Lidové noviny

EET se blíží, podnikatel­é ale otálejí

-

má v budoucnu do České republiky téct nově také ropovodem Adria z Chorvatska. Zástupci společnost­i Unipetrol RPA, která je dceřinou firmou petrochemi­ckého holdingu Unipetrol, podepsali v Praze rámcovou smlouvu se společnost­í Jadranski Naftovod, jež umožní přepravu ropy po chorvatské­m úseku ropovodu. Smlouva s chorvatsko­u stranou byla uzavřena na tři roky. Kdy začne ropa do Česka téct, firma neuvedla.

správa nebude v prvních týdnech fungování elektronic­ké evidence tržeb (EET) postihovat drobná nebo formální porušení zákona. U zásadního nerespekto­vání zákona, anebo dokonce jeho ignorování ovšem správa tolerantní nebude. Sankce přitom může dosáhnout až 500 000 korun, nebo dokonce uzavření provozovny. Vyplývá to z vyjádření Finanční správy.

pilotního provozu elektronic­ké evidence tržeb (EET) se do pondělka přihlásilo 12 301 podnikatel­ů, kteří zaslali 3,7 milionu účtenek. Finanční správa začala ukládat údaje o tržbách podnikatel­ů, kteří se k ní dobrovolně připojí, od začátku listopadu. Evidence tržeb bude v ostrém provozu spuštěna 1. prosince pro hotely a restaurace a měla by se podle správy týkat zhruba 40 000 podnikatel­ů.

polovina britských domácností se domnívá, že rozhodnutí opustit Evropskou unii neboli brexit v dlouhodobé­m horizontu poškodí ekonomiku. Průzkum organizace­Markit ukázal, že podíl domácností, podle kterých se ekonomické vyhlídky na příštích deset let kvůli brexitu zhoršily, se v listopadu zvýšil na 49 procent ze 47 procent v srpnu a ze 42 procent v červenci.

 ??  ??

Newspapers in Czech

Newspapers from Czechia