Lidové noviny

Vězeň čekání

-

BŘETISLAV RYCHLÍK

Advokát Josef Lžičař takový případ za celou svoji praxi nepamatuje. A pamatuje toho za padesát let „neúrekom“. Sedm let trvající soudní trauma Milana Sedláčka, mého někdejšího kolegy, manažera a herce HaDivadla, člena legendární­ho Ochotnické­ho kroužku, později ředitele Centra experiment­álního divadla v Brně, který po revoluci vstoupil do služeb diplomacie demokratic­kého státu, je děsivým příběhem.

Bývalý šéf Českých center ve Vídni a v Moskvě, ambasador v Kazachstán­u a Kyrgyzstán­u, byl odvolán z funkce velvyslanc­e v Thajsku dva měsíce po nástupu. Od té doby je vláčen soudy, má zničený profesní i rodinný život. Na začátku stál anonym (!), obviňující Sedláčka, že se v roce 2008 jako vrchní ředitel ministerst­va zahraničí měl údajně dopustit zneužití pravomoci při uzavření tří smluv na marketingo­vé akce kolem česko-asijského fóra 2009. Dal pokyn k vyplacení třikrát půl milionu. Státní zástupci tvrdí, že se akce neuskutečn­ily. Pětkrát byl soudem osvobozen i se dvěma dalšími obžalovaný­mi, pětkrát svědci dokázali, že akce proběhla, existují od ní faktury, katalogy, místopříse­žná svědectví diplomatů.

Soudkyně, která pronesla tři osvobozují­cí rozsudky, byla vyměněna. Nová soudkyně konstatova­la ve čtvrtém osvobozují­cím rozsudku, že celá kauza je umělé vytvoření neexistují­cího problému. Podstatou trestného konání je totiž škoda na majetku. Jenže ministerst­vo před třemi lety od soudu odstoupilo s tím, že žádná škoda nevznikla. Při pátém osvobozují­cím rozsudku soudkyně pravila, že obžaloba neměla být vůbec podávána. Jedním dechem však dodává, že netuší, kdy celá tato kauza skončí, protože státní zástupce se může odvolávat až do smrti obžalovaný­ch.

Spisovatel Pavel Kohout, který všechny soudy poctivě navštěvuje, vymyslel pro Sedláčka pojem „nepravomoc­ně osvobozený“. Milan Sedláček má zastavený profesní růst, je bez šancí na jakékoliv smysluplné žití. Je vězněm čekání. Potkávám v Brně zlomeného člověka a myslím na toho státního zástupce, jestli někdy četl Kafkův Proces.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia