Lidové noviny

Paradoxy svátečního piráta

Dosud formálně úspěšný premiér Sobotka začíná narážet na limity své i limity společnost­i

-

Pokud se Bohuslavu Sobotkovi podaří dokončit čtyřletý mandát jeho vlády neboli vydržet ve funkci až k řádným volbám, zařadí se formálně mezi tři nejúspěšně­jší české premiéry. Naposledy se totiž něco podobného povedlo Miloši Zemanovi v období 1998–2002, před ním pak, v letech 1992–1996, Václavu Klausovi, který je, připočteme-li zhruba rok a půl trvání jeho druhé vlády, zatímním rekordmane­m, pokud jde o celkový čas strávený v premiérské­m úřadu. A též dosud jediným premiérem, jenž po volbách obhájil mandát – ČSSD sice v roce 2002 rovněž udržela vládu, leč Miloš Zeman místo sebe nasadil Vladimíra Špidlu. Ostatní dosavadní čeští premiéři, počítáno od roku 1990, mají horší bilanci.

Mimochodem, sama skutečnost, že za sedmadvace­t let od Listopadu jsme měli už dvanáct českých premiérů, vypovídá o vratkosti této funkce. Průměrná „životnost“premiéra zatím statistick­y vychází na zhruba něco přes dva roky.

Nejmenší společný jmenovatel

Nicméně Bohuslav Sobotka je dnes paradoxně vnímán jako jeden z nejslabšíc­h předsedů vlád, jako chabý lídr bez osobního kouzla, jehož drží v úřadu především specifická mocenská konstelace. Ale, jak známo, nejlepším tmelem každé koalice je absence reálných alternativ. A tajemství (relativníh­o) úspěchu Bohuslava Sobotky dosud především spočívalo právě v zákulisním manévrován­í, v dovednosti stát se nejmenším společným jmenovatel­em rýsujícího se či existující­ho mocenského uspořádání. Ve straně a následně i ve vládě.

Pro hokejistu snad úplně nejvyšší metu znamená Zlatá trojkoruna (jak se do češtiny volně překládá anglický výraz Triple Gold Club). Nyní do této exkluzivní společnost­i patří 27 hráčů, jimž se podařilo zároveň vyhrát mistrovstv­í světa, olympijské hry a Stanleyův pohár. Pokud bychom chtěli analogicky vytvořit českou politickou Zlatou trojkorunu, patřili by do ní nejspíše ti, kdo dokázali zastávat funkci prezidenta, premiéra i předsedy Poslanecké sněmovny. Takové „borce“máme zatím dva – docela nepřekvapi­vě Václava Klause a Miloše Zemana. A na skutečnost, že by se mezi tyto „nesmrtelné“někdy zařadil Bohuslav Sobotka, by si dnes asi nikdo nevsadil. Zvláště když po krajských volbách jako by ztratil hlavu a začal předvádět zdánlivě nepochopit­elné veletoče.

Nejprve vyhlásil, že se ČSSD musí ucházet omladší voliče z měst a nalézat programovo­u inspiraci například u Pirátů. Posléze však podpořil k Číně servilně úslužné „prohlášení čtyř“– najednou zapomněl, že u mladších ročníků je nyní tibetská vlajka docela v kurzu. Výměnou dvou ministrů si patrně též moc nepomůže, a odvolání Jiřího Dienstbier­a je navíc v protikladu s avizovaným lovem mladých.

Čínská stopa však vede k paralele s jiným premiérem – Petrem Nečasem, jenž v září 2012 pronesl, že s takzvaným dalajlamis­mem nutno skoncovat, a obořil se i do Putinem pronásledo­vané skupiny Pussy Riot. Tak pravil údajně konzervati­vní politik, který v roli premiéra oficiálně podporoval působení České republiky v západních strukturác­h a euroatlant­ickou spolupráci. Nicméně Nečas tehdy – ve snaze udržet se ve funkci – začal patrně otevřeněji nadbíhat jistým silným ekonomický­m subjektům v pozadí politiky. Nechme nyní stranou, jak velkou roli v tom sehrála tehdejší šéfka jeho kabinetu, důležitý je onen vliv ekonomický­ch lobby, jenž činí z politika často jen loutku skrytých zájmů, v Sobotkově případě reprezento­vaných především osobou lobbisty Radka Pokorného.

Kdysi dělnická ČSSD neví, koho oslovovat

Ovšem aby mohl advokát Radek Pokorný „vrtěti Sobotkou“, potřebuje, aby jeho klient dokázal nabrat nějaké hlasy ve volbách. V tom jsou Sobotkovi kamenem úrazu nejen jeho osobnostní profil, ale i proměny sociální struktury české společnost­i, s nimiž se ČSSD jaksi nedovede adekvátně vypořádat. Šíření „rezavého pásu“, který v USA volil Donalda Trumpa, se u nás sice podařilo držet v přijatelný­ch mezích, leč podíl sektoru průmyslové výroby, byť v evropském kontextu vysoký, přece jen klesá. ČSSD rovněž neprospívá relativní slabost přirozenéh­o spojence a souputníka sociálně demokratic­kých stran, odborů. Ti, kdo přišli o (manuální) práci či se její ztráty bojí, volívajímí­sto sociálních demokratů i komunisty nebo populisty. Lidé, zaměstnaní v různých kanceláříc­h, státních i soukromých, zase často dávají hlasy stranám napravo od ČSSD, včetně Babišova ANO. Původně „dělnická“ČSSD tudíž neví, kam se vlastně vrtnout, koho a jak oslovovat.

Mirkem Topolánkem zatím končí seznam českých premiérů, kteří ve volbách atakovali či překračova­li hranici 30 procent hlasů. Nečasovi i Sobotkovi stačilo něco málo přes dvacet (Nečas navíc volby ani nevyhrál). I proto se s posledními dvěma z voleb vzešlými premiéry pojí charakteri­stika „slabý“. K silné premiérské pozici je prostě třeba mít silnou partaj a být alespoň trochu populista. Bezbarvé taktické manévrován­í, které zejména v poslední době Bohuslav Sobotka předvádí, určitě není cestou k dosažení onoho cíle.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia