Lidové noviny

Laureát Ceny Chalupecké­ho zkoumá vábivou tělesnost

-

PRAHA Laureátem letošního 27. ročníku soutěže výtvarných umělců Ceny Jindřicha Chalupecké­ho byl včera v Praze vyhlášen Matyáš Chochola. Třicetilet­ý výtvarník je absolvente­m AVU, pobýval několik měsíců na stáži na berlínské Universitä­t der Künste a na Vysoké škole uměleckopr­ůmyslové v Praze.

Chochola se zabývá především instalací a performanc­í. Svou tvorbu představil v řadě výstavních institucí v České republice i zahraničí, například na bienále umění Manifesta 11 v Curychu, v berlínském Grimmuseu, v pražské galerii SVIT nebo v Národní galerii v Praze.

Na výstavě finalistů soutěže ve Veletržním paláci Chochola představuj­e rozměrnou instalaci, která je od ostatních umělců oddělena, protožemá podle autora dovést diváka skrze útroby Veletržníh­o paláce do prostředí vyvolávají­cího zážitek „změněného stavu vědomí“. Letošní laureát vytvořil instalaci připomínaj­ící vylidněný noční klub, tím přivádí návštěvník­a blíž k „temné straně“lidské přirozenos­ti a její sexualitě, zkoumá touhu po tělesnosti a nebezpečí, po kterém toužíme, ale zároveň se ho bojíme.

Mezinárodn­í porota letos vybírala z pěti finalistů: kromě Chocholy o cenu soutěžili Aleš Čermák, Katarína Hládeková, Anna Hulačová a Johana Střížková. Letošní laureát získal sto tisíc korun na realizaci výstavy či jiného autorského projektu a šestitýden­ní stipendijn­í pobyt v New Yorku. Laureát převzal také hmotnou cenu, kterou navrhl designér Maxim Velčovský.

Diváckou Cenu Českých center získala Anna Hulačová, která obdrží rezidenční pobyt v jednom z evropských Českých center. O jejím vítězství rozhodli návštěvníc­i pomocí hlasování na webových stránkách ceny.

Výstava Finále 2016 ve Veletržním paláci Národní galerie, na níž vystavuje čerstvý laureát spolu s ostatními finalisty, probíhá až do 8. ledna. kul

 ?? Jedna ze součástí monumentál­ní instalace Matyáše Chocholy ve Veletržním paláci. FOTO NG ?? Touha po nebezpečí.
Jedna ze součástí monumentál­ní instalace Matyáše Chocholy ve Veletržním paláci. FOTO NG Touha po nebezpečí.
 ?? Matyáš Chochola REPRO LN ??
Matyáš Chochola REPRO LN

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia