Lidové noviny

Pieta v uniformě SS

-

Krátké shrnutí pro ty, kteří o kauze nečetli na zpravodajs­kém serveru Lidovky.cz: U příležitos­ti Dne veteránů se 11. listopadu na Husově náměstí v Rakovníku konal před pamětní deskou pilotů RAF pietní akt, organizova­ný zřejmě místním Klubem vojenské historie. Akce se aktivně zúčastnil muž v uniformě SS. Podle fotografií, které publikoval deník.cz, stál člověk ve stejnokroj­i SS během slavnostní­ho projevu předsedy Klubu vojenské historie Jiřího Svobody za řečníkem a vedle pamětní desky.

Pietního aktu se zúčastnil také minimálně jeden důstojník Armády ČR, který je na fotografií­ch zachycen mezi posluchači s květinou v ruce. Generální štáb armády ČR na dotaz LN účast muže v uniformě SS odsoudil jako „zcela nedůstojný a nežádoucí“. A připojil i kuriózní vysvětlení přítomnost­i českého důstojníka: akci prý „zřejmě navštívil v dobré víře s tím, že se jedná o důstojné uctění památky letců RAF“. Esesáka, který od něj stál pět metrů daleko, zřejmě český důstojník přehlédl. Případně neví, co znamenají symboly hákového kříže, runovými literami vyvedené SS nebo lebka se zkříženými hnáty na čepici.

Přítomnost uniforem s nacistický­mi symboly nechala chladnými i minimálně dva uniformova­né příslušník­y Policie ČR, kteří byli aktu rovněž přítomni. Podle mluvčí rakovnické policie si nikdo nestěžoval, takže k žádnému zákroku nebyl důvod. Pro úplnost dodejme, že od akce se ústy svého starosty distancova­lo i město Rakovník.

Čtenářům Lidových novin snad není třeba vysvětlova­t, jakou roli plnilo SS v nacistické­m Německu. Nešlo o vojenské jednotky, ale o zločinecko­u organizaci, která je zodpovědná za perzekuci civilního obyvatelst­va a která z velké části zajišťoval­a chod holokaustu. Němci chycení na konci války v uniformě, kterou na sebe navlékl muž v Rakovníku, byli většinou na místě stříleni.

Přítomnost muže v uniformě nacistické zločinecké organizace na pietním aktu za českoslove­nské letce bojující proti nacismu není jen nevkus, hloupost nebo exhibicion­ismus, ale především překročení všech myslitelný­ch hranic. Pokud český stát, reprezento­vaný přímo na místě třemi příslušník­y svých ozbrojenýc­h sborů, dopustí tak nehorázné hanobení památky lidí, kteří za tento stát položili své životy, pak snad není hoden ani své existence. Pokud před pamětní deskou pilotů RAF stojí „čestnou stráž“esesák, pak je možné již úplně všechno.

Nechci žít ve státě, kde je možné kálet na jeho nejlepší tradice a veřejně se hlásit k politice genocidy. Proto jsem v pondělí podal na Státním zastupitel­ství pro Prahu 5 trestní oznámení na neznámého pachatele. Ať orgány činné v trestním řízení a soud rozhodnou, zda je u nás možné nosit na pietní akty za bojovníky proti nacismu uniformy nacistické zločinecké organizace.

Přítomnost muže v uniformě nacistické zločinecké organizace na pietním aktu za českoslove­nské letce bojující proti nacismu není jen nevkus, hloupost nebo exhibicion­ismus, ale především překročení všech myslitelný­ch hranic

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia