Chocolat režiséra Roschdyho Zema – příběh prvního černošskéh­o klauna, který dobyl Paříž.

Sekce Fokus Catherine Deneuveové přinese výběr pěti snímků z hereččiny aktuální tvorby doplněný klasickým snímkem Françoise Truffauta Poslední metro.

Festival doprovodí výstava fotografií Kate Barryové, která v Galerii 35 Francouzsk­ého institutu nabídne 25 portrétů významných francouzsk­ých hereček.

 ?? Gabrielle (Marion Cotillardo­vá) prožívá muka neopětovan­é touhy. FOTO FFF ?? Riskantní účinky četby.
Gabrielle (Marion Cotillardo­vá) prožívá muka neopětovan­é touhy. FOTO FFF Riskantní účinky četby.

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia