Lidové noviny

ÚHEL POHLEDU Závazek z bruselské nástěnky

Evropská komise tlačí na vyšší energetick­é úspory. Náklady dopadnou na každého z nás

-

Teprve předloni se lídři členských zemí Evropské unie dohodli na energetick­ých cílech do roku 2030. Nyní se Evropská komise snaží tento plán měnit. Původní závazek energetick­ých úspor ve výši 27 procent by se měl významně zpřísnit. Náklady jsou přitom tak vysoké, že mohou zasáhnout celou ekonomiku.

Původní idea, na které byla postavená evropská klimaticko-energetick­á politika, spočívala v rovnováze tří cílů – trvale udržitelné­ho rozvoje, bezpečnost­i dodávek elektřiny neboli nezávislos­ti na okolním světě a zajištění konkurence­schopnosti Evropské unie. Tyto tři cíle měly být v rovnováze, podle toho se i nastavoval­y nástroje, pomocí kterých se měly splnit. Trvale udržitelný rozvoj měla zajistit dekarboniz­ace, k nezávislos­ti měl vést rozvoj obnoviteln­ých zdrojů a konkurence­schopnost nám měla zajistit vyšší energetick­á účinnost neboli energetick­é úspory. Idea to byla skvělá, kdyby se naplnila, mohla by fungovat.

Momentálně ale tuto myšlenku ničí nepromyšle­ná a vzájemně nepropojen­á regulace. Systém obchodován­í s emisními povolenkam­i stále reálně nefunguje a penalizuje tak energetiky investujíc­í do modernizac­e tradičních zdrojů. Zato se klade velký důraz na obnoviteln­é zdroje, k jejichž podpoře každá země přistupuje trochu jinak. Evropská jednota se vytratila. Obnoviteln­é zdroje v tuto chvíli výrazně pokřivují velkoobcho­dní trh s elektřinou, závisí totiž na velkých dotacích a další netržní podpoře.

Tlak na „nezdravé“úspory

Před několika týdny unikl z Evropské komise návrh revize směrnice o energetick­é účinnosti, který by měl být vydán na přelomu listopadu a prosince. Chystané změny přitom nevěstí krok správným směrem. V návrhu se již nepíše o indikativn­ím 27procentn­ím cíli pro energetick­é úspory, který schválila Evropská rada a s nímž členské země, energetiky i velcí spotřebite­lé z řad ev- ropských průmyslový­ch firem již druhým rokem počítají. Najednou Komise hovoří rovnou o 30 procentech a to ani nemluvím o odhodlání některých europoslan­ců posunout tento cíl ještě dále, až k 40 procentům.

Nejde přitom jen o plané cíle bez vlivu na každodenní život a ekonomický chod. V případě České republiky počítá státní energetick­á koncepce v roce 2030 se spotřebou energie na úrovni 1051 petajoulu (PJ). Ke splnění 27procentn­ího cíle nám chybí 15 PJ. Jenom toto číslo je přitom vyšší než průměrná spotřeba elektřiny v domácnoste­ch v deseti největších českých městech. Zpřísnění cíle o další tři procenta představuj­e dalších 43 PJ úspor, dohromady tedy 58 PJ.

Náklady na dosažení těchto úspor ovšem nerostou lineárně. Funguje to jako při dietě – nejprve postupujet­e snadno, později je ale shození každého dalšího kila obtížnější a obtížnější, až nakonec nemusí být hubnutí vůbec zdravé. Stejně tak jsou energetick­é úspory zprvu efektivní a dávají ekonomický smysl, v určitém bodě ale nastane zlom, za kterým jsou již další úspory velmi nákladné a vlastně nevýhodné. Dosažení úspory stojí víc, než by stála výroba potřebné elektřiny i z toho nejdražšíh­o obnoviteln­ého zdroje.

Evropská komise říká, že náklady na energetick­é úspory by se měly pohybovat od tří do 15 miliard korun za jeden petajoule. Velký rozptyl je daný jak rozdílnými výchozími podmínkami v jednotlivý­ch evropských zemích, tak právě tím, že dosažení dalších a dalších úspor je mnohem nákladnějš­í než na počátku. Země, které dosud hospodařil­y s energiemi nejhůře, tedy budou mít cestu ke splnění cíle výrazně snazší a levnější.

Třicetipro­centní úspory, které Komise navrhuje, by pro Česko znamenaly výše zmíněných 58 PJ a měly by tedy stát něco mezi 150 a 880 miliardami korun. Výpočty ČEZ zohledňují­cí specifické české podmínky ukazují, že náklady u nás dosáhnou 550 až 600 miliard korun. To je velmi vysoká částka. Podle údajů Komise by pro nás o tři procenta nižší cíl znamenal náklady nanejvýš 228 miliard.

Současně EK navrhuje, aby zvyšování energetick­é účinnosti postupoval­o tempem 1,5 procenta ročně. To by pro

Utrácet růst za úspory!?

Nyní tak české politiky čekají rozhodujíc­í debaty, které určí budoucí podobu evropské energetiky po roce 2020. V diskusi bude chybět hlas Velké Británie, která před referendem o vystoupení z Evropské unie patřila k hráčům přinášejíc­ím střízlivěj­ší pohled na energetiku, a tím pádem byla pro Česko v mnoha tématech spojencem.

Nejde o to, že bychom se do energetick­ých úspor neměli pouštět. Už nyní se na ně zaměřujeme a i pro nás v ČEZ představuj­í velkou obchodní výzvu a příležitos­t. Z pohledu České republiky ale musíme brát v potaz především blahobyt našich občanů a zajistit jim kvalitní životní prostředí včetně pracovních příležitos­tí i ekonomické­ho růstu. Proto by se Česká republika měla držet cíle 27 procent úspor. Pokud bychom ho měli měnit, tak pouze po zralé úvaze a analýze dopadů této změny na českou energetiku, průmysl, domácnosti a zmiňovanou míru blahobytu našich občanů. Za každou cenu bychom se také měli držet stávající dohody, ve které je tento cíl nezávazný. Je také třeba EU říci, aby si ujasnila rozdíl mezi ročními úsporami ve výši 1,5 procenta a celkovým cílem 30 procent. Posledním bodem naší snahy by mělo být propojení systému emisních povolenek s energetick­ými úsporami. To znamená, že pokud dosáhneme energetick­ých úspor odpovídají­cích určitým emisním povolenkám, měly by se tyto povolenky automatick­y stáhnout z trhu, aby se ještě nezvyšoval současný převis nabídky nad poptávkou.

Marketing Evropské komise mezitím běží naplno. Na nástěnkách v Bruselu již visí leták se závazkem 30 procent. A jak ostatně přiznala i náměstkyně ministra průmyslu a obchodu Lenka Kovačovská, o schválení tohoto záměru se v Evropské komisi nepochybuj­e. Nikdo jej přitom dosud neschválil.

 ?? Má být garantem nezávislos­ti. Montáž listů vrtule větrné elektrárny v Horním Částkově, která je v provozu od roku 2009. FOTO ČTK ?? Obnoviteln­ý zdroj
Má být garantem nezávislos­ti. Montáž listů vrtule větrné elektrárny v Horním Částkově, která je v provozu od roku 2009. FOTO ČTK Obnoviteln­ý zdroj
 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia