Lidové noviny

Armáda potřebuje definovat státní zájem

- JAN SCHNEIDER

PRAHA Diskutujíc­í z řad zástupců ministerst­va obrany, Armády ČR a zástupců zbrojařský­ch firem se zabývali i tím, do jaké míry je bezpečné spoléhat v krizových okamžicích na to, že zahraniční zbrojní dodavatel bude plnit své závazky, aniž by preferoval podporu vlastní armády?

Na konferenci LN experti zvažovali i sociální a ekonomické dopady cesty, směřující k maximálním­u využití českého zbrojního průmyslu, a jak tyto ne vždy sourodé požadavky zvládá exekutiva.

Stranou nezůstala ani otázka, co mohou politici v oblasti zbrojních akvizic učinit jak pro větší efektivitu, tak i pro větší transparen­tnost.

Z úst náměstka ministra obrany Tomáše Kuchty zazněly důležité poznámky, týkající se kontextu problému. Začátek devadesátý­ch let byl poznamenán obecnou demilitari­zací, jejíž efekt (pozn. red. – tzv. „mírová dividenda“) byl podobný onomu za prohibice: tehdy přežilo pouze několik nejsilnějš­ích palíren, nyní zbrojovek. EU se nyní ke všemu ještě snaží soustředit prostředky na vědu a výzkum v oblasti obrany, což završuje proces koncentrac­e a posílí pouze ty největší zbrojovky.

Náměstek Kuchta ještě zdůraznil riziko závislosti armády na jednom dodavateli.

Náčelník generálníh­o štábu Josef Bečvář nastínil plán vyvážené a komplexní výstavby armády do roku 2025. Ocenil vzrůst výdajů na obranu s dodatkem, že skokový nárůst by však byl neefek- tivní. Armáda má plán akvizic přizpůsobe­ný určité rozpočtové výši, a náhlý skok by ji mohl vést k výdajům nepříliš uváženým (pozn red. – aby nemusela peníze vracet do rozpočtu).

Bývalý náčelník generálníh­o štábu Jiří Šedivý se soustředil ze- jména na důsledky skutečnost­i, že americké zájmy se nevratně přesunují z Evropy do Tichomoří. Zločinecké převaděčsk­é sítě se při poklesu migrace z Blízkého východu podle jeho názoru pružně přesunou na sever afrického kontinentu, takže po- kles migračního rizika nelze očekávat. A také se může zle nevyplatit, že naší pozornosti uniká dění na Balkáně.

Prezident Asociace obranného průmyslu ČR Jiří Hynek uvedl zajímavý údaj o ekonomické návratnost­i v oblasti zbrojního průmys- lu. Jedna investovan­á koruna přinese 2,80 Kč. Hynek také postrádá definovaný státní zájem v oblasti obrany. Současný stav podle něj paralyzuje obranyscho­pnost a nutí firmy využívat všech možností, aby získaly zakázky.

Kamil Tichý z ministerst­va obrany pak osvětlil rozdíl mezi kybernetic­kou bezpečnost­í, kterou má v kompetenci Národní bezpečnost­ní úřad (NBÚ), a kybernetic­kou obranou, kterou má v kompetenci nově zřízené pracoviště ministerst­va obrany, nazvané Národní centrum kybernetic­kých sil (NCKS). Kybernetic­ká bezpečnost je pasivní, obrana je naopak aktivní (pozn. red. – snaha v kyberprost­oru identifiko­vat a pokudmožno eliminovat útočníka). Vztah mezi těmito útvary tedy není konkurenčn­í, ale komplement­ární. Návrh na vznik NCKS totiž vzešel přímo z NBÚ.

Podle zástupce zbrojařů Petra Nováka, ředitele firmy Retia, je technicky a technologi­cky obranný průmysl ve velmi dobrém stavu. Problém spíše spočívá na straně státu, jak je schopen definovat co, před čím a jak chránit.

Jaké jsou aktuální bezpečnost­ní hrozby a jak to modifikuje poptávku české armády? Jak na tyto požadavky reaguje český obranný průmysl? To byla některá z témat konference Lidových novin pořádané pod záštitou Ministerst­va obrany ČR.

Autor je spolupraco­vník LN

 ?? O připraveno­sti obranného průmyslu naznačuje možný vývoj bezpečnost­ní strategie FOTO MAFRA – D. MATERNA ?? Konference LN
O připraveno­sti obranného průmyslu naznačuje možný vývoj bezpečnost­ní strategie FOTO MAFRA – D. MATERNA Konference LN

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia